Nieuws

Apple Watch Series 7: groter scherm, maar geen grote vernieuwingen

09 december 2021

De nieuwe Apple Watch pakt niet uit met grote innovaties. Het is vooral zijn design en grotere scherm die zijn prijskaartje van € 459 moeten rechtvaardigen. De smartwatch doet het nog steeds uitstekend in onze tests, maar het moet gezegd dat er goedkopere slimme horloges zijn met een betere batterijduur.

In 2020 pakte Apple voor het eerst uit met een bloedzuurstofmeter voor zijn smartwatch. Dit jaar zijn er op dat vlak geen vernieuwingen, enkel kleine wijzigingen in het ontwerp: de nadruk ligt op een groter scherm (20 % meer oppervlakte en 40 % dunnere randen).

Deze nieuwe look kunnen we appreciëren, maar volstaat het om het gebrek aan spectaculaire verbeteringen goed te maken?

Afwerking blijft van topniveau

Zoals vaak levert Apple een mooi apparaat met een zorgvuldige afwerking en een doordacht ontwerp. Sinds de laatste versie is het OLED-scherm vergroot en zijn de contouren verfijnd.

Op het vlak van waterdichtheid kan de Apple Watch nog steeds tot 50 meter worden ondergedompeld (WR50-certificering), wat genoeg is om zonder zorgen te zwemmen, te douchen of in de regen te sporten. Intensievere activiteiten zoals waterskiën en diepzeeduiken raadt Apple daarentegen af.

Merk op dat de Watch Series 7 de eerste is die bestand is tegen stof, wat ook blijkt uit onze test. De smartwatch behaalt een uitstekende score voor krasbestendigheid en algehele bouwkwaliteit.

En wat te denken van het grotere scherm? Het is nog steeds fijn om te gebruiken, met een comfortabele resolutie en licht gebogen randen zodat het vanuit verschillende hoeken leesbaar blijft. De helderheid is verhoogd voor de "Always On"-modus (waarin het scherm altijd informatie toont, zelfs wanneer je de smartwatch niet gebruikt).

Een nieuw aanraaktoetsenbord

De Apple Watch Series 7 heeft een nieuw besturingssysteem, WatchOS8, dat in grote lijnen identiek is aan het vorige. Wel zijn er enkele kleine verbeteringen, zoals vergrote knoppen om de navigatie te vergemakkelijken.

Maar de belangrijkste nieuwe functie is het aanraaktoetsenbord waarmee je berichten kunt typen, ofwel door op elke letter afzonderlijk te drukken, ofwel door je vinger tussen de toetsen te laten glijden om woorden te vormen.

De synchronisatie tussen het horloge en de iPhone verloopt net als bij zijn voorganger zeer gemakkelijk en stabiel. Zoals bij andere Apple smartwatches appreciëren we het dat je notificaties kan beheren, berichten kan beantwoorden en bepaalde iPhone-functies kan bedienen. Toepassingen van derden (zoals Strava, Runastic, Spotify ...) zijn goed geïntegreerd en gemakkelijk te gebruiken.

Zeer betrouwbare sensoren

De app kan gegevens bijhouden van meer dan tien sporten. Hoewel de smartwatch een ingebouwde gps en een hartslagmeter heeft, is de weergegeven informatie meer gericht op gezondheid dan op prestaties, wat in overeenstemming is met het beeld dat Apple van zijn horloge uitdraagt.

Met deze smartwatch kan je je fysieke activiteiten volgen met metingen die live tijdens de inspanning worden weergegeven. De nieuwe Apple Watch beschikt over dezelfde sensoren als die van de Watch Series 6: gps, hartslagmeter, hoogtemeter, barometer, versnellingsmeter, gyroscoop en pulsoxymeter (of zuurstofsaturatiemeter). Volgens onze tests zijn ze even betrouwbaar als voorheen. De hartslagmeter meet nauwkeurig.

Het gebruik van valdetectie, elektrocardiogram en pulsoxymeter is nog vrij zeldzaam, al worden ook andere modellen er stilaan mee uitgerust. De ingebouwde gps kon onze bewegingen tijdens het joggen nauwkeurig registreren.

Nog steeds slechte batterij-autonomie

Afgezien van de incompatibiliteit met Android-smartphones (waardoor hij in onze test wat punten heeft verloren), blijft het grootste minpunt van de Apple Watch de autonomie van de batterij. Deze nieuwe versie verandert daar niets aan: bij normaal gebruik houdt de batterij het amper 32 uur uit en dat wordt minder lang als je de functies om je fysieke activiteit en de “Always On”-modus gebruikt. Kortom, je moet de smartwatch elke dag opladen.

Het is jammer dat dit een smet werpt op de meest complete smartwatch die vandaag op de markt is. Apple probeert deze slechte prestaties te compenseren door, voor het eerst dit jaar, een snellader mee te leveren. Daarmee kan je in iets meer dan anderhalf uur de batterij opladen van 0 naar 100 %. Een goed resultaat, maar niet uitzonderlijk in vergelijking met de concurrentie.

Andere smartwatches zijn goedkoper en minder energieverslindend

De Apple Watch Series 7 is nog steeds een uitstekende smartwatch voor iPhone-gebruikers, omdat ze veel gezondheidsgerelateerde in combinatie met geavanceerde slimme functies biedt.

Maar ...ook al zou deze smartwatch nog verbeteren op een aantal punten, dan nog blijft het een zeer duur horloge met een te beperkte batterijduur. Het moet gezegd dat er andere smartwatches zijn die minder duur zijn en toch over veel functies en een betere batterij-autonomie beschikken. Je kunt hun testresultaten raadplegen op onze koopwijzer smartwatches en activity trackers.

69 Goede
kwaliteit
Beste
koop
Smartwatches & activity trackers
vanaf  45,77
78 Topkwaliteit
Smartwatches & activity trackers
vanaf  147,08
76 Topkwaliteit
Smartwatches & activity trackers
vanaf  137,95