Waar moet je op letten bij het kiezen van een diepvriezer?
Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om een diepvriezer naar je wens te vinden? In onze koopgids vind je meer uitleg en advies.
Inleiding
De eerste vraag die je je moet stellen voordat je een diepvrieskast koopt, is of je van diepvriesproducten houdt en/of vaak verse producten invriest. In een diepvrieskast kun je een grote hoeveelheid voedsel kwijt en het is belangrijk een geschikt volume te kiezen. Bijna lege compartimenten koelen, heeft geen zin. Misschien heb je een combitoestel met een diepvriescompartiment dat al voldoende ruimte biedt. Twee koeltoestellen betekent ook hogere energiekosten.
Belangrijke criteria
Energieverbruik
Kies je diepvriezer op basis van het volume dat je nodig hebt.
- Om de diepvriezer op temperatuur te houden, is een goede isolatie natuurlijk belangrijk.
- Hou deze makkelijk toe te passen tips voor ogen: plaats het toestel uit de zon, zorg voor voldoende interne en externe luchtcirculatie voor een ideale werking.
- Verticale diepvriezers zijn praktisch, omdat ze lades hebben waarin je de inhoud indeelt zoals je wilt. Bijvoorbeeld door je groenten samen te bewaren of een ander vak te kiezen voor kant-en-klare maaltijden. Een big box kan handig zijn voor grote diepvriespakketten die je snel binnen handbereik hebt zonder de deur lang open te laten staan.
- Een alarm dat aangeeft dat de deur te lang openstaat of niet goed gesloten is, is nuttig.
Vriesproces
Industriële koeling vs. standaardkoeling
Het verschil tussen industrieel invriezen en standaard invriezen ligt niet zozeer in de minimumtemperatuur, maar in de tijd die nodig is om die temperatuur te bereiken. In een gewone diepvriezer zal de temperatuur veel trager dalen.
Keukendiepvriezers werken bij ongeveer -20 °C, hoewel bij de meeste de temperatuur kan worden verlaagd tot -26 °C.
Bij industriële diepvriezers kan de temperatuur, afhankelijk van het soort invriezing, variëren van -20 °C tot ongeveer -40 °C.
Invriessnelheid
Een van de belangrijkste criteria bij de keuze van een diepvriezer is dat hij de temperatuur zo snel mogelijk moet kunnen verlagen en daarbij zo weinig mogelijk energie verbruikt.
Is het zinvol om de invriescapaciteit te boosten met een 'fast freeze'-functie?
Hiermee kun je de temperatuur van het vriesvak tijdelijk verlagen (tot onder -18 °C) om grote hoeveelheden voedsel snel in te vriezen. Afhankelijk van het model moet je deze functie tussen 0 en 24 uur van tevoren instellen. Alle toestellen uit onze onze test zijn uitgerust met deze 'fast freeze' functie.
Of het zinvol is deze functie te activeren, hangt af van je gewoontes.
- Stop je er vooral diepvriesproducten in nadat je boodschappen hebt gedaan, dan biedt deze functie niet veel voordelen.
- Maar als je het hele weekend hebt staan kokkerellen voor je gezin, of veel voedsel hebt ingevroren om te ontdooien en jou het leven door de week wat makkelijker te maken, dan loont deze functie af en toe wel de moeite als je niet te veel naar je energieverbruik kijkt.
- Of je keert terug van de boerderij met veel vers vlees en je wilt door het invriezen het waterverlies beperken tijdens het bakken.
Gebruiksgemak
Een ander belangrijk criterium is het gebruiksgemak, omdat je geregeld voedsel uit de diepvriezer moet nemen om het te ontdooien of er nieuw voedsel moet in opbergen.
- De lades moeten soepel openglijden, zodat ze goed toegankelijk zijn, maar ze moeten ook lichtjes blokkeren wanneer je ze uittrekt om iets helemaal achteraan uit de lade te halen.
- Om het jezelf makkelijker te maken, kun je de dingen die je het meest nodig hebt op een comfortabele hoogte in de bovenste laden opbergen. Zo hoef je je niet altijd te bukken.
- Denk ook aan het onderhoudsgemak om de diepvriezer schoon te maken.
Waar plaats je je diepvriezer het best?
Plaats het toestel niet in een oververhitte ruimte en stel het niet direct bloot aan zonlicht achter een raam. Plaats het ook niet in een te koude ruimte.
Wanneer de interne temperatuur die door de sensoren wordt gedetecteerd licht stijgt, bijvoorbeeld wanneer je de deur opent of wanneer je er te koelen/in te vriezen producten in legt, begint het toestel de temperatuur te verlagen. Zodra de interne temperatuur voldoende is afgekoeld, moet het toestel niet zo vaak aanslaan.
De meeste toestellen werken het best bij kamertemperaturen tussen 10 en 43 °C. Bevindt het zich in een weinig verwarmde ruimte, zoals een bijgebouw of een garage, dan plaats je het best dicht bij een muur van een verwarmde ruimte waar het minder koud is. Zo voorkom je dat de omgevingstemperatuur in de winter te veel daalt. Het toestel moet een verschil in externe en interne temperatuur detecteren om aan te slaan en als de omgevingstemperatuur erg koud is, kunnen de levensmiddelen in de vriezer een beetje 'opwarmen'. Als de temperatuur in de diepvriezer boven de -15 °C komt, begint de bewaarkwaliteit af te nemen.
Verleng de levensduur van je toestel
Enkele tips om de levensduur van je toestel te verlengen of je te helpen bij kleine storingen.
- Deurvergrendeling
Eenvoudige reinigings- of onderhoudsproblemen kun je goedkoop oplossen of door een afzonderlijk onderdeel te vervangen.
De binnentemperatuur wordt ook op peil gehouden door de rubberen dichtingen rond de deur. Het spreekt voor zich dat als deze beschadigd of versleten zijn, de deur niet meer goed kan sluiten en de kou naar buiten kan ontsnappen. Daarom raden we aan om de deurdichtingen te controleren.
Zijn de dichtingen beschadigd, dan kunnen ze voor sommige modellen worden vervangen, maar niet noodzakelijk voor alle toestellen (bijv. bij thermisch verlijmde dichtingen).
- No Frost-functie
Kleine storingen kun je soms verhelpen voordat je de hulp van een technicus moet inroepen.
Je toestel is bijvoorbeeld een 'no-frost'-model, maar ondanks dat vormt er zich toch wat ijs waardoor er misschien een beetje water aan de voet van het toestel wegloopt. Soms kan condenswater moeilijk weglopen. De waterafvoerbuis mag niet door het ijs worden geblokkeerd en moet schoon worden gehouden, zodat overtollig water weg kan. Dit kun je verhelpen door het toestel te ontdooien en grondig te reinigen. Volg hiervoor onze tips op onze website 'Repair Guide'.
Let op: bij een groter probleem moet je een gespecialiseerde technicus inschakelen.
- Voorkomen dat de prestaties van het apparaat afnemen
Zorg ervoor dat de stekker goed in het stopcontact zit en dat het snoer niet gedraaid of gekneld zit. Natuurlijk moet het snoer intact zijn. Is dat niet zo, neem dan contact op met een technicus.
- Overbelaste compressor
Open je de deur te vaak, dan zal de compressor regelmatig aanslaan om opnieuw de ingestelde temperatuur te bereiken.
- Rooster aan de achterkant van het toestel
In de vorm van een spiraal om warmte-uitwisseling mogelijk te maken en moet van tijd tot tijd worden afgestoft. Zo blijft het toestel optimaal functioneren.