Dossier

Wifi 6 komt eraan: wat te verwachten?

25 september 2019

In de loop van dit en volgend jaar wordt wifi 6, de nieuwe draadloze standaard, uitgerold. Wat is het precies, welke verbeteringen houdt de standaard in en zijn je toestellen wel compatibel?
We kunnen vandaag niet meer zonder wifi. Onze smartphones, laptops, tablets, slimme toestellen … maken allemaal gebruik van een draadloos netwerk. En steeds vaker vragen die toestellen ook tegelijk toegang tot dat netwerk, met de gekende vertragingen en frustraties tot gevolg. Wifi 6 moet hier – op termijn – een antwoord op bieden.

Wat is wifi 6?

Wifi 6 is de nieuwste versie van de 802.11-standaard voor draadloze communicatie. Het is geen nieuwe manier om met het internet te verbinden (zoals glasvezel, telefoonlijn of kabel), maar gewoon een upgrade van een bestaande standaard die moet zorgen voor een betere wifi-ervaring.

Wifi 6? Heb ik de andere 5 dan gemist?

Neen, alleen was de benaming van de verschillende wifistandaarden nogal onhandig, vooral voor wie niet meteen thuis is in draadloze netwerktechnologie. De nieuwe versie heet in het technisch jargon 802.11ax en is de 6de versie van 802.11, vandaar wifi 6. De namen van de eerdere wifistandaarden waren 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n en 802.11ac. Net als de nieuwe versie zullen deze retroactief hernoemd worden naar wifi 1 tot en met 5.

Met deze “rebranding” wil de Wifi Alliance het voor consumenten duidelijker maken of een toestel de nieuwste dan wel een oudere wifi-versie ondersteunt. Hoe hoger namelijk het cijfer, hoe nieuwer de versie en hoe beter de prestaties.

Wat zijn de voordelen van wifi 6?

Wifi 6 moet eerst voor hogere snelheden zorgen. In theorie gaat de snelheid omhoog van 3,5 Gbps op wifi 5 naar 9,6 Gbps op wifi 6, maar in de praktijk zal de snelheid een heel stuk lager liggen. Eerste praktijktests tonen topsnelheden tot 1,3 Gbps, wat nog steeds veel sneller is dan wat je met wifi 5 vaak haalt.

Belangrijker dan de hogere snelheid is dat wifi 6 er daarnaast voor zal zorgen dat je netwerk efficiënter wordt: hierdoor zal je binnen je netwerk met meer gebruikers tegelijkertijd zonder storingen op het internet kunnen.

Ook het stroomverbruik van je apparaten zal door de toename in efficiëntie lager worden, wat ook de batterijduur van je apparaten ten goede komt.

Toestellen met wifi 6 zullen standaard ten slotte ook WPA3 ondersteunen, het verbeterde beveiligingsprotocol dat de opvolger is van het kwetsbaar gebleken WPA2.

Wifi 6 bij mij thuis?

Het is nog vroeg voor wifi 6, maar verschillende fabrikanten komen stilaan met producten op de markt die de standaard ondersteunen. Op de consumentenelektronicabeurs IFA in september stelden Netgear, Asus en TP-Link een aantal routers voor met wifi 6-ondersteuning. En nieuwe smartphones als de Samsung Galaxy S10 en S10+ of de nieuwe iPhone 11-toestellen zijn er ook mee uitgerust.

In de komende maanden wordt een bredere ondersteuning binnen andere productcategorieën (laptops, smart tv’s …) verwacht. Maar zelfs al mocht je deze toestellen al aanschaffen, het zal nog wel een tijdje duren voordat je ook thuis van de voordelen van wifi 6 zal kunnen profiteren. Dat hangt immers af van de (modem)router die je van je internetprovider kreeg en voorlopig ondersteunt die de nieuwe standaard nog niet.