Tips

Heb je een diepvriezer met fast freeze nodig?

12 juli 2022

Met een fast freeze- of super freeze-functie vries je je voeding sneller in als je inkopen hebt gedaan of veel hebt gekookt. Maar de functie heeft niet alleen voordelen.

Soms moet je veel voeding in een keer in je diepvriezer opbergen en heeft je toestel een extra duwtje in de rug nodig om de temperatuur laag genoeg te krijgen. De "fast freeze"- of "super freeze"-functie kan daarbij helpen.

Wat is fast freeze?

Als voeding wordt ingevroren, wordt het water in de cellen van het product omgezet in ijskristallen. Duurt het invriezen lang, dan zullen er grote ijskristallen ontstaan die in het slechtste geval de structuur van het product kunnen aantasten. De fast freeze- of super freeze-functie versnelt het invriesproces en zorgen er dus voor dat er minder ijs wordt gevormd. Hiervoor wordt de temperatuur op een temperatuur lager dan -18° C gebracht, zodat de voeding snel helemaal ingevroren is. Dit is nuttig verse producten of porties zelfbereide voeding wilt invriezen.

Hoe werkt fast freeze?

Soms moet je de functie op voorhand al inschakelen. Bij sommige toestellen is dit zelfs 24 uur voordat je ze nodig hebt, bij andere enkele uren vooraf. Hiermee houd je dus het best rekening als je weet wanneer je grote inkopen gaat doen of als je veel in een keer gaat koken. Vervolgens zou het invriesproces ongeveer een derde sneller moeten gaan dan wanneer je alles gewoon zou laten invriezen.

Resultaten zijn wisselvallig

Uit onze tests blijkt dat het effect van een fast freeze-functie niet moet worden overschat. Bij enkele toestellen zagen we wel degelijk een verschil wat betreft de snelheid van invriezen. Andere toestellen vriezen in gewone modus al snel in, dus daar zien we weinig effect. Bij de meeste toestellen zien we alleszins een beperkte verschil wat betreft de snelheid waarmee je voeding wordt diepgevroren.

Hoger energieverbruik

De meeste koelkasten die je vandaag in de winkel vindt zijn vrij zuinig. Toch zien we dat de fast freeze-functie behoorlijk wat extra energie verbruikt. Aangezien je de functie soms vooraf moet inschakelen, kan het verbruik oplopen. Daarom schakel je ze het best niet te dikwijls in en laat je bereide maaltijden het best eerst goed afkoelen voordat je ze gaat invriezen.

Wil je weten welke diepvriezers een snelle invriesfunctie hebben en hoe goed ze scoren in onze test? Check dan onze koopwijzer.

Naar de koopwijzer diepvriezers