Dossier

Hoe maak ik mijn espressomachine schoon?

14 februari 2022

Een espressomachine moet regelmatig schoongemaakt en ontkalkt worden. Hoe dat precies moet hangt af van het soort espressomachine dat je hebt. Wij helpen je verder.

Een espressomachine schoonmaken hoeft niet moeilijk te zijn, maar veel hangt af van welke soort espressomachine je hebt: een capsulemachine, een pistonmachine of volautomatische espressomachine. Volg altijd de instructies van de fabrikant.

Met een capsulemachine heb je niet veel onderhoud. Regelmatig moet je de capsulehouder en het druipbakje legen. Als je toestel een melkschuimer, een melkreservoir of een stoompijp heeft, dan moet je die na elk gebruik schoonmaken. De buitenkant kan je schoonmaken wanneer het er vuil uitziet of er veel koffievlekken te merken zijn. Ontkalken hoeft alleen maar te gebeuren als de espressomachine dit aangeeft. Volg hiervoor de instructies van de fabrikant. 

Een pistonmachine vraagt over het algemeen weinig onderhoud, maar moet vaker ontkalkt worden dan andere koffieapparaten. Volg hiervoor de instructies van de fabrikant. De losse onderdelen zoals de filterdrager en de stoompijp moeten uitgespoeld worden en laten uitdrogen. 

Een volautomatische espressomachine vraagt wel wat onderhoud en reiniging. Het melksysteem moet na elk gebruik uitgespoeld worden en de lekbak moet leeggemaakt worden. Een keer per week maak je best het melksysteem ook eens grondig schoon. 

De zetgroep, het onderdeel waar water bij de koffie komt, moet je wekelijks uit het toestel halen om het af te spoelen. Je smeert het best ook in met siliconenvet zodat de bewegende delen vlot blijven werken. Daarnaast zal het machine aangeven wanneer het ontkalkt moet worden en hiervoor volg je best de instructies van de fabrikant.

Ga naar onze vergelijker voor de beste espressomachine die bij jouw koffiesmaak past. Daar kan je ook nagaan of de espressomachine die je zoekt, zo’n programma heeft onder “kenmerken”.

Naar de vergelijker

Bekijk ook welke koffie het best bij je past.