Dossier

Waarom je droogkast niet goed droogt

13 augustus 2021
De droogkast van een vrouw niet goed droogt.

Je droogkast heeft een hele tijd gedraaid en je was komt er nog steeds klam of zelfs vochtig uit? Dan moet je ingrijpen. De oorzaak is vaak niet zo moeilijk te achterhalen. Wij zetten mogelijke mankementen op een rij.

Waarom je droogkast minder goed droogt

Je was die na een, soms lange, cyclus nog klam aanvoelt of zelfs nog vochtig is, het leidt vaak tot huishoudelijke frustraties. Maak meestal is het niet zo moeilijk om te achterhalen waarom je droogkast minder goed droogt. In dit dossier bekijken we de mogelijke oorzaken en geven we aan hoe je het probleem het best oplost.

Filter verstopt

Een veelvoorkomende oorzaak van minder goede droogprestaties is dat de filters hun functie niet meer goed vervullen. De filter moet je geregeld pluisvrij maken opdat je droogkast goed zou blijven presteren. 

Een droogkast heeft meestal verschillende filters ingebouwd. In de deur of onderaan in de deuropening zit de gewone pluizenfilter. Die kun je gemakkelijk zelf uit het toestel nemen en zou je na elke cyclus moeten zuiver maken. Daarnaast heb je, afhankelijk van het toestel, soms ook nog werk onderaan het toestel. Bij een condensatiedroogkast zit daar de condensor, achter een klep over de hele breedte van het toestel of achter een klep links onderaan.

Meer informatie over hoe dit komt, wat het effect is op je energieverbruik en wat je er aan kunt doen, lees je hier.

Sensoren zijn vuil

Als de sensoren niet meer goed werken, kan het zijn dat ze vuil zijn geworden of dat er kalk op is gekomen. Daardoor kunnen ze niet meer goed meten hoe vochtig de was nog is en zetten ze de cyclus te vroeg stop.

Je kunt de sensoren proper maken door er met een doek over te gaan. Bij kalkaanslag kun je dit met wat azijn doen. De sensoren kunnen ook wat bedekt zijn door de producten die je bij het wassen gebruikt, zoals wasverzachter. Ook als er te veel metaal bij je wasgoed zit (allerhande knopen, ritssluitingen …), zal het voor de sensoren moeilijker worden om de vochtigheid van je was goed in te schatten. Mogelijk moet je in zo’n geval alsnog een “extra droog” programma kiezen.

Waar je de sensoren kan vinden, lees je hier.

De omgeving is te koud

Fabrikanten gaan er doorgaans van uit dat de droogkast in een ruimte zal staan waar de temperatuur niet onder 10°C zakt. Om goed te werken moet de condensor kouder zijn dan de lucht die erdoorheen wordt geblazen, dus het is opletten geblazen dat die ruimte niet te koud is. Houd dit dus in de gaten in de winter als de ruimte niet verwarmd is en mogelijk niet geïsoleerd.

Wij deden eerder een test bij een temperatuur van 7°C (+/- 1 °C), en hieruit bleek dat het energieverbruik in deze omstandigheden stijgt, dat een droogbeurt langer duurt en dat de was soms vochtiger uit het machine komt dan wanneer het toestel in een ruimte staat waar de temperatuur hoger is.

Te snel na elkaar drogen

Bij een condensatiedroogkast merkten we dat de droogprestaties sterk gingen verschillen als we het toestel twee keer vlak na elkaar lieten draaien. Lag het vochtgehalte na de eerste cyclus rond 2 %, wat gemiddeld is, dan maten we na de tweede cyclus tussen 5 en 7 %. Dit betekent dat je was nog wat vochtig aanvoelt en je dus echt geen goed resultaat hebt.

Hoe dit komt, dat lees je hier.

Je was eindigt in een bal

Is je was tijdens het drogen helemaal of gedeeltelijk in elkaar verstrengeld geraakt? Hierdoor is een gedeelte van de was vaak minder goed gedroogd.

Tijdens onze tests gingen we na hoe vaak dit gebeurt bij de verschillende merken, en het valt op dat bij 10 van de 18 Samsung-droogkasten die we de laatste jaren hebben getest, de was tijdens minstens één testcyclus in elkaar verstrengeld eindigt. Bij Siemens zagen we dit vaak bij de tests die we in 2019 uitvoerden, maar sindsdien komt dit probleem bij dit merk minder vaak terug.

Teleurstellende resultaten voor droogballen

We zien dat droogballen steeds vaker worden aangeprezen als een middel om jouw was beter te doen drogen en om het energieverbruik van je droogkast te verlagen. Bovendien zou het masserende, opschuddende effect van de droogballen een zachtere was als resultaat hebben.

Wij hebben een tiental droogballen getest, van merken als EcoEgg, Dille&Kamille, Natura, CoolBlue en Electrolux. Maar het resultaat is teleurstellend. Het stroomverbruik wordt door geen enkele droogbal echt verlaagd, laat staan met een kwart. Hier en daar is er een procentje verschil, maar onvoldoende om van een significant effect te spreken. Bij enkele droogballen loopt het verbruik zelfs op.

Misschien werken de ballen alleen als ze genoeg ruimte hebben? Je leest het hier.