Nieuws

Waarom is het vochtig in en rond mijn droogkast?

03 november 2022
binnenkant droogkast met kleding

Als je droogkast tijdens het drogen te veel vocht produceert en er teveel condensatie in de ruimte plaatsvindt, zijn er verschillende mogelijke oorzaken. Bekijk wat je hiertegen kan doen.

Een droogkast produceert van nature vocht, omdat warme lucht zich mengt met natte of vochtige kleding in de trommel. Vocht moet door het afzuigsysteem worden gefilterd, maar er kan condensatie ontstaan in de oppervlakken van de droogkast of zelfs in de muren van de wasruimte.  Meestal is het gevolg hiervan het ontstaan van schimmel.

Wat veroorzaakt overtollig vocht?

De belangrijkste oorzaak van een droogkast die te veel vocht produceert en condensatie veroorzaakt, is een gebrek aan ventilatie. De oplossing van het probleem kan heel eenvoudig zijn: er is onvoldoende ventilatieruimte rond de machine. Het tweede probleem is gecompliceerder als je een geventileerde droger hebt: dit type droogkast raden wij sterk af in een modern geïsoleerd huis.

Hier volgen de meest voorkomende oorzaken van overtollig vocht in en rond de wasdroger en enkele tips om het probleem op te lossen:

Verkeerde plaatsing van de droogkast

Een droogkast in een gesloten kast kan vochtproblemen veroorzaken. De warmte wordt opgesloten in de afgesloten ruimte en kan niet naar buiten ontsnappen. Om dit probleem op te lossen moet je zorgen voor voldoende ventilatie wanneer het apparaat in werking is. Je kunt dit doen door gewoon de kastdeur open te houden. Het installeren van een afzuigkap kan ook helpen, door de warme lucht op te vangen en door een ventilatieopening te leiden. Als dit niet helpt, moet je de droogkast waarschijnlijk verplaatsen.

Je krijgt ook problemen met condensatie als je de droger installeert in een te koude omgeving (minder dan 5 ºC), zoals een garage. Dit komt door het conflict tussen de warme lucht van het apparaat en de koude lucht in de ruimte. Voor dit probleem kan de installatie van een afzuigkap de oplossing zijn. De installatie van het apparaat in een ruimte waar de temperatuur hoger dan 35 °C kan zijn, is evenmin geschikt. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing om te zien wat de fabrikant aanbeveelt met betrekking tot de kamertemperatuur.

Er kunnen zich ook problemen voordoen als de wasruimte niet groot genoeg is. Idealiter is de kamer ongeveer 10-12 vierkante meter groot. Kleinere kamers zullen snel erg warm worden door de droger en het vocht in de lucht zal bij een lagere temperatuur op de oppervlakken condenseren. Het probleem kan in veel gevallen worden opgelost met goede ventilatie, bijvoorbeeld door een raam of deur open te zetten tijdens het droogproces.

Een obstructie in het afzuigsysteem van de droogkast

Een obstructie in het afzuigsysteem kan ervoor zorgen dat vocht zich ophoopt in het kanaal en water terug de droogkast in stuurt. Om dit te voorkomen, wordt aanbevolen het afzuigsysteem om de twee jaar te reinigen, of vaker als het een geventileerde droogkast is of als het apparaat meerdere keren per week wordt gebruikt.

Een andere oorzaak is een ophoping van pluisjes in het filter. Pluisjes kunnen niet alleen vocht vasthouden, maar zich ook nestelen in het afvoersysteem, waardoor een verstopping ontstaat. Zorg er daarom voor dat je het pluizenfilter regelmatig leegt. In de overgrote meerderheid van de gevallen moet het pluizenfilter na elke cyclus worden gereinigd. Voor een warmtepompdroogkast wordt aanbevolen het pluizenfilter om de 10 cycli te reinigen.

Onjuiste installatie van de geventileerde droogkast

Vochtproblemen in de droogkast kunnen ook ontstaan door een verkeerde installatie of minder geschikte materialen.

Als het afvoerkanaal niet recht is of niet goed ondersteund wordt, kunnen er ook problemen zijn met de luchtcirculatie. Als het kanaal een bocht maakt, wordt de luchtstroom in deze gebieden beperkt, waardoor er een grotere kans op verstopping is. Herstel eventuele knikken in het kanaal. Gebruik aluminiumtape in plaats van schroeven om het vast te zetten, schroeven kunnen vocht vasthouden waardoor condensatie zich in het kanaal ophoopt en in de droger terechtkomt.

Ventilatie kan ook een probleem zijn als het kanaal te lang is, waardoor het te lang duurt voordat de warmte uit het afvoersysteem ontsnapt. Hierdoor stijgt de temperatuur en ontstaan omstandigheden voor overtollig vocht en condensatie. Het afvoerkanaal mag nooit langer zijn dan 8 meter, zodat de uitlaat van de droogkast correct wordt afgevoerd, maar de luchtstroom kan worden verminderd, en dus ook het vocht, door het kanaal korter te maken. Als de problemen aanhouden, kan het nodig zijn een ventilator te installeren om de luchtcirculatie te verbeteren, maar je kunt het beste een specialist raadplegen.

Tenslotte kan condensatie veroorzaakt worden door het gat in de muur voor de luchtafvoerbuis. De oplossing voor dit probleem is om de ventilatiepijp uit het raam te laten lopen. In dat geval heb je niet het probleem van condensatie, maar voor de kosten van de verwarming van je huis is dat geen goede zaak: als je wasdroger een paar keer per week anderhalf uur draait, staat er midden in de winter een raam wagenwijd open. Een binnendeur is onvoldoende isolerend, dus een slecht idee.  Voor een modern en goed geïsoleerd huis worden geventileerde droogkast daarom sterk afgeraden.

Heb je een nieuwe droogkast nodig?

Als geen van de voorgaande suggesties om het probleem van overtollig vocht op te lossen je heeft geholpen, moet je misschien overwegen een efficiëntere droogkast te kopen.

Heb je een geventileerde droogkast in een goed geïsoleerd huis? Misschien is de oplossing om je oude toestel te vervangen, want geventileerde modellen zijn steeds zeldzamer op de markt en verbruiken veel energie. Een warmtepompdroogkast is energiezuiniger en produceert minder waterdamp.

Ontdek de beste droogkasten in onze vergelijker.

Vergelijk en kies de beste droogkast