Nieuws

Droogkasten die dreigen vuur te vatten

09 december 2015
Droogkasten die dreigen vuur te vatten

Indesit heeft een waarschuwing gepubliceerd voor een groot aantal droogkasten met een fabricagefout. De motoren kunnen voor brandgevaar zorgen wanneer er teveel stof in aanraking komt met de opwarmende delen.

Welke toestellen hebben dit defect?

De droogkasten in kwestie zijn zowel condensatiedroogkasten als droogkasten met afvoer die in België en andere landen verkocht zijn tussen april 2004 en september 2015 onder de merken Hotpoint en Indesit (vorig jaar overgenomen door Whirlpool). Concreet komt dit probleem hoogstwaarschijnlijk voor bij veel toestellen. Er zijn miljoenen toestellen van deze merken in gebruik.

Om te weten of uw droogkast dit probleem heeft, raadpleegt u best de speciale websites van de producenten Indesit en Hotpoint.

Wat u moet doen

Klanten met een betrokken toestel in huis kunnen best op een van de bovenstaande websites het model en de serienummer invoeren. Het nummer is gegraveerd op de bovenkant van het toestel of staat op een zelfklever aan de binnenkant van het deurtje. Daarna toont de site of uw toestel al dan niet het defect heeft. Is dat het geval, dan doorloopt u de volgende stappen om een gratis herstelling aan huis te ontvangen.

In afwachting benadrukt Hotpoint dat de droogkasten nog steeds gebruikt kunnen worden, maar dat er ook steeds toezicht moet zijn. Wij raden het af om de droogkast te overladen. Lakens of donsdekens kunnen bijvoorbeeld zorgen voor weinig luchtcirculatie in de droogkast, waardoor er kans is op oververhitting.

Gekend gebrek

Volgens onze collega’s van de Engelse consumentenvereniging Which? werden tussen 2011 en maart 2014 ongeveer 12000 huisbranden veroorzaakt door defecte toestellen. Daarbij bleek ook dat het risico op vuur bij sommige merken groter is dan bij andere merken.

Nog steeds tussen 2011 en 2014, vatten 349 droogkasten en 410 wasmachines van het merk Hotpoint vuur. Dit is ongeveer 34 en 38 % van alle branden met deze huishoudelijke producten. Maar de cijfers moeten enigszins gerelativeerd worden. Hotpoint is een populair merk, en daardoor kunnen er dus meer problemen optreden dan bij andere merken. Bovendien beweert Hotpoint geen geloof te hechten aan de gegevens over toestellenbranden die Which? gebruikte.

Wilt u een droogkast kopen? Vertrouw dan op onze online koopwijzer!