Nieuws

Wat is crema en waarom is het belangrijk voor een goede espresso?

07 augustus 2023
iemand giet een espresso in glas tonic - Artikel over crema op espresso

Dat goudkleurige laagje op je vers gezette espresso getuigt van de juiste zetmethode van je koffie. Deze zogenaamde crema speelt een belangrijke rol bij de kwaliteit van je espresso. Maar de crema biedt niet enkel een goed uitziende espresso, het draagt ook bij aan de smaak en het aroma van de koffie.

Wat is crema?

Een belangrijk aspect van je espresso is de crema, dat is het lichtbruine schuimachtige laagje dat zich op je versgezette espresso vormt. Deze cremalaag bestaat uit oliën en suikers die uit je koffiebonen worden geperst dankzij het hete water en hoge druk. Als deze er niet goed uitziet is dat bijna altijd teken van een slecht gezette koffie.

Kenmerken van een goede crema op je espresso

Hier zijn enkele belangrijke aspecten van een goede crema:

 • Kleur
  De perfecte kleur voor je crema is lichtbruin. Het duidt op een evenwichtige extractie van de koffie en geeft aan dat je koffiebonen vers zijn en van hoge kwaliteit. Als de kleur te licht is, zal je koffie waarschijnlijk niet sterk genoeg zijn. Is deze te donker, dan krijg je eerder een bittere, verbrande smaak

  drie koffietassen naast elkaar met heel lichtbruin, lichtbruine en donkerbruine kleuren koffie om perfecte kleur van crema op espresso te tonen
 • Dikte
  De crema moet idealiter 2 tot 3 milimeter dik zijn, d.w.z. ongeveer een tiende van je espresso. Een te dunne crema kan duiden op een te korte extractie of oude koffiebonen.
 • Textuur
  Een ideale crema heeft een fluweelachtige textuur, vergelijkbaar met de consistentie van room. Het geeft een rijk mondgevoel aan de espresso.
 • Aroma
  Een goede espresso met een mooie cremalaag draagt bij aan het aroma van je koffie. Door de oliën die vrijkomen tijdens het zetproces, krijg je een geurige koffie-ervaring. 
 • Persistentie
  Als je espresso goed is gelukt, zou de crema 2 tot 3 minuten op het oppervlak van je koffie moeten blijven liggen. 

Zoek de espressomachine op jouw maat

58 Redelijke
kwaliteit
Espressomachines
Referentieprijs  46,00
69 Goede
kwaliteit
Beste van
de test
Beste
koop
Espressomachines
vanaf  63,98
64 Redelijke
kwaliteit
Espressomachines
vanaf  66,95

Het optimaliseren van je espresso

Voordat je je espresso drinkt, is het belangrijk om de koffie eerst even te roeren. Er zit namelijk veel smaak in de crema en anders blijft deze achter in je koffie. Als je opgeschuimde melk wil toevoegen aan je espresso voor bv. een cappuccino, kun je best ook eerst even je tas walsen (zachtjes de koffie ronddraaien) of roeren. Op die manier mengt de melk beter met de koffie. 

Hoe krijg ik de perfecte crema? 

Is je crema niet goed gelukt? Om een goede crema te verkrijgen, zijn er enkele belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden:

 1. Pas de temperatuur aan
  De ideale temperatuur voor een koffie is 67°C. Als je crema te licht van kleur is, kun je de temperatuur op je espressomachine verhogen (zie onze vergelijker om te zien bij welke toestellen je de temperatuur handmatig kunt aanpassen). Is je crema te donker, zet de temperatuur dan lager.

 2. Gebruik verse koffiebonen
  Het is aangeraden om zo vers mogelijke koffiebonen te gebruiken. Hoe ouder de koffie, hoe dunner de crema en hoe vlugger deze verdwijnt. Ook kan een slechte crema te maken hebben met te hard gebrande koffie.

 3. Pas de koffiemaling aan
  Als je koffie te fijn of grof gemalen is, kan dit nefast zijn voor de kwaliteit van je crema. Zorg voor de juiste maling van je koffiebonen om een optimale extractie te bevorderen. Daarnaast is het belangrijk om je koffie pas te malen vlak voordat je de koffie zet.

  Gebruik je een espressomachine met een filterdrager? Druk de versgemalen koffie altijd gelijkmatig aan, dat helpt bij het vormen van een gelijkmatige crema.

 4. Kies voor koffiecapsules 
  Gebruik je capsules voor je espressomachine? Capsules met koffie zijn al voorgedoseerd en hiermee krijg je gemakkelijker crema op je espresso. Dit komt doordat de samengeperste lucht in de capsules zich vermengt met de koffie-oliën zodra het water erdoorheen gaat. Hierdoor is de crema bij koffiecapsules vaak dikker en kunstmatiger dan bij versgemalen koffiebonen.

 5. Pas de extractietijd aan
  De juiste extractietijd zorgt ervoor dat de gewenste smaken en aroma's uit de koffiebonen worden geëxtraheerd. Deze extractietijd kun je vaak handmatig aanpassen op je espressomachine. 

Kies de beste epressomachine

Een goede espressomachine met de juiste druk en temperatuur is uiteraard cruciaal om de perfecte crema te vormen. Onze experts hebben verschillende espressomachines getest en een nauwkeurige selectie voor je gemaakt. Benieuwd naar de beste espressomachines? Ontdek de testresultaten in onze vergelijker. 

Vergelijk espressomachines