Dossier

5 tips om je wifi te verbeteren

01 september 2021

Sinds de coronacrisis is telewerk sterk toegenomen. Een goede wifiverbinding is dus belangrijker dan ooit. Om in de beste omstandigheden te kunnen werken, geven we enkele tips om je wifibereik te boosten en eventuele problemen op te vangen.

Of het nu in een privé- of professionele context is, deze paar tips zullen je helpen de prestaties van je thuisnetwerk te verbeteren om er het beste uit te halen.

1. Verbeter je wifi-ontvangst

Los van je soort van internetverbinding (glasvezel, adsl, occasioneel 4G delen …) hangt je wifibereik vaak af van kleine dingen. Zoals de plaats van je modemrouter. Zorg er dus eerst en vooral voor dat die op de meest geschikte plaats staat. Meer details vind je in ons artikel over wifi-oplossingen in Test Connect 25 van november 2019.

Plaats je modemrouter centraal
De kans is groot dat je router ergens in de hal, in de garage of zelfs in de kelder bij de elektriciteitsmeter staat. Dat is ook vrij logisch, aangezien de coaxkabel of de telefoonlijn daar vaak binnenkomt. Maar die locatie is verre van ideaal. Verplaats je router dus indien mogelijk naar een meer centrale plek in huis.
Kies een plaats met weinig obstakels
Plaats de router zo hoog mogelijk, zodat je wifisignaal zo weinig mogelijk obstakels tegenkomt. Als je router externe antennes heeft, zet die dan in verschillende posities en check telkens welke wifikwaliteit dit oplevert.
Vermijd elektromagnetische interferentie
Plaats je router op minstens 2 meter afstand van andere toestellen die met radiogolven werken, zoals het basisstation van een draadloze telefoon, een babyfoon, een microgolfoven enz. Zo heb je het minste last van interferentie tussen de toestellen.

Is je wifiverbinding gewoon traag? Maak dan gebruik van onze module om je internetsnelheid te meten. Meet ze meerdere keren terwijl je computer via ethernet verbonden is met je router. Vergelijk de gemiddelde snelheid dan met de snelheid die je provider heeft beloofd.

Test je internetsnelheid

2. Beperk videostreaming

Alle vormen van videostreaming nemen enorm veel bandbreedte in beslag. Probeer dus niet te veel tegelijk te streamen. Denk daaraan als je de kinderen tijdens een videoconferentie zoet wilt houden met een tekenfilm op Netflix …

Streamingdiensten zoals Netflix en YouTube gebruiken trouwens bepaalde mechanismen om ervoor te zorgen dat hun dienst bij een overbelasting van het netwerk voorrang krijgt op ander netwerkverkeer.

Als je dus thuiswerkt via een VPN (een virtueel privénetwerk van je werkgever), is de kans groot dat de beschikbare bandbreedte voor je videoconferentie wordt beperkt ten voordele van de Netflix-film.

3. Gebruik een aparte frequentie voor telewerk

De meeste modemrouters hebben twee afzonderlijke wifinetwerken: één voor de 2,4 GHz-frequentieband en een ander voor de 5 GHz-frequentieband. Het ene zou je kunnen gebruiken voor privé-toepassingen en het andere voor de VPN van je werkgever (zie hierboven).

Dat doe je als volgt: geef eerst aparte namen aan het 2,4 GHz- en het 5 GHz-netwerk. Verbind dan alle toestellen voor privégebruik met het eerste en je werkcomputer met het tweede. Hoe je dit moet doen, leggen we stap voor stap uit in ons uitgebreid dossier.

Let op, sommige oudere toestellen ondersteunen enkel 2,4 GHz. De 2,4 GHz-frequentieband is ook het meest geschikt voor de toestellen die zich het verst van de modem bevinden, omdat die beter door plafonds en muren heen kan.

4. Gebruik een ethernetkabel

Om zeker te zijn dat je altijd over een optimale internetverbinding beschikt, sluit je de computer het best via een ethernetkabel aan op je modemrouter. Meer details vind je in ons artikel over de ethernetverbinding in Test Connect 26 van januari 2020.

5. Maak een hotspot van je smartphone

Als je geen internettoegang hebt, bijvoorbeeld door een probleem bij je provider, bestaat er een heel eenvoudige oplossing: je smartphone gebruiken als wifi-hotspot. Alle smartphones die 4G ondersteunen, bieden de optie om je 4G-verbinding met andere toestellen te delen. Maar vergeet niet dat je dataverbruik dan van je datavolume af gaat!

Zo kun je jouw smartphone omtoveren tot een wifi-hotspot.

Onder iOS (versie 14)
  1. Open de app Instellingen en zet je Wifi en Bluetooth uit.
  2. Ga in Instellingen naar Mobiel netwerk en schakel dit aan
  3. Klik op Persoonlijke hotspot en schakel de optie Anderen mogen verbinden in. Er wordt je gevraagd of je de hotspot ook via wifi en Bluetooth wilt activeren, klik hier op Schakel wifi en Bluetooth in.
  4. Tik op Wachtwoord (wifi), voer een wachtwoord in en tik op OK.
  5. Schakel de wifi in op je computer, kies het wifinetwerk dat je zojuist hebt gecreëerd en geef het wachtwoord in. De naam van het wifi-netwerk waarmee anderen kunnen verbinden is de naam van je toestel. Je vindt de naam van je toestel onder Instellingen > Algemeen > Info > Naam. Boven aan het scherm van je iPhone verschijnt nu een blauwe balk.
Onder Android (versie 9 op een Samsung-smartphone)
  1. Ga naar Instellingen > Verbindingen > Mobiele hotspot en tethering. Op andere smartphones kan die optie (Draadloos en) Netwerk > Tethering (en draagbare hostspot) of Tetheren heten.
  2. Schakel de schuifknop naast Mobiele hotspot in en tik op mobiele hotspot om ze in te stellen. Op andere toestellen heet die optie Wi-Fi hotspot of Draagbare hotspot.
  3. Tik op de drie verticale stippen bovenaan rechts en vervolgens op Mobiele hotspot configureren.
  4. Verander op het volgende scherm de naam van het netwerk. Kies onder Beveiliging voor WPA2 PSK. Scrol naar onder en voer een nieuw wachtwoord in. Tik op Opslaan. Op andere toestellen kan je je wachtwoord veranderen in Instellingen > Verbindingen > Mobiele hotspot en tethering > Mobiele hotspot > Wachtwoord.
  5. Schakel de wifi in op je computer, kies het wifinetwerk dat je zojuist hebt gecreëerd en geef het wachtwoord in.

Een vraag voor onze experts?

Heb je een vraag over hoe je je wifi thuis kan verbeteren, welke oplossingen er bestaan, wat er bij jouw situatie past ...? Onze experts beantwoorden deze en al je andere vragen over de digitale technologie. Stel je vraag via het nummer 02 892 37 10 of vul het contactformulier in.

Contacteer onze experts