Dossier

Verbruik beduidend lager met warmtepomp

04 oktober 2016
Verbruik beduidend lager met warmtepomp

Een droogtrommel verbruikt aardig wat energie, maar bij de aankoop kunt u wel zelf bepalen of u voor een zuiniger toestel (bv. met warmtepomp) gaat of niet. En er zijn nog andere manieren om minder te verbruiken.

Een droogtrommel staat bekend als één van de grootste energievreters in het huishouden. Het meest bespaart u natuurlijk wanneer u uw was buiten kunt laten drogen in een lekker briesje, maar dat is helaas niet altijd mogelijk in ons land, en niet iedereen heeft er de ruimte voor. Hoe kunt u toch uw verbruik beperken?

Welke modellen verbruiken het minst?

Lucht verwarmen en afkoelen vraagt veel energie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat "droogkasten" energievreters zijn. Tot voor enkele jaren was een consumptie van 4 tot wel 7 kWh per cyclus (voor een B-label) het hoogst haalbare en hadden heel wat modellen nog een energielabel C. Maar met de komst van de warmtepomp is daar verandering in gekomen. Toestellen die hiermee zijn uitgerust hebben nu meestal een A++-label, geleidelijk komen er ook toestellen met een A+++-label op de markt.

Voor de berekening van dit label wordt rekening gehouden met de belading van het toestel, het verbruik per cyclus bij een volledige en een halve belading en het verbruik in standby. Een toestel met een A++-label zou, bij een volle belading van een toestel van 7 kg, ongeveer 1,8 kWh verbruiken. Een A+++ toestel zou bij diezelfde belading uitkomen op een verbruik van 1,3 kWh.

De toestellen met een warmtepomp zijn soms iets duurder bij aankoop maar omdat ze zoveel minder verbruiken dan de andere modellen, is hun jaarlijkse kost (afschrijving plus verbruik) vergelijkbaar.

Om uw portefeuille én het milieu te sparen loont het ook de moeite om stil te staan bij de capaciteit die u nodig hebt. Een toestel dat niet volgeladen is, verbruikt in verhouding immers meer.

Het verbruik van een toestel met een maximuminhoud van 7 kg en een volle lading:

  • zo'n 4 à 4,5 kWh per droogbeurt bij een evacuatiemodel of een condensatiemodel zonder warmtepomp
  • slechts 2 kWh per droogbeurt bij een condensatiemodel met warmtepomp

Hoe werkt een droogkast met warmtepomp?

Een droogkast met warmtepomp is dus zuiniger dan een ander type. Hoe werkt dit type toestel precies?

trommeldrogers

  1. Warme lucht onttrekt het vocht aan uw kleding.
  2. De vochtige warme lucht koelt af via een koelmiddel (dat hierdoor opwarmt). Door afkoeling condenseert het vocht.
  3. Met datzelfde koelmiddel wordt de nu droge lucht in de condensor opnieuw opgewarmd.
  4. Deze warme en droge lucht wordt dan (opnieuw) gebruikt om uw wasgoed te drogen.
  5. Het vocht dat werd verwerkt tot water wordt nu naar de opvangbak gevoerd (6).

Programma strijkdroog is zuiniger

Gedurende de hele levensduur van een droogtrommel is het verbruik verantwoordelijk voor 90 % van de milieu-impact. Zelfs als u hem maar eens per week gebruikt, bedraagt dat aandeel nog 75 %. Een droogtrommel verbruikt per definitie immers veel stroom in vergelijking met een vaatwasser of wasmachine. Een manier om het verbruik terug te dringen, is te kiezen voor het programma strijkdroog. Dat verbruikt namelijk 20 % minder stroom. Bij een zuinig toestel gaat het verbruik dan van ongeveer 2 kWh naar 1,6 kWh, bij gulzige toestellen van zo'n 5 kWh naar 4 kWh.

Het financiële plaatje

Hoeveel kost het gebruik van uw droogtrommel per jaar?

  • Kiest u voor een toestel met een warmtepomp en met een belading van 7 kg, dat u gemiddeld drie keer per week laat draaien, dan moet u erop rekenen dat u jaarlijks € 30 tot € 40 betaalt voor uw elektriciteit, als u het toestel correct onderhoudt. 
  • Kiest u voor een condensatiedroger met elektrische weerstand, energieklasse B, dan loopt dit op tot € 70 à € 80. De zuinigere toestellen kosten door de band genomen wel meer, maar dit prijsverschil verdient u in de loop der jaren terug.