Wat is een wifi-versterker en waarom heb je er een nodig?
Verkopers groeperen vaak alle producten om je wifi thuis te verbeteren onder de noemer "wifi-versterkers". Strikt genomen vallen echter enkel wifi repeaters onder die categorie omdat ze het bestaande wifisignaal versterken. De andere oplossingen zijn toestellen die je thuiswifinetwerk bouwen via ethernet of een eigen draadloos netwerk.
Wifi repeater
Een wifi repeater (ook wifi booster of range extender genoemd) is een apparaat dat je in een stopcontact plaatst en dat het wifisignaal van de draadloze modemrouter ontvangt en opnieuw uitzendt. Voor een optimale werking plaats je het ergens halverwege je modemrouter en de ruimte waarin je de wifi-ontvangst wilt verbeteren. Je wifi repeater moet dus wel zelf een goede ontvangst hebben.

Een wifi repeater is een makkelijk te installeren en goedkope oplossing als je in één of twee kamers een slecht bereik en geen ethernetaansluiting in (de buurt van) die kamers hebt. Het toestel heeft echter één groot nadeel: doordat hij tegelijkertijd dienst doet als zender en ontvanger, wordt de internetsnelheid die de modemrouter biedt, minstens gehalveerd.
Powerline-adapters
Een powerline-kit (PLC) bestaat uit (minstens) twee adapters: een hoofdadapter en een tweede adapter, die je allebei in een stopcontact in de muur moet stoppen. De hoofdadapter verbind je via een ethernetnetkabel met de modemrouter om het internetsignaal te ontvangen. Dat stuurt hij naar de tweede adapter via het elektriciteitsnetwerk. De tweede adapter stop je in het stopcontact in of vlakbij de ruimte waarin je de wifi-ontvangst wilt verbeteren. Die zal dan een eigen wifisignaal uitzenden. In sommige gevallen moet je aan de powerline-adapter nog een wifi access point verbinden.

Powerline-adapters zullen nooit zo snel zijn als een echt ethernetnetwerk. Zo hangt de wifikwaliteit die je verkrijgt af van de zuiverheid van je elektriciteitsnetwerk. Bovendien kan de verbinding last hebben van storingen wanneer je bepaalde toestellen in huis tegelijk inschakelt of als je zender op een andere "fase" van het netwerk is aangesloten bij een driefasig netwerk. Sommige powerline-adapters hebben daar moeite mee en werken alleen als je ze op dezelfde fase aansluit.
Ze zijn wel een oplossing voor moeilijk bereikbare plaatsen (bv. een tuinhuis of een kamer op een hogere verdieping) waar je geen ethernetaansluiting hebt.
Access point
Een access point plaats je in of vlakbij de ruimte waarin je wifi wenst en verbind je via een ethernetkabel met de modemrouter. Het is heel eenvoudig te installeren: je moet gewoon de netwerkkabel en de stroomkabel aansluiten. Na configuratie creëert het access point een extra wifinetwerk.

Het toestel biedt degelijke snelheidsprestaties: doordat het internetsignaal van de modemrouter doorgestuurd wordt via een ethernetkabel, vermindert de snelheid tot aan het access point nagenoeg niet. Sommige modellen hebben verschillende ethernetpoorten, waarop je dus meerdere toestellen ook via een kabel kunt aansluiten.
Een access point is een goede oplossing als je in (de buurt van) de ruimte met slechte wifi al een ethernetaansluiting hebt.
Router
Een nieuwe router kan je ter vervanging van je oude gebruiken, maar voor een beter wifibereik gebruik je hem beter, net als een access point, als extra wifihotspot.
Het grote nadeel: je moet in de instellingen duiken van zowel je modemrouter als je nieuwe router om ervoor te zorgen dat beide routers niet met mekaar conflicteren en zonder enige netwerkkennis is dat niet evident. Maar als je een losse router op overschot hebt, loont het de moeite om het te proberen. Zie je het niet zitten, kies dan voor een gewoon access point zoals eerder beschreven.
Routers bieden soms handige mogelijkheden, zoals ouderlijk toezicht, een gastnetwerk enz. De meeste hebben ook meerdere ethernetpoorten (vaak vier) om andere toestellen via een ethernetkabel aan te sluiten. Meestal zijn routers de meest krachtige toestellen op de markt qua hardware. Ze hebben dus de meeste mogelijkheden van alle toestellen.
Mesh
Mesh of multiroom-wifi is een ingenieus systeem dat bestaat uit een basisstation en een aantal satellieten, die allemaal (meestal) draadloos met elkaar verbonden zijn. Samen vormen ze één groot wifinetwerk in het hele huis. Ze communiceren onderling op een bepaald draadloos kanaal om het dataverkeer te regelen en om te bepalen met welke module een apparaat zich het best verbindt. Zo ben je altijd vanzelf verbonden met het sterkste wifisignaal.

Er bestaan sets met een basisstation en slechts één satelliet, maar een “echt” mesh-systeem werkt het best met drie modules. Eerst moet je het basisstation via een ethernetkabel op de modemrouter aansluiten. De satellieten kan je vervolgens plaatsen waar je wilt, bijvoorbeeld één per verdieping. Elke satelliet moet zich wel binnen het wifibereik van een andere bevinden om onderling te kunnen communiceren.
Je kunt het systeem heel gemakkelijk installeren via een app op je smartphone. De nadelen van dit systeem zijn de prijs en het feit dat iedere unit natuuurlijk individueel stroom verbruikt.