Dossier

Schoonmaaktips voor je droogkast die de levensduur verlengen

24 februari 2022
schoonmaken droogkast

Een droogkast is handig om je kleren snel droog te krijgen. Je kan al veel informatie vinden in de handleiding bij je machine, maar deze schoonmaaktips besparen je alvast energie en verlengen de levensduur van je machine.

Je droogkast onderhouden is essentieel om energie te besparen en de levensduur ervan te verlengen. Wij geven je een paar tips mee om het meeste uit je droogkast te halen.

Behalve onderhoud is het ook belangrijk dat je een betrouwbaar merk kiest. Zo voorkom je het risico op defecten. Bekijk zeker ook het energielabel als je een nieuwe droogkast wilt aankopen. Bekijk hier welke de meest betrouwbare merken zijn.

Gemiddelde levensduur droogkast verlengen: 6 tips

Verwijder water uit het reservoir

Maak het condenswaterreservoir op tijd leeg. Die vind je veelal in de rechterbovenhoek van de droger, maar bij sommige modellen is die aan de deur bevestigd. Verwijder het water als de tank vol is, maar wacht nooit langer dan 5 droogcycli. Soms brandt een waarschuwingslampje als je het reservoir moet ledigen. Wat je ook kan doen om te voorkomen dat je het reservoir regelmatig moet ledigen, is je droogkast met de waterafvoer verbinden als je model die optie heeft.

Maak de pluisfilter los

Maak na elke droogbeurt de pluisfilter schoon. Dit is een belangrijk om te voorkomen dat pluisjes in de droogkast geraken. Dat kan niet alleen de werking van het apparaat verstoren maar kan ook leiden tot een grotere energiefactuur. 
Sommige machines vragen een specifieke manier om de filters schoon te maken. Bekijk de handleiding van je droogkast en volg de instructies. Meestal vind je de filters in de deur. Ook is het belangrijk om de filter aan de onderkant van de machine schoon te maken. Een vaak vergeten stap voor veel gebruikers.

Maak de condensor schoon

Maak de condensor van de droogkast om de 10 tot 12 droogcycli schoon. Dit is het element dat het vocht uit de lucht haalt en bevindt zich onderaan de droogkast. Volg hiervoor de instructies van de fabrikant. Die vind je in de handleiding terug of op het apparaat. Sommige droogkasten hebben een zelfreinigend systeem, maar deze zijn vaak van een hogere prijsklasse.

Maak de trommel schoon

Een vochtige doek is ideaal om de droogtrommel en de deur schoon te maken. Doe dit alleen als de droogkast afgekoeld is, anders kan je de trommel of de deur beschadigen. Je kunt kalkaanslag verwijderen en voorkomen door wat azijn te gebruiken. Reinig ook de vochtsensor die zich in de trommel bevindt.

Maak wasprogramma's korter

Als je de onderste filter van de droogkast niet op tijd schoonmaakt, neemt het verbruik toe. De cycli worden dan langer en het apparaat gaat slechter presteren.

Als je de onderste filter om de 10 droogcycli schoonmaakt, dan verminder je het energieverbruik en verbeter je de prestaties van je droogkast. Meestal geven droogkasten een signaal als de filters vuil zijn geworden. Als jouw droogkast niet zo’n signaal geeft, kan je het aantal droogbeurten noteren in je agenda en zo de filter op tijd schoonmaken. Je portemonnee zal je dankbaar zijn. 

Kleding sneller laten drogen

Om kleding gratis en ecologischer te drogen, is het beter om een droogrek te gebruiken. De zon en de wind zijn natuurlijke droogkasten.

Als het slecht weer is of koud, dan gebruik je het best je droogkast. Sorteer dan je wasgoed op basis van het materiaal waarvan het gemaakt is. Selecteer dan het juiste droogprogramma en laat je kleren zo efficiënter drogen. Op deze manier zul je minder verbruiken. Als je nog meer energie wilt besparen, droog je kleren niet te veel als je ze nadien nog gaat strijken. Sommige droogkasten beschikken over een strijkprogramma.

Vind via onze vergelijker welke droogkast het best bij je past.

Naar de vergelijker