internet

Hoe kies je een goede wifi-versterker?

Of je nu last hebt van een zwak signaal in een bepaald deel van je huis of gewoon de dekking van je wifi wilt uitbreiden: er is een wifi-versterker die aan je eisen voldoet.

In deze koopgids gaan we in op de verschillende soorten en hoe je de beste keuze kunt maken voor jouw situatie.

Stap-voor-stap gids

Wat is een wifi-versterker en waarom heb je er een nodig?

Verkopers groeperen vaak alle producten om je wifi thuis te verbeteren onder de noemer "wifi-versterkers". Strikt genomen vallen echter enkel wifi repeaters onder die categorie omdat ze het bestaande wifisignaal versterken. De andere oplossingen zijn toestellen die je thuiswifinetwerk bouwen via ethernet of een eigen draadloos netwerk.  

Wifi repeater

Een wifi repeater (ook wifi booster of range extender genoemd) is een apparaat dat je in een stopcontact plaatst en dat het wifisignaal van de draadloze modemrouter ontvangt en opnieuw uitzendt. Voor een optimale werking plaats je het ergens halverwege je modemrouter en de ruimte waarin je de wifi-ontvangst wilt verbeteren. Je wifi repeater moet dus wel zelf een goede ontvangst hebben.

een opstelling met een wifi repeater in een huis

Een wifi repeater is een makkelijk te installeren en goedkope oplossing als je in één of twee kamers een slecht bereik en geen ethernetaansluiting in (de buurt van) die kamers hebt. Het toestel heeft echter één groot nadeel: doordat hij tegelijkertijd dienst doet als zender en ontvanger, wordt de internetsnelheid die de modemrouter biedt, minstens gehalveerd.

Powerline-adapters

Een powerline-kit (PLC) bestaat uit (minstens) twee adapters: een hoofdadapter en een tweede adapter, die je allebei in een stopcontact in de muur moet stoppen. De hoofdadapter verbind je via een ethernetnetkabel met de modemrouter om het internetsignaal te ontvangen. Dat stuurt hij naar de tweede adapter via het elektriciteitsnetwerk. De tweede adapter stop je in het stopcontact in of vlakbij de ruimte waarin je de wifi-ontvangst wilt verbeteren. Die zal dan een eigen wifisignaal uitzenden. In sommige gevallen moet je aan de powerline-adapter nog een wifi access point verbinden.

een powerline-kit in een huis

Powerline-adapters zullen nooit zo snel zijn als een echt ethernetnetwerk. Zo hangt de wifikwaliteit die je verkrijgt af van de zuiverheid van je elektriciteitsnetwerk. Bovendien kan de verbinding last hebben van storingen wanneer je bepaalde toestellen in huis tegelijk inschakelt of als je zender op een andere "fase" van het netwerk is aangesloten bij een driefasig netwerk. Sommige powerline-adapters hebben daar moeite mee en werken alleen als je ze op dezelfde fase aansluit.

Ze zijn wel een oplossing voor moeilijk bereikbare plaatsen (bv. een tuinhuis of een kamer op een hogere verdieping) waar je geen ethernetaansluiting hebt.

Access point

Een access point plaats je in of vlakbij de ruimte waarin je wifi wenst en verbind je via een ethernetkabel met de modemrouter. Het is heel eenvoudig te installeren: je moet gewoon de netwerkkabel en de stroomkabel aansluiten. Na configuratie creëert het access point een extra wifinetwerk.

Een opstelling in huis met een access point

Het toestel biedt degelijke snelheidsprestaties: doordat het internetsignaal van de modemrouter doorgestuurd wordt via een ethernetkabel, vermindert de snelheid tot aan het access point nagenoeg niet. Sommige modellen hebben verschillende ethernetpoorten, waarop je dus meerdere toestellen ook via een kabel kunt aansluiten.

Een access point is een goede oplossing als je in (de buurt van) de ruimte met slechte wifi al een ethernetaansluiting hebt.

Router

Een nieuwe router kan je ter vervanging van je oude gebruiken, maar voor een beter wifibereik gebruik je hem beter, net als een access point, als extra wifihotspot.

een extra router in een huis 

Het grote nadeel: je moet in de instellingen duiken van zowel je modemrouter als je nieuwe router om ervoor te zorgen dat beide routers niet met mekaar conflicteren en zonder enige netwerkkennis is dat niet evident. Maar als je een losse router op overschot hebt, loont het de moeite om het te proberen. Zie je het niet zitten, kies dan voor een gewoon access point zoals eerder beschreven.

Routers bieden soms handige mogelijkheden, zoals ouderlijk toezicht, een gastnetwerk enz. De meeste hebben ook meerdere ethernetpoorten (vaak vier) om andere toestellen via een ethernetkabel aan te sluiten. Meestal zijn routers de meest krachtige toestellen op de markt qua hardware. Ze hebben dus de meeste mogelijkheden van alle toestellen.

Mesh

Mesh of multiroom-wifi is een ingenieus systeem dat bestaat uit een basisstation en een aantal satellieten, die allemaal (meestal) draadloos met elkaar verbonden zijn. Samen vormen ze één groot wifinetwerk in het hele huis. Ze communiceren onderling op een bepaald draadloos kanaal om het dataverkeer te regelen en om te bepalen met welke module een apparaat zich het best verbindt. Zo ben je altijd vanzelf verbonden met het sterkste wifisignaal.

Een mesh opstelling in een huis
Er bestaan sets met een basisstation en slechts één satelliet, maar een “echt” mesh-systeem werkt het best met drie modules. Eerst moet je het basisstation via een ethernetkabel op de modemrouter aansluiten. De satellieten kan je vervolgens plaatsen waar je wilt, bijvoorbeeld één per verdieping. Elke satelliet moet zich wel binnen het wifibereik van een andere bevinden om onderling te kunnen communiceren.

Je kunt het systeem heel gemakkelijk installeren via een app op je smartphone. De nadelen van dit systeem zijn de prijs en  het feit dat iedere unit natuuurlijk individueel stroom verbruikt.

Terug naar boven

Hoe kies je de beste wifi-versterker voor jouw situatie?

Of je voor een wifi repeater, access point, powerline-kit, router dan wel mesh systeem moet gaan, verschilt per situatie. Zoek je een oplossing voor je wifi of je volledige thuisnetwerk? Heb je een wifisignaal maar is het zwak? Wil je de goedkoopste of de beste oplossing? Doe de test en vind de beste oplossing voor jouw situatie.

 
Terug naar boven

Hoeveel kost een wifi-versterker?

De prijs van een wifi-versterker kan sterk verschillen. Jouw budget kan dus ook een rol spelen bij het maken van een keuze.

 • Wifi repeater: te vinden vanaf € 30
 • Powerline-kit: een set met twee adapters kost € 60-350
 • Access point: een enkel access point vind je vanaf € 35, maar er zijn ook duurdere van € 250
 • Router: prijzen variëren van € 30 tot wel € 600
 • Mesh: vanaf € 150 voor 3 modules en € 500-1 500 voor de betere modellen

 

Terug naar boven

Welke snelheid?

De wifisnelheid wordt uitgedrukt in megabit per seconde (Mbps) en staat meestal vermeld in de productnaam, naast de letters voor de wifistandaard (n, AC, AX ...), bijvoorbeeld “AC2200”. We raden aan om voor een product te kiezen met een hypothetische minimumsnelheid van 1800 Mbps. Deze maakt gebruik van de wifistandaard AX of wifi 6.

Wanneer ga je beter voor een veel sneller exemplaar? Als je veel toestellen op bijvoorbeeld je router wilt aansluiten en een maximale doorvoersnelheid wilt.

Laat je trouwens niet te snel inpakken door de hoge getallen op de verpakking van netwerkoplossingen. Als er bijvoorbeeld AC5300 staat, kan dit de indruk wekken dat je met het systeem downloadsnelheden van maar liefst 5300 Mbps kunt halen. In feite zijn die getallen een optelsom van de snelheden per apart radiokanaal.

Het is bijzonder misleidend om die snelheden bij elkaar op te tellen, want de radiokanalen worden in werkelijkheid nooit allemaal samen gebruikt. In feite zouden de snelheden per radiokanaal moeten worden vermeld, maar dat getal ligt uiteraard een stuk lager.

Meer gedetailleerde informatie over de wifistandaarden en -snelheid lees je in het onderdeel Belangrijke routertechnologie in ons dossier over routers.

Terug naar boven

Welke wifistandaard?

De wifistandaard of wifitechnologie wordt aangeduid als een combinatie van cijfers (802.11) en letters (n, AC, AX ...).

Ga minstens voor een toestel dat de standaard wifi 6 (of 802.10AX) ondersteunt. Die wifitechnologie is er niet alleen op gericht de snelheid voor elk toestel apart te verhogen, maar ook het netwerk te verbeteren wanneer meerdere toestellen zijn aangesloten. In het algemeen zijn AX-routers wel nog iets duurder en nog niet al je toestellen thuis zijn compatibel.

Ondertussen is er ook een nieuwe AX-standaard: wifi 6E die op 6 GHz werkt. De eerste compatibele apparaten zijn ondertussen op de markt, maar de firmware is nog redelijk "buggy" en nog niet stabiel bruikbaar. In de praktijk heeft bijna niemand hardware die compatibel is met wifi 6E.

Meer gedetailleerde informatie over de wifistandaarden en -snelheid lees je in het onderdeel Belangrijke routertechnologie in ons dossier over routers.

Terug naar boven

Dual-band of tri-band?

Kies een router, mesh, powerline, access point of wifirepeater die minimaal simultaneous dual-band is. Zo’n product kan twee frequentiebanden gelijktijdig gebruiken om wifisignalen uit te zenden naar je toestellen: 2,4 GHz en 5 GHz. Tegenwoordig zijn deze modi standaard voor de meeste producten.

Veel netwerkapparatuur zal automatisch de beste frequentie voor jouw toestel selecteren afhankelijk van welke frequentiebanden je toestel ondersteunt (enkel 2,4 GHz of beide) en waar je je toestel in je woning gebruikt (dicht bij of verder weg van de router). 

Het verschil tussen 2.4 GHz en 5 GHz
Frequentiebanden zijn als een brede snelweg waarbij al je data over één of meerdere baanvakken (kanalen) gaat. Op de 5 GHz-band zijn er meer en bredere vakken dus is er minder kans op storing.

Daarnaast bestaan er ook tri-bandrouters die drie frequentiebanden gebruiken, één 2,4 GHz en twee afzonderlijke 5 GHz. Zij zullen je toestel automatisch verbinden met de snelste en minst drukke frequentieband. Zo’n router is vooral nuttig als je veel wifitoestellen tegelijk wilt verbinden en zwaardere netwerktaken wilt uitvoeren. Maar je betaalt er wel meer voor en het is niet cruciaal voor de gemiddelde gebruiker.

Meer hierover lees je in ons dossier over routers.

Terug naar boven

Welke aansluitingen heb ik nodig?

De WAN LAN en USB aansluitingen op een router

Hoe meer ethernetpoorten, hoe beter. Een typische router voor thuisgebruik heeft bijvoorbeeld vier Gigabit LAN-poorten (Local Area Network) en één WAN-poort (Wide Area Network), maar dat is eigenlijk enkel voldoende als je in een appartement of in een klein huis woont. Voor in een huis met drie slaapkamers zijn minstens acht ethernetpoorten aan te raden, maar dergelijke routers zijn duur. Meer over WAN en LAN lees je hier.

Om dat te omzeilen kun je ook een switch aan je router aansluiten. Vergelijk het met een soort stekkerdoos waarmee je extra stopcontacten hebt, maar in dit geval dan extra ethernetpoorten. Houd er wel rekening mee dat om de switch aan te sluiten je al een ethernetpoort van je router en een van de switch moet opofferen. Lees meer over het verschil tussen een router en switch.

Terug naar boven

Welke extra functies zijn interessant?

De meeste apparaten (behalve access points en wifi repeaters) hebben modellen met extra functies, zoals ouderlijk toezicht of een gastnetwerk. Afhankelijk van wat je behoeften zijn kunnen die functies nuttig zijn.

Ouderlijk toezicht

In plaats van te vertrouwen op de veiligheidsinstellingen van elk gadget in je huis, kan je een router (of ander netwerkapparaat) kiezen met ingebouwde software voor ouderlijk toezicht. Daarmee kan je regels op alle apparaten in je thuisnetwerk toepassen, zodat je controle hebt over alles wat je gezinsleden zien. Dit vereist wel wat kennis om in te stellen.

Met de beste routers kan je specifieke websites blokkeren en filters gebruiken om inhoud op type en leeftijdsniveau te blokkeren. De geblokkeerde lijst is wel meestal beperkt. Met de meeste kun je ook beperken en plannen hoeveel uur je kinderen het internet mogen gebruiken en welke diensten ze mogen gebruiken.

Jammer genoeg zien we nu tendensen dat fabrikanten deze functies niet meer gratis integreren maar dat je na een bepaalde periode voor die diensten moet betalen.

Gastnetwerk

Met deze functie kan je bezoekers of je kinderen toegang geven tot het internet, zonder dat ze bij de rest van de aangesloten toestellen in je netwerk kunnen. Vroeger waren we hier geen voorstander van, maar tegenwoordig werken deze systemen wel goed.

WPS

WPS (Wifi Protected Setup) is een methode om thuis met minimale inspanning een beveiligd wifinetwerk op te zetten tussen je router en je toestel. Om de functie te activeren moet je gewoonlijk de WPS-knop op je router indrukken en op je toestel de WPS-optie inschakelen. Dit kan in sommige gevallen ook met NFC. Helaas is het niet 100% veilig waardoor we afraden op WPS te gebruiken. Lees in dit verband onze tips om je thuisnetwerk te beschermen.

Wifi-beveiliging

Wifi-beveiliging is tegenwoordig standaard aanwezig bij netwerkapparaten. De huidige standaarden zijn WPA2 en WPA3. WPA2-personal is de meeste gebruikte standaard. WPA3 is nog niet overal volledig ondersteund. Er bestaat ook een WPA2-enterprise maar dat vereist dat ieder toestel ook nog een extra certificaat nodig heeft. Dat is niet praktisch voor thuisgebruikers en daarvan zien we af.

Cloudtoegang tot je netwerk

Veel netwerkoplossingen laten het ook toe om je thuisnetwerk van buitenaf te benaderen. Dat is nuttig in het geval je een NAS hebt die van overal bereikbaar moet zijn. Maar je moet wel opletten dat je account voldoende beveiligd is. Gebruik het alleen als je weet wat je doet.

Terug naar boven

Veelgestelde vragen

Waarom is mijn wifi zo slecht?

Reikt je wifi niet tot in elke kamer van je huis? Of heb je het gevoel dat je internetsnelheid trager is dan zou moeten? Slechte wifi kan meerdere oorzaken hebben. Een paar voorbeelden:

 • Het kan zijn dat je werkelijke internetsnelheid niet overeenkomt met je verwachtingen. Waar we vaak niet bij stilstaan is dat de vermelde snelheden bij een internetabonnement vaak theoretische maximumsnelheden zijn, die je provider je tot aan je modemrouter kan leveren. Voordat je een internetabonnement neemt of overschakelt naar een nieuwe internetleverancier, informeer je je best eerst voldoende over de maximaal leverbare snelheid op je adres.
 • Misschien surf je met meerdere gezinsleden en toestellen tegelijk, wat een impact kan hebben op de snelheid. 
 • Als het wifisignaal van je modemrouter niet tot in alle hoeken van je huis reikt, wordt het misschien beïnvloed door bepaalde stoorzenders. Dat kan gaan van bouwkundige elementen, over omringende wifinetwerken tot de modemrouter die zich te ver van je toestellen bevindt.

Lees meer over de mogelijke oorzaken van slechte wifi bij je thuis.

 

Kan ik zelf iets doen om mijn wifi te verbeteren?

Zeker. Soms kunnen kleine ingrepen helpen om je wifiverbinding te verbeteren. 

 • Staat de modemrouter van je provider ergens in een hoekje van je huis? Zet hem indien mogelijk zo centraal mogelijk.  
 • Laat je toestellen verbinding maken met de meest optimale frequentieband: voor toestellen ver weg van je modemrouter is dat de 2,4 GHz-band, dicht bij je modemrouter de 5 GHz-band.
 • Kies een ander, minder bezet wifikanaal voor je modemrouter.

Lees meer over hoe je zelf je wifi kan verbeteren.

Wat is het verschil tussen een wifi-versterker en een wifi repeater?

Een wifi repeater is een wifi-versterker. Dit apparaat zal het wifisignaal van je modemrouter ontvangen en opnieuw uitzenden. Het versterkt met andere woorden het bestaande wifisignaal.

De andere apparaten die we hier bespreken zijn in de strikte zin van het woord geen versterkers: ze bouwen een draadloos netwerk via ethernet of een ander draadloos netwerk.

Terug naar boven