Nieuws

De Oppo Watch lost hoge verwachtingen niet in

11 januari 2021
oppo

We zijn intussen gewend aan Chinese fabrikanten die de high-tech-markt overspoelen met laaggeprijsde producten en/of de laatste technologische snufjes. De verwachtingen voor de smartwatch van Oppo waren dus hoog, maar na onze uitgebreide tests bleef daar niet veel van over.

Oorspronkelijk domineerden slechts enkele merken de markt van slimme horloges. Die tijd is voorbij. Elke zichzelf respecterende smartphoneproducent waagt zich inmiddels aan een eigen versie van een smartwatch, met redelijk succes. Veel nieuwe merken, zoals Oppo, bieden goede smartphones aan tegen aantrekkelijke prijzen. Of dat ook geldt voor slimme horloges wilden onze experts graag achterhalen. Wat is die Oppo Watch dus eigenlijk waard?

Zijn naam doet meteen denken aan de Apple Watch, maar er is meer: het ontwerp lijkt bijna een kopie van de onder geeks bekendste smartwatch. De silicone armband en het afgeronde, rechthoekige scherm zijn daar niet vreemd aan. Zelfs de doos is gelijkaardig. Het enige verschil zijn de twee knoppen in plaats van de draaiknop die op de Apple horloge zit.

Ook al blinkt het ontwerp niet uit in originaliteit omdat het overduidelijk is gebaseerd op de Apple Watch, toch straalt het een zekere klasse uit. Het is ook heel stevig omdat het van aluminium is gemaakt. Het systeem om de armband te sluiten is dan weer niet zo handig.

Navigatie en gebruiksvriendelijkheid zijn top

De blikvanger van de Oppo Watch is het AMOLED-scherm van 1,9 inch. Je kunt ook vlot navigeren door het menu dankzij het besturingssysteem WearOS (van Google en Android) en de horloge biedt tal van applicaties. Oppo heeft met ColorOS nog een eigen toets toegevoegd om de gebruiksvriendelijkheid verder te verhogen. Meldingen van binnenkomende berichten, weersvoorspellingen of andere informatie die je wil ontvangen zijn betrouwbaar, goed leesbaar en over het algemeen makkelijk in te stellen. Voor iPhone-gebruikers is de Oppo Watch niet aan te raden wegens een te beperkte compatibiliteit.

Autonomie is een (grote) flop

Daarmee eindigt onze lofzang. De erg beperkte autonomie van de batterij doet jammer genoeg alle inspanningen op andere vlakken teniet. We noteerden bij onze tests slechts een autonomie van 28 uur, niet eens met een intensief gebruik. Dat is wel erg mager in vergelijking met andere toestellen die we de laatste jaren hebben getest. Wil je de Oppo Watch ook nog eens gebruiken bij sportactiviteiten dan houdt hij het wellicht geen hele dag vol. Zo wordt het moeilijk om positief te blijven over een slimme horloge waarbij je voortdurend het batterijbalkje in het oog moet houden.

Zelfs al laadt hij relatief snel op – na 30 minuten laden zit je al aan ongeveer 70 % capaciteit – dan nog vinden we dat de batterij moet toelaten dat je minstens een sportactiviteit per dag doet naast het klassieke gebruik.

Te duur

Hoewel de slimme horloge van Oppo zeker over troeven beschikt, vinden we € 250 te veel gevraagd omwille van de beperkte autonomie. Ben je op zoek naar een goede smartwatch om de goede voornemens voor het nieuwe jaar mee in stand te houden? Bekijk onze koopwijzer wearables om een beter of goedkoper model te vinden.

Ga naar onze koopwijzer wearables