Nieuws

Nieuwe Samsung Galaxy Watch 4 Classic is een knap uitgerust, maar niet onfeilbaar horloge

04 oktober 2021

We hebben de Galaxy Watch 4 Classic getest, de nieuwste smartwatch van Samsung. Het nieuwe model is zeer uitgebreid qua functies en heeft een aantrekkelijk design, maar is verre van onberispelijk. Zo stellen de batterij-autonomie en hartsensor teleur. Gezien zijn hoge prijs zou je nochtans op elk vlak uitstekende prestaties verwachten.

De nieuwe smartwatch van Samsung is in twee verschillende uitvoeringen verkrijgbaar: de Watch 4 (€ 269) en Watch 4 Classic (€ 399). Het is de laatstgenoemde – misschien wel het Android-horloge dat het dichtst aanleunt bij de Apple Watch – die we hebben getest.

Comfortabele horloge met uitstekende afwerking

Het eerste wat opvalt, is de kwaliteit van de materialen die in de Watch 4 zijn gebruikt. Vanuit dit oogpunt schitterde hij tijdens onze test. Het belangrijkste verschil tussen de twee versies is de aanwezigheid van een draaibare kroon op het Classic model. Hiermee kun je door de menu's navigeren of het volume regelen. Het basismodel heeft geen kroon en de navigatie gebeurt alleen via het touchscreen, wat resulteert in een slanker en discreter ontwerp.

De bouwkwaliteit is erg goed en het AMOLED-scherm is prettig in gebruik. Het horloge is hoofdzakelijk gemaakt van metaal (76 g), wat het niet het lichtste van de door ons geteste smartwatches maakt. Toch zit het comfortabel om de pols en is de plastic band aangenaam om te dragen, in tegenstelling tot andere modellen. 

Snellere processor, kortere batterijduur

De nieuwe Exynos W920-processor toont zijn spierballen en zorgt voor een soepele menunavigatie. De meest opvallende verbetering zit echter niet zozeer in het vermogen als wel in de software.

Het is de eerste keer dat Samsung geen gebruikmaakt van Tizen, de software die oorspronkelijk voor zijn horloges werd gecreëerd. In de plaats daarvan is deze horloge gebaseerd op One UI 3, dat eigenlijk een alternatieve versie is van Googles WearOS-software. De interface lijkt sterk op die van eerdere horloges van Samsung, maar het is nu mogelijk om via de Google Play Store toegang te krijgen tot een veel grotere catalogus van apps: Google Maps, Google Pay, Spotify, Strava ...

Daarentegen is de batterij van de Watch 4 Classic niet fenomenaal. Met 54 uur autonomie verslaat hij de Apple Watch Series 6 (37 uur), maar doet hij het veel minder goed dan de Garmin Venu SQ (244 uur). Je kan de smartwatch dus niet veel dagen na elkaar gebruiken, vooral niet als je hem gebruikt om je sportprestaties te meten. Dat is jammer, vooral omdat de oplaadtijd nogal traag is: reken op meer dan 2 uur om van 0 naar 100% te gaan. 

Sommige functies zijn exclusief voor Samsung-smartphones

Als vlaggenschip van de Samsung-smartwatches zit de Watch 4 Classic vol met allerlei sensoren om je fysieke activiteiten bij te houden: elektrocardiogram (ECG), pulsoxymeter, gps, bio-impedantiemeting (waarmee je de spiermassa en vetmassa van je lichaam kunt schatten), automatische detectie van het begin van een activiteit ...

Op het vlak van gps-metingen behoort deze smartwatch tot de nauwkeurigste van onze vergelijkende test, maar we waren enigszins teleurgesteld over de hartslagsensor. Die was niet altijd betrouwbaar tijdens onze fysieke tests.

Let wel, de Watch 4 Classic is niet volledig compatibel met eender welke Android-smartphone. Verschillende functies zijn alleen beschikbaar als het horloge is verbonden met een Samsung-smartphone. Dit is het geval voor het elektrocardiogram (ECG) en de bloeddrukmeting. Als je echter een Samsung-smartphone hebt, is dit een van de best uitgeruste horloges om je gezondheid te monitoren. 

Raadpleeg de testresultaten in onze koopwijzer

De Samsung Galaxy Wacth 4 Classic is zeker een van de meest uitgebreide en aantrekkelijke horloges op de markt, met een breed scala aan functies om je fysieke activiteit te meten. Maar zoals blijkt uit onze test, is het niet onfeilbaar. Gezien het prijskaartje, dat in de buurt komt van dat van een Apple Watch, zou je op alle gebieden uitstekende prestaties verwachten. Samsung kan het vlaggenschip van zijn reeks smartwatches dus zeker nog verbeteren.

Op zoek naar de beste smartwatch voor jou? Raadpleeg de testresultaten van meer dan 40 modellen op onze koopwijzer smartwatches en activity trackers.

80 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Smartwatches & activity trackers
vanaf  139,01
80 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Smartwatches & activity trackers
vanaf  329,00
49 Redelijke
kwaliteit
Smartwatches & activity trackers
vanaf  37,99