Dossier

Is je router goed beveiligd?

28 september 2018
router security

Je thuisnetwerk beveiligen begint bij je router. Als een hacker een verbinding kan maken met je router en je netwerkinstellingen wijzigt, worden al je digitale apparaten een mogelijk doelwit van cyberaanvallen. Zorg er dus voor dat dit niet kan gebeuren.
Behalve het wachtwoord voor de wifi heeft je router ook een eigen wachtwoord voor het instellingenmenu, dat legden we eerder al uit in ons artikel "Beveilig uw router" (Test Connect 11 van juli/augustus 2017). Om daar toegang toe te krijgen, typ je het IP-adres van de router in de adresbalk van je browser (gewoonlijk http://192.168.1.1 of http://192.168.0.1). Al wat je dan moet doen, is enkele netwerkinstellingen wijzigen, zoals het wachtwoord voor de wifi of het wifikanaal.

Klanten van Orange: opgelet!

In Test Connect 11 gingen we na met welke gebruikersnamen en wachtwoorden de voornaamste internetproviders hun routers standaard uitrusten.

Proximus, Scarlet en Voo voorzien hun routers van een uniek wachtwoord, dat op het etiket aan de achter- of onderkant van het toestel staat. Bij Telenet krijg je via de website "Mijn Telenet" met je eigen wachtwoord toegang tot de instellingen van de router.

Orange gebruikt dan weer het standaardwachtwoord "admin", het meest voorkomende en dus minst veilige wachtwoord. Om de router in te stellen, moest je hem tot dusver echter via een ethernetkabel op je computer aansluiten. Daardoor was het beveiligingsrisico minimaal.

We hebben echter vastgesteld dat dit niet meer het geval is: een van onze collega’s is klant van Orange en kon zijn router instellen terwijl die met de computer verbonden was via wifi. Na de invoering van het standaard IP-adres (http://192.168.0.1) slaagde hij erin om een verbinding te maken met "admin" als gebruikersnaam en wachtwoord. Eender wie zich binnen het bereik van het wifinetwerk bevindt, kan met andere woorden toegang krijgen tot de instellingen van de router.

Het wachtwoord van de Orange-router wijzigen

Als je klant bent van Orange, raden we dan ook ten zeerste aan om het instellingenmenu van je router ("beheerconsole" genoemd) beter af te schermen.

Verbind je computer eerst en vooral met je router via wifi. Open vervolgens je browser, typ het IP-adres http://192.168.0.1 in de adresbalk en bevestig (als dat niet werkt, probeer het dan met http://192.168.100.1). Voer op de nieuwe pagina "admin" in als gebruikersnaam en wachtwoord.

Als je op die manier toegang krijgt tot de instellingen, is het aan te raden om je wachtwoord te veranderen.

  1. Ga in de "beheerconsole" naar Gateway > Beheer > Wachtwoord wijzigen.
  2. Voer het standaardwachtwoord in: "admin".
  3. Kies een sterk wachtwoord en typ het nogmaals. Onthoud het goed (sla het eventueel op in een wachtwoordbeheerder).
  4. Klik op Pas toe om je nieuwe wachtwoord te bevestigen.

Let wel: de gebruikersnaam kun je niet wijzigen. Die blijft dus "admin".