Eerste indruk

L’Or Barista Sublime maakt eenvoudig een extra large koffie

29 april 2022

Met de XXL cups kun je twee koppen tegelijk zetten of een grote kop, wat bij andere espressomachines meestal niet lukt. Het toestel werkt eenvoudig, maar toch is verwarring mogelijk.

Als je een espressomachine met capsules of met bonen in huis hebt, dan kun je doorgaans slechts één kop koffie zetten in een keer. Maar soms kan het gemakkelijk zijn als je twee koppen tegelijkertijd kunt zetten, of heb je ’s morgens zin in een grote kop om de dag te starten. L’Or Barista Sublime wil daarop inspelen.

Twee maten, zes hoeveelheden

Als je een gewone capsule gebruikt, dan heb je in de Barista Sublime de keuze uit drie knoppen en drie hoeveelheden koffie: ristretto (25 ml), espresso (40 ml) of lungo (110 ml). Deze voorgeprogrammeerde hoeveelheid kun je ook aanpassen naar eigen voorkeur.

Maar je kunt ook XXL-capsules gebruiken, waardoor dezelfde drie knoppen een dubbele hoeveelheid koffie geven, dus resp. 50 ml ristretto, 80 ml espresso en 220 ml lungo. Dan kun je dus twee kopjes tegelijk zetten of een extra grote kop. Wil je de het doorlopen vroegtijdig stoppen, dan kun je nog eens op hetzelfde knopje drukken. Ook om nog extra water te laten doorlopen gebruik je deze knop, zoals bij andere toestellen.

De verschillende knoppen, samen met de twee maten van capsules, maken wel dat je er je hoofd moet bijhouden als je je kop koffie zet, om zeker te zijn dat je de gewenste hoeveelheid krijgt. Ook merkten we dat het toestel soms niet detecteert dat het gaat om een XXL-capsule. Ook moet je er rekening mee houden dat de knoppen niet eerst als aan/uit-knop dienen, zoals bij sommige Nespresso-toestellen. Wat je indrukt, is dus meteen het formaat koffie dat je krijgt.

Werkpunten voor gebruiksgemak

Dat je een grote kop of twee koppen in een keer kunt zetten, is zonder meer een troef van de Barista Sublime. Toch is het toestel niet helemaal aangepast aan die functie. Als je een grote kop wilt zetten, dan moet je bijvoorbeeld het lekbakje verwijderen, anders past het niet onder de koffieuitloop. Het was eenvoudiger geweest als je die uitloop in de hoogte kon verstellen. Het opvangbakje voor de lege capsules is niet al te groot en zit dus snel vol als je vaak XXL cups gebruikt. Een waarschuwingslichtje als dat bakje vol is, was handig geweest. Ook het waterreservoir is aan de kleine kant, je moet dus vaak bijvullen.

Goedkoper dan Nespresso

Voor een gewone l’Or-capsule betaal je € 0,30 cent, voor een XXL cup bedraagt de prijs € 0,60, precies het dubbele dus. Daarmee betaal je minder dan voor Nespresso, maar meer dan voor de alternatieven met een plastic cup. Sowieso is capsulekoffie altijd een stuk duurder dan wanneer je losse of gemalen koffiebonen gebruikt.

L’Or voorziet ook in capsules met een filtertje voor als je eigenlijk gewone filterkoffie wilt, maar geen percolator hebt. Je krijgt dan niet de typische cremalaag op je koffie. Als je vaker filterkoffie wilt zetten, is het wel veel goedkoper en duurzamer om toch in een gewone percolator te investeren (link PS).

Kortom, de Philips l’Or Barista Sublime kan zeker een toegevoegde waarde zijn voor wie graag veel koffie drinkt. Door de lage prijs van het toestel en de relatief goedkope capsules wordt hij in onze test zelfs een Beste Koop. De richtprijs is € 100, maar momenteel vind je hem in verschillende winkels voor zo'n € 82.

Kijk hoe de Philips l'Or Barista Sublime presteert in vergelijking met andere espressomachines in onze koopwijzer

Naar de koopwijzer espressomachines