Nieuws

Onze analyse van de laatste nieuwe smartwatches

11 november 2020
smartwatch

Slimme horloges of smartwatches blijven aan populairiteit winnen. Misschien wil je er ook eentje cadeau doen voor Sinterklaas of de eindejaarsfeesten, of wil je er een voor jezelf kopen om je sportieve prestaties in deze coronatijden te kunnen meten. Onze experts namen de nieuwste modellen van dit najaar onder de loep en geven hun analyse.

Steeds slimmere horloges

De activity trackers vormden het begin van de trend, maar zijn ondertussen voorbijgestoken door de slimme horloges of zogenaamde smartwatches. Zelfs de sterk besloten club van de Zwitserse horloges dreigt het onderspit te moeten delven. Zo zag Apple zijn Apple Watch-verkoop met 36 % toenemen, terwijl de Zwitserse horloge-markt een daling kende van 13 % (maar qua omzet blijft deze laatste wel nog steeds de winnende partij).

Het mag dus duidelijk zijn dat deze horloges die zich voor een deel op onze gezondheid richten, zelf in uitstekende gezondheid verkeren: alleen al in ons land gingen afgelopen jaar dagelijks ruim 600 stuks over de toonbank (+53 %).

Welke is het meest geschikt voor jou?

De meeste smartphone-fabrikanten zoals Samsung, Apple, Huawei en Xiaomi hebben vandaag één of meerdere slimme horloges in hun gamma. Het aantal functies groeit zienderogen en sommige blijken zelfs uiterst handig te zijn (wat hun populariteit verklaart). Bovendien zijn ze ondertussen voor een veel breder publiek betaalbaar geworden - onze huidige Beste Koop kost zo’n € 80. Met behulp van onze koopwijzer smartwatches ontdek je alle voor- en nadelen en hun prijzen.

Naar onze koopwijzer smartwatches 

We hebben de nieuwste modellen getest die dit najaar gelanceerd werden. Misschien wel de ideale gelegenheid om zo’n hebbeding voor jezelf aan te schaffen, of om iemand anders blij te maken tijdens de eindejaarsfeesten. Onze experts geven alvast hun analyse van de Galaxy Watch 3 (Samsung), de Watches Series 6 en 6 SE (Apple) en de Watches Fit en GT 2E (Huawei). 

Galaxy Watch 3 van Samsung: de meest complete op de markt

Zoek je de meest complete smartwatch van het moment, dan moet je bij de Galaxy Watch 3 van Samsung zijn (ongeveer € 350), zeker als je Android-gebruiker bent.

Geavanceerde ergonomie

Het horloge bestaat in twee versies; een 41 mm-wijzerplaat voor fijne polsen en het iets grotere, door ons geteste model (45 mm). Het goede scherm en de zeer vlotte interface maken dit toestel perfect voor dagelijks gebruik. Met behulp van de talrijke widgets en activiteitenschermen kun je de smartwatch uitgebreid aan je wensen aanpassen.

Uniek aan de Samsung Watch is de draaibare rand rond het scherm; een leuke en uiterst precieze manier om door de menu’s te scrollen (ben je hier niet zo’n fan van, dan kun je nog steeds het touchscreen gebruiken). De behuizing is wat fijner geworden dan bij voorganger Watch 2, al blijft het een indrukwekkende verschijning.

Een minpunt is de vrij matige batterij-autonomie. Daarnaast is de hartslagmeter over het algemeen goed, maar andere horloges bleken tijdens onze inspanningstests nauwkeuriger te zijn.

Pro

  • Vlotte bediening
  • Hoogstaand scherm
  • Ingebouwde gps en interne muziekopslag

Contra

  • Beperkte autonomie
Onze mening: een uitstekende smartwatch die bovendien ook tijdens het sporten uiterst efficiënt blijkt te zijn. Zo beschikt ze over een ingebouwde gps en kun je muziek rechtstreeks op het horloge opslaan.

 

Apple Watch Series 6, het nieuwste Apple-horloge

De Apple Watch Series 6 (€ 460), herkenbaar aan zijn vierkante scherm, is de nieuwste versie van de favoriete smartwatch voor iPhone-gebruikers.

Nog steeds high-end ...

De smartwatch werkt nog steeds goed, scrollen door de menu’s verloopt vlot en het toestel zit op elk moment aangenaam rond de pols (en dankzij de vele armbandjes kun je het bij elke stijl laten aansluiten). De Watch 6 beschikt over tal van functies, zoals de mogelijkheid om telefoontjes te doen of te beantwoorden, om meldingen van sociale media te ontvangen of om muziek op te slaan (32 GB). Hét grote voordeel is ongetwijfeld de enorme app-catalogus (die je kunt downloaden via de wijzerplaat of via je iPhone). Hierdoor is het een van de meest complete toestellen.

Dankzij de geïntegreerde gps en de verschillende sensoren leg je je sportactiviteiten zeer nauwkeurig vast. Je kunt er perfect mee zwemmen (maar niet diepzeeduiken).

... maar weinig evolutie

Als er iéts is wat we kunnen betreuren, dan is het een gebrek aan evolutie tegenover de vorige versie (Watch 5). Nieuwigheden voor 2020 zijn de saturatiemeter en de elektrocardiogramfunctie, waarmee je je gezondheidstoestand beter kunt opvolgen en die eventueel van pas kunnen komen voor COVID-19 (bijvoorbeeld om ademhalingsproblemen te herkennen). Hecht je echter weinig belang aan dergelijke functies, dan kies je gezien het prijsverschil beter voor de 6 SE of voor de Series 5. Zeker omdat je voor de beste autonomie bij... de SE moet zijn.

Pro

  • Zeer stijlvol design en aangenaam draagcomfort
  • Nieuwe gezondheidsfuncties (elektrocardiogram en saturatiemeter)
  • Goed OLED-scherm

Contra

  • Hoge prijs
  • Zwakke autonomie
Onze mening: een high-end-smartwatch die goed presteert, behalve qua autonomie. Hier tegenover staat wel een stevig prijskaartje. Heb je geen elektrocardiogram of saturatiemeter nodig, dan heb je mogelijk voldoende aan de SE-versie.

Benieuwd naar de smartwatches die je vandaag kunt kopen? Ontdek de testresultaten op onze online koopwijzer smartwatches.

 

69 Goede
kwaliteit
Beste
koop
Smartwatches & activity trackers
vanaf  51,70
80 Topkwaliteit
Beste van
de test
Smartwatches & activity trackers
vanaf  149,00
45 Redelijke
kwaliteit
Smartwatches & activity trackers
vanaf  99,95