Dossier

Ecoprogramma gemiddeld 7 % zuiniger

05 augustus 2022
Zuiniger drogen met het ecoprogramma

Door je was te drogen met het ecoprogramma bespaar je gemiddeld € 6 à 8 per jaar, ontdekten we in onze steekproef. Niet bepaald spectaculair. De grootste besparing realiseer je door te kiezen voor een warmtepompdroger.

Dossier

Je zou verwachten dat je met het eco-programma veel energiezuiniger kunt drogen, maar is dat wel het geval? We checkten het verbruik van negen warmtepompdrogers, een condensatiedroogkast en een luchtafvoerdroger met het ecoprogramma en vergeleken dat met het verbruik in het standaardprogramma kastdroog katoen.

Gemiddeld slechts een marginale besparing

Spectaculair zuiniger is het ecoprogramma niet. Gemiddeld ligt het verbruik in eco 7% lager dan in het standaardprogramma. Doe je drie droogbeurten per week, dan levert dat een besparing op van ongeveer € 6 per jaar bij een energietarief van 36 eurocent per kWh en ongeveer € 8 bij een tarief van 50 eurocent per kWh.

In onze steekproef zijn er wel toestellen waar de besparing hoger oploopt, tot € 15 per jaar bijvoorbeeld, maar ook modellen waar het verbruik verrasssend genoeg iets hoger ligt dan in het standaardprogramma.

Wasgoed nog vochtiger

In vrijwel alle gevallen is het wasgoed na het ecoprogramma merkbaar vochtiger dan na het standaardprogramma. Heeft je toestel een ecoprogramma, probeer het dan uit en check of de was voor jou voldoende droog is. Voelt hij te nat aan, dan ben je beter af met het extra droog of kastdroog programma. Dat scheelt maar weinig in energiekosten. Of gebruik het zuinigere strijkdroog programma. Daar komt de was iets vochtiger uit met de bedoeling dat je daarna meteen strijkt.

Warmtepompdroger de zuinigste optie

Het is vooral door een slimme toestelkeuze dat je je energiekosten beperkt. Met een warmtepompdroger bespaar je bij doorsnee gebruik € 85 tot € 120 per jaar vergeleken met een klassieke condensatiedroger. De hogere aankoopprijs verdien je in de loop der jaren terug. De warmtepompdrogers uit onze test hebben allemaal een energiescore van minstens A++, meer dan de helft heeft het hoogste label A+++. Binnen dezelfde energieklasse kunnen er echter verschillen zijn. Check daarom het jaarlijks verbruik van een specifiek toestel in onze vergelijker.

Nog een handvol bespaartips

Ook met optimaal gebruik en correct onderhoud beperk je de energiekosten. Pas deze praktische tips toe om extra euro's uitsparen:

  • Plaats je toestel op een droge en goed geventileerde plaats.
  • Kies een machine met capaciteit aangepast aan jouw volume was.
  • Door te centrifugeren in de wasmachine is het wasgoed al minder nat.
  • Trieer goed, niet alle was vraagt een lange of kastdroge cyclus.
  • Kies het strijkdroog programma als je van plan bent onmiddellijk te strijken.
  • Verwijder pluisjes uit de filters aan de deur en de condensor.
  • Reinig de condensor onderaan de droogkast om de tien cycli.
  • Stofzuig het ventilatierooster om het vrij te houden.
  • Hou de trommel schoon om te vermijden dat kalk of vuil de werking van de sensor verstoren.