Nieuws

Koop beter geen goedkope smartwatch of fitness tracker

18 oktober 2021

Een smartwatch voor een spotprijs? Een fitness tracker die amper een paar euro kost? Let op. Over het algemeen zijn deze producten niet betrouwbaar en zijn hun functies vrij beperkt. Wil je een goed product, dan kies je beter voor een bekend merk en een iets hogere prijs.

Slimme horloges en activity trackers zijn vandaag voor veel consumenten een onafscheidelijke compagnon waarvoor ze uiteraard een correcte prijs willen betalen. Op dat vlak is de markt bijzonder gevarieerd: je vindt er alles, van een smartwatch uit het topgamma zoals de Apple Watch voor € 800, tot de kleine activity tracker voor minder dan € 10.

Maar betekenen dergelijke dumpingprijzen ook verminderde kwaliteit? We vrezen van wel. De fabrikant van de Aswee B5 (€ 18) biedt bijvoorbeeld een Amazon cadeaubon van £ 15 in ruil voor een 5 sterren-beoordeling. Dit zou kunnen verklaren waarom dit soort producten zeer hoog scoort op de grote webshops.

 

Wie deze fitness tracker 5 sterren geeft op Amazon, krijgt een cadeaubon. Verdacht.

Om er het fijne van te weten, hebben we een selectie van 9 goedkope slimme horloges en activity trackers aan ons testprotocol onderworpen. Wij hebben dergelijke gadgets nooit eerder getest, omdat ze vaak slechts een beperkte periode verkrijgbaar zijn alvorens weer uit de handel te verdwijnen. Maar gezien onze vermoedens over de kwaliteit en hun prijs drong een grondige evaluatie zich op. Sommige van de hier geteste producten kosten tot € 30, terwijl onze huidige Beste Koop € 50 kost.

Verdachte kopieën en generieke apps

Sommige producten zien er precies hetzelfde uit als andere, bekendere modellen, zoals de Let's Fit ID115 U (€ 22), die eigenlijk een kopie is van de Fitbit Charge 3 (zie hieronder).

 

De 'Let's Fit ID115 U' (links) is duidelijk een kopie van de 'Fitbit Charge 3' (rechts).

Nadat je zo’n apparaatje hebt gekocht, is je eerste taak meestal om het te verbinden met je smartphone. Het addertje onder het gras: in tegenstelling tot de horloges en trackers die we gewend zijn, hebben deze goedkope gadgets geen officiële app van de fabrikant. Ze gebruiken generieke apps die niet altijd geschikt zijn, zoals de Willful WF025-BL-FX-FR9 (€ 30).

Het koppelen met je smartphone kan ingewikkelder zijn dan verwacht. Dat is het geval bij de Aswee Fitness Tracker B5 (€ 18) waar het proces niet automatisch start bij het eerste gebruik. Je moet je weg zoeken in de app. Andere horloges en trackers bleken makkelijker te synchroniseren, maar hadden andere problemen. Bij de Teminice ID152 (€ 24) bijvoorbeeld kun je de simpele instellingen niet raadplegen op het horloge zelf, alles moet via de mobiele app gebeuren.

Wie op zoek is naar een simpel apparaat, zal dit gebrek aan instellingen misschien niet zo erg vinden. Maar in de praktijk wordt het net ingewikkelder, door de onintuïtieve menu's, of gewoon door het ontbreken van een fysieke knop zoals op de Technaxx TX-HR6 (€ 20).

Twijfelachtige betrouwbaarheid en bruikbaarheid

Voor zulke lage prijzen moet je natuurlijk geen uiterst geavanceerde functies verwachten. Helaas ontbreken zelfs de meest elementaire functies of zijn ze moeilijk te gebruiken. Geen van de slimme horloges heeft een ingebouwde gps-sensor, die essentieel is voor het registreren van snelheid, afstand en hoogte als je een buitenactiviteit doet en je telefoon thuis laat. Bovendien kan geen van deze horloges en trackers detecteren wanneer je begint te sporten – je moet het elke keer zelf aangeven (al moeten we toegeven dat ook sommige, veel duurdere trackers dat niet doen).

Ook op het vlak van de metingen is de situatie niet zo rooskleurig: de meeste apparaatjes zijn niet in staat je hartslag in real time weer te geven. En doen ze het wel, dan blijken de resultaten volstrekt onbetrouwbaar, zoals bij de Aquarius AQ125 (€ 21) of de Willful WF025-BL-FX-FR9 (€ 30).

Alle goedkope trackers in deze test beloven een functie waarmee je je slaap kunt volgen. Maar ook hier waren de resultaten teleurstellend: de Technaxx TX-HR6 (€ 20) en de merkloze Smart Bracelet (€ 7) registreerden verschillende fasen (lichte slaap, diepe slaap...) wanneer ze niet aan de pols waren bevestigd, maar stil op een tafel lagen. Daarentegen leverden alle apparaten (behalve, alweer, de Technaxx TX-HR6) goede prestaties bij het tellen van stappen. Ben je enkel daarin geïnteresseerd, dan is dit de enige reden om zo’n goedkope tracker te kopen.

Slecht gemaakt

Alle toestellen in onze test vertonen een gebrek aan kwaliteit qua materialen en assemblage. Geen enkele kreeg op dat vlak een bevredigende beoordeling. Zowel het polsbandje als de wijzerplaat doen het slecht: te stijf voor de pols, met plastic van slechte kwaliteit enzovoort. De merkloze Smart Bracelet (€ 7) ging zelfs stuk toen we hem probeerden op te laden.

 

Deze 'Smart Bracelet' viel uit elkaar toen we hem wilden opladen.

Bovendien bleken de meeste horloges en trackers oncomfortabel om de pols te zitten en hun schermen niet goed leesbaar in de zon. Is het echt de moeite waard om een paar euro te besparen op een apparaat dat waarschijnlijk snel kapot zal gaan? Dat is niet alleen slecht nieuws voor je portemonnee, maar ook voor de planeet. De berg elektronisch afval is immers al hoog genoeg.

Niet de moeite waard

Zijn deze goedkope slimme horloges en activity trackers het proberen waard? In bijna alle gevallen is ons antwoord nee. Ze zijn moeilijk te verbinden met een smartphone, onpraktisch voor dagelijks gebruik en hun schermen zijn buiten niet goed leesbaar. Je hebt geen enkele garantie dat ze het langer dan een paar maanden zullen uithouden.

En het ergste is dat de meeste sensoren niet eens betrouwbaar zijn om je fysieke activiteiten (behalve dan je stappen) te registreren.

Het goede nieuws is dat je voor een paar tientallen euro's meer een product van veel betere kwaliteit kunt vinden, zoals onze Beste Koop, de Huawei Band 4 Pro (€ 49), die betrouwbare gegevens registreert en veel gemakkelijker is in gebruik. Daarnaast zijn er nog andere slimme horloges en activity trackers die veel meer waar voor hun geld bieden. Je vindt ze, samen met de volledige resultaten van onze tests, op onze koopwijzer activity trackers.

80 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Smartwatches & activity trackers
vanaf  139,01
80 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Smartwatches & activity trackers
vanaf  329,99
49 Redelijke
kwaliteit
Smartwatches & activity trackers
vanaf  37,99