Nieuws

Review van de ICE Watch One: gebrek aan precisie en veiligheid

18 augustus 2023
ICE smart ONE

De afgelopen weken is er veel media-aandacht voor het merk Ice-Watch, en niet voor niets: het Belgisch horlogebedrijf lanceerde met ICE Smart One haar eerste smartwatch. Onze experts namen het onder de loep en waren - op zijn zachtst gezegd - teleurgesteld over dit toestel.

Ontdek de ICE Smart One smartwatch

De ICE Smart One is verkrijgbaar voor de adviesprijs van € 99. Met deze relatief lage prijs richt Ice-Watch zich duidelijk op het grote publiek.

Ice Smart One

De ICE Smart One wordt geleverd in een kleine doos met een handleiding en een oplaadkabel, en doet qua ontwerp denken aan de smartwatches van Apple. Er is ook een draaiknop aan de zijkant van het scherm.

Slechte testresultaten voor de Ice Smart One smartwatch

ICE Smart One: acceptabel gebruiksgemak

Laten we beginnen met het goede nieuws, de Ice Smart One is redelijk gemakkelijk in gebruik.

Het scherm biedt een goede resolutie en helderheid, waardoor het scherm ook bij fel omgevingslicht goed leesbaar blijft. Menunavigatie werkt prima, en toegang tot snelle functies als "niet storen" en de zaklamp (een functie die je scherm wit en helder maakt) zijn handig.

Met de tijdweergave zijn er daarentegen problemen. Met de pols schudden om het scherm te activeren, is niet altijd betrouwbaar. Soms moet je het scherm aanraken om de tijd weer te geven, wat onhandig is.

ICE Smart One: beperkte functies voor een smartwatch

De trillingen van de smartwatch zijn te zwak om elke keer opgemerkt te worden. Je zult dus veel meldingen missen. Tegelijkertijd geeft de ICE Smart One je ook alleen de mogelijkheid om een bericht te lezen, niet om erop te reageren.

Bij een oproep kun je weliswaar opnemen via de smartwatch, maar de microfoon is te slecht om een fatsoenlijk gesprek te voeren.

ICE Smart One: een slechte keuze voor sport

In theorie kun je een herinnering instellen om te bewegen als je lang stilzit. Een handige optie, maar eentje die in de praktijk helaas niet werkt.

De ICE Smart One heeft ook geen ingebouwde gps. Als het aantal stappen correct wordt weergegeven, klopt de afgelegde afstand niet.

Deze smartwatch heeft ook een hartslagmeter. Dit laatste geeft helaas alleen goede resultaten in rust en bij lichte activiteiten zoals wandelen.

Voor intensievere activiteiten zoals fietsen is de hartslagmeter zwak en onnauwkeurig. De ICE Smart One is dus niet geschikt voor sporters.

ICE Smart One: onbetrouwbare slaapregistratie

Om je slaap te meten, moet je ook niet op de ICE Smart One rekenen. In onze tests werden slechts drie van de vijf nachten geregistreerd, en zeven uur slaap werd vastgelegd als slechts drie uur.

ICE Smart One: slechte batterijduur

In vergelijking met andere smartwatches schiet de batterij van de ICE Smart One tekort. De batterij heeft een autonomie van net geen vijf dagen, wat betekent dat hij vaak moet worden opgeladen. En dat duurt een tijdje. Op 30 minuten geraak je van een lege batterij tot nauwelijks 29 %.

ICE Smart One: beveiliging en diefstal van data

Ook qua veiligheid scoort de smartwatch niet goed. Zijn Android-applicatie is vatbaar voor een "man-in-the-middle"-aanval (MITM-aanval). Dat betekent dat een hacker in bepaalde situaties de verbinding tussen een Android-apparaat en de Ice-Watch-servers kan onderscheppen zonder dat de gebruiker het merkt, en dus gegevens van je smartphone kan stelen.

Smartwatch-alternatieven voor de ICE Smart One in dezelfde prijsklasse

Xiaomi Mi Watch: goedkoper en nauwkeuriger

Xiaomi Mi Watch

Compatibel met Android- en iOS-smartphones en op de meeste gebieden beter dan de ICE Smart One.

Zijn stappenteller meet nauwkeurig de afgelegde afstand meet, en ook zijn hartslagmeter is zeer goed. Slaapregistratie is redelijk, maar kan beter. Ook op het gebied van beveiliging heeft de Xiaomi Mi Watch geen zwakke plekken en scoort hij goed.

Het échte sterke punt van dit horloge is echter de batterij, met een autonomie van iets minder dan 17 dagen.

XIAOMI MI WATCH

XIAOMI MI WATCH

ms2-digital-fnac
Winkel is niet beoordeeld
 89,56
infopavon-fnac
Winkel is niet beoordeeld
 89,61
gomibo
4 Stars
 94,95
Bol.com
4 Stars
 99,59
AMAZON BE
5 Stars
 106,12

Amazfit GTS 4 Mini: goede prestaties en uitstekende autonomie

Amazfit GTS 4 Mini

Een tweede alternatief voor de ICE Smart One is de Amazfit GTS 4 Mini. Deze smartwatch is compatibel met Android en iOS.

Zijn sterke punten zijn de slaapmetingen en de levensduur van de batterij (16 dagen na één keer opladen). De Amazfit GTS 4 scoort ook goed op beveiliging en kent geen kwetsbaarheden.

Aan de andere kant is zijn hartslagmeter niet accuraat genoeg. Als je atletisch bent en je prestaties wilt tracken, is dit niet de beste keuze voor jou.

AMAZFIT GTS 4 MINI

AMAZFIT GTS 4 MINI

ARTENCRAFT
4 Stars
 96,00
gomibo
4 Stars
 96,95
Vanden Borre
5 Stars
 96,97
Krefel
4 Stars
 97,95
Bol.com
4 Stars
 99,00

Conclusie: denk twee keer na voor je de ICE Smart One koopt

Met zijn aantrekkelijke prijs van € 99 zal de ICE Smart One heel wat mensen weten te verleiden. Zijn prestaties zijn echter ondermaats, vooral als je voor dezelfde prijs beter kunt vinden.

Hoewel het scherm leesbaar is en de navigatie comfortabel, faalt de ICE Smart One in zijn belangrijkste taak als horloge: de tijd aangeven. Je moet je pols soms meerdere keren optillen voordat het klokje verschijnt of je rechterhand gebruiken om het scherm te activeren.

De levensduur van de batterij is ook slecht: het duurt lang om hem op te laden en dat moet elke vijf dagen gebeuren. Niet erg praktisch. Daarnaast meet hij niet precies genoeg, of het nu gaat om je sportprestaties of je slaappatroon.

Tot slot is hij onvoldoende beveiligd, waardoor de gegevens op je smartphone mogelijk te grabbel liggen voor hackers.

Ben je op zoek naar een smartphone met een zachte prijs, dan schuiven onze experts twee alternatieven in dezelfde prijsklasse naar voor, maar met betere prestaties en een goede beveiliging: de Xiaomi Mi Watch die veel preciezer meet, of de Amazfit GTS 4 met zijn batterijduur van 16 dagen.

Nog steeds op zoek naar een nieuwe smartwatch?

Als deze modellen je nog niet hebben kunnen overtuigen of als je andere geconnecteerde horloges wilt vergelijken, ontdek dan onze vergelijker. Onze experts hebben verschillende smartwatches en sporthorloges geanalyseerd om je te helpen de beste keuze te maken.

45 Redelijke
kwaliteit
Smartwatches & activity trackers
vanaf  74,25
69 Goede
kwaliteit
Beste
koop
Smartwatches & activity trackers
vanaf  51,70
80 Topkwaliteit
Beste van
de test
Smartwatches & activity trackers
vanaf  163,90