expressomachines

Hoe kies je een espressomachine?

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze koopgids vind je meer uitleg en advies.

Stap-voor-stap gids

Welke soorten espressomachines zijn er?

Een handmatige of automatische espressomachine kopen?

Met een espressomachine bereid je je koffie door percolatie onder hoge druk, d.w.z. dat er snel heet water onder druk van minstens 9 bar door de gemalen koffie wordt geperst. Hierdoor krijg je koffie met een intense smaak en een fijn schuimlaagje. Er bestaan ook toestellen met een druk van 15 bar, maar dit lijkt ons van het goede te veel.

Er bestaan handmatige en automatische espressomachines. Bij de ene heb je meer invloed op hoe je koffie zal smaken dan bij de andere. Bij de bereiding van de koffie is het belangrijk dat dit snel gebeurt. Een goed toestel doet er minder dan 15 seconden over om 30 ml koffie te maken en stopt daarna automatisch.

Espressomachine met capsules

Met een espressomachine met capsules moet je enkel een capsule in het toestel steken en dan maakt het toestel volledig automatisch jouw koffie. Met verschillende capsules kun je variëren in smaken en in soorten koffie (espresso, lungo, cappuccino, latte …). Welke capsules je kunt gebruiken is afhankelijk van welk toestel je koopt (Nespresso, Dolce Gusto, l’Or …). Bij de meeste toestellen kun je de gewenste koffiehoeveelheid instellen en opslaan. Met een capsulemachine kun je soms ook andere warme dranken maken, bv. warme chocolademelk.

Wat is een pistonmachine?

Met een pistonmachine maak je je koffie volledig handmatig, wat heel wat verschillende handelingen vraagt. Het is aangeraden om zelf een koffiemaler aan te schaffen die de juiste hoeveelheid koffie maalt, en dit op de maalgraad die je zelf verkiest, van heel fijne tot iets grovere korrels. Met die gemalen koffie vul je de filterdrager, die stamp je correct aan, je controleert de waterdruk en schuimt de melk op … Dit is heel wat werk, maar je maakt je koffie wel helemaal op jouw maat. Voordat het zover is, heb je wel vaak enige oefening en wat probeersels nodig. Om het koffie zetten iets minder ingewikkeld te maken, kun je ook ESE-servings (Easy Serving Espresso) gebruikten, dit zijn voorverpakte dosissen van 7 gram gemalen koffie in een papieren filter.

Wat is een volautomatische espressomachine? 

Een volautomatische espressomachine combineert het gemak van de machine met capsules met de mogelijkheid om op maat te werken van de pistonmachine. Je maalt koffiebonen met een maalgraad die je zelf instelt en kunt ook de sterkte van de koffie en het soort koffie bepalen. De rest doet de machine volledig automatisch. Bij sommige modellen kun je de koffie van jouw voorkeur qua sterkte en maalgraad instellen en onthoudt het toestel dit.

Terug naar boven

Hoe reinig je een espressomachine?

Het ene type espressomachine heeft meer onderhoud nodig dan het andere.

  • Bij een capsulemachine is het onderhoud minimaal: je moet enkel geregeld de capsulehouder en druipbakje legen. Ook moet je het toestel af en toe ontkalken, wanneer het toestel dit aangeeft. Kun je met het toestel ook melk opschuimen, dan moet je de melkopschuimer, het melkreservoir of de stoompijp na gebruik uitspoelen.
  • Ook een pistonmachine vraagt in het algemeen weinig onderhoud. Na gebruik moet je enkel de losse onderdelen zoals de filterdrager en de stoompijp uitspoelen en uitdrogen. Een pistonmachine moet je ook iets vaker ontkalken dan andere types toestellen.
  • Een volautomatische espressomachine vraagt behoorlijk wat onderhoud en reiniging. Na gebruik moet je het melksysteem uitspoelen en de lekbak leegmaken, waar water, gruis en koffie in is terechtgekomen. De zetgroep, het onderdeel waar het water bij de gemalen koffie komt, haal je het best wekelijks uit het toestel om af te spoelen en in te smeren met siliconenvet opdat de bewegende delen vlot blijven werken. Ook het melksysteem maak je het best een keer per week grondig schoon. Daarnaast moet je ook dit toestel na enkele maanden ontkalken en de waterfilter vervangen.

Er zijn nu ook al tal van machines op de markt waarbij het reinigen zich beperkt tot het ledigen van het bakje en de koffiegruis verwijderen, de rest gebeurt automatisch.

Terug naar boven

Welke espressomachine is het beste voor melk opschuimen?

Als je melk wilt opschuimen om een cappuccino of een latte te maken, heb je de keuze uit verschillende systemen die elk hun voor- en nadelen hebben.

Bij een espressomachine met capsules en een volautomatisch toestel vind je vaak een melkreservoir. Hier doe je de hoeveelheid melk in die nodig is voor jouw koffie, en dan zal het toestel die automatisch opschuimen. Hier heb je weinig invloed op de dikte en de consistentie van het melkschuim.

De machines die werken met Dolce Gusto-capsules vormen hier een uitzondering. Hier heb je geen melkreservoir, maar werk je met twee capsules als je een latte of een cappuccino wilt bereiden: een voor koffie en een voor melk.

Andere toestellen werken met een melkslang. Die koppel je aan het toestel en het uiteinde steek je in een losstaande melkkan of een melkpak.

Je kunt ook melk opschuimen met een stoompijpje. Dit is het geval bij de meeste pistonmachines en bij veel volautomatische machines. Je doet koude (volle) melk in een melkkannetje en schuimt die dan op door het stoompijpje er in te houden. Het voordeel is dat je je melkschuim zo vol en romig kunt maken als je zelf wilt. Maar om dit te bereiken zijn er wel heel wat elementen om rekening mee te houden. Je moet het stoompijpje voorstomen voor zuivere stoom, de melk en het kannetje moeten koud zijn, het stoompijpje moet in het midden van de melk zitten en niet te diep in de melk enz. Dit vraagt heel wat oefening.

Terug naar boven

Hoe duur is een espressomachine?

De prijs van espressotoestellen loopt sterk uiteen. Een goede espressomachine met capsules heb je vanaf € 50. Een pistonmachine vind je voor ongeveer € 100. Wil je echter een volautomatische koffiemachine, dan moet je een stuk meer investeren. Voor een degelijk toestel moet je rekenen op minstens € 300, maar de meeste toestellen kosten € 500 en meer, tot zelfs meer dan € 1 000.

Ook de prijs van een kopje koffie verschilt sterk. Dit is het duurste bij de machines met capsules, waar je moet rekenen op ongeveer € 0,45 per kopje. Zet je koffie met losse koffiebonen of gemalen koffie, dan heb je al een lekkere koffie voor ongeveer € 0,13 of € 0,14.

Terug naar boven

Waar moet je nog op letten bij het kopen van een espressomachine?

  • Bij de aankoop van een koffiemachine houd je het best rekening met de grootte en het gewicht van het toestel. Machines met capsules en pistonmachines zijn doorgaans vrij smal. De volautomatische toestellen nemen meestal behoorlijk wat plaats in op je aanrecht, al heb je ook in deze categorie smallere toestellen. Ben je van plan het toestel na elk gebruik op te bergen, kies dan een vrij licht model.
  • Ook de capaciteit van een koffiemachine is van belang. Drink je veel koffie, kies dan een model met een groot waterreservoir. Zijn er meerdere koffiedrinkers in huis of krijg je vaak bezoek, dan is een model met twee koffiepijpjes handiger dan met één.
  • Op het vlak van design is er keuze in overvloed. Je hebt modellen in opvallende kleuren, met een afwerking in inox, met een retrolook enz. De stijl, kleur en afwerking kun je afstemmen op je smaak en op de verdere inrichting van je keuken. Er zijn ook inbouw espressomachines, maar die zijn vrij duur.
  • We zien ook meer en meer zogenaamde connected of smart espressomachines op de markt verschijnen. Bij zo’n toestel kun je via een app op je smartphone kiezen welke soort koffie je wil. Je kunt ook het volume, het aroma en de temperatuur aanpassen. Daarnaast kun je ook een drankje zelf samenstellen en dit opslaan via de app.
Terug naar boven