Nieuws
Deze kleding mag niet in de droogkast
04 november 2022

Schrik dat je nieuwe kledingstuk krimpt in de droogkast? Dit is vaak onze grootste angst als we een kledingstuk willen drogen, vooral als het een nieuw kledingstuk is. Wij leggen uit hoe het "niet in droogkast symbool" eruit ziet en ook welke kleding je wél kan drogen zonder het te beschadigen.
Ons eerste advies om je kleding niet te laten krimpen in de droger is dat je je machine goed leert kennen en weet hoe je deze moet gebruiken. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar inzicht in de programma's en hun kenmerken is de basis om een ramp te voorkomen. Controleer ook altijd de droogtemperatuur op het etiket van je kleding.
Wat mag niet in de droogkast?
-
Leer of synthetisch leer en suède
Op een regenachtige dag kun je overwegen je jas in de droger te stoppen. Denk twee keer na vooraleer je dat doet. De hitte kan de jas te droog maken en er zelfs voor zorgen dat het leer barst of zijn vorm verliest.
- Zijde (lingerie, ondergoed)
Dit luxe materiaal moet voorzichtig worden gereinigd. Eén keer in de wasmachine kan genoeg zijn om je stof onherstelbaar te verpesten. Dus vermijd de droogkast tegen elke prijs.
- Kleding met pailletten en kralen (kleedjes, topjes, rokken...)
Kleding met pailletten of kralen moet uit de buurt van een wasdroger worden gehouden om beschadiging te voorkomen.
- Beha's en zwemkleding
Een enkele cyclus kan veilig zijn voor dit soort stoffen, maar op lange termijn zullen ze beschadigd raken, vooral die welke elastisch zijn. Beha's kunnen hun vorm verliezen, net als bikini's, badpakken, slips, enz.
- Rubberen badmatten
Producten die rubber bevatten mogen niet in de droger. De hitte is zeer schadelijk voor dit materiaal en kan het doen afbrokkelen.
- Pantoffels
Hitte kan deze ook beschadigen. Synthetische stoffen en katoen zijn geen probleem, maar voor de zekerheid kun je ze het beste aan de lucht laten drogen.
- (Rug)zakken
Zakken en rugzakken moeten van tijd tot tijd worden schoongemaakt. Vanwege de materialen waarvan ze gemaakt zijn, kun je ze het beste buiten de droogkast houden, tenzij ze 100% katoen zijn.
- Loopschoenen
Loopschoenen mogen niet in de droogkast, omdat hitte de rubberen zolen kan beschadigen. Ze kunnen overigens wel in de wasmachine gewassen worden. De beste manier om je loopschoenen te reinigen is met zeep en een borstel.
Voor alle bovenstaande producten is de beste oplossing om ze aan de lucht te drogen.
Wat mag er wel in de droogkast?
- Jeans
Tenzij anders vermeld op het etiket, kunnen jeans in de droogkast. Gebruik altijd programma's met een lage temperatuur om ze langer mee te laten gaan. Het is ook het beste om ze binnenstebuiten te drogen om hun kleur en textuur te behouden.
- Lakens en dekbedden
Beddengoed is gewoonlijk gemaakt van katoen of polyester, zodat ze in de droogkast kunnen worden gedroogd, bij voorkeur bij temperaturen onder 60ºC. De meeste droogkasten hebben een specifiek programma voor dit textiel. Let vooral op dekbedden gemaakt van wol, die mogelijk niet compatibel zijn met je machine. In dat geval vind je de informatie op het etiket.
Maar wees voorzichtig met:
- Wol (truien, pullovers, mutsen)
Bij dit soort stof ligt het antwoord niet altijd voor de hand. Omdat wol een natuurlijke vezel is, kan het krimpen wanneer het wordt blootgesteld aan te veel warmte of vocht. Voor sommige kledingstukken is één cyclus in de droger genoeg om ze te vernietigen, terwijl anderen er probleemloos tegen kunnen. Dit hangt af van het soort wol en de behandeling die het in de fabriek heeft ondergaan. Het veiligste is om het etiket op het kledingstuk te controleren op specifieke droogprogramma's voor wol.