Nieuws

Wat we vinden van de nieuwste Apple-smartwatches

17 september 2020

Op 15 september organiseerde Apple het poëtisch getitelde evenement “Time flies” waarop verschillende nieuwe producten werden voorgesteld, zoals iPads en slimme horloges. Onze experts hebben de nieuwe smartwatches bekeken. Zijn de Apple Watch Series 6 en de kleinere Watch SE hun geld waard? En welke vernieuwingen brengen ze met zich mee?

Wie hoopte op de aankondiging van een nieuwe iPhone was eraan voor de moeite tijdens de Apple hoogmis die de zomer afsloot. De aanwezigen kregen daarentegen nieuwe slimme horloges voorgeschoteld die meer dan ooit zijn gericht op de gezondheid van hun dragers. 

Met de Watch Series 6 komt Apple op de proppen met de opvolger van de Watch Series 5. De belangrijkste vernieuwing voor deze slimme horloge is de toevoeging van een bloedzuurstofmeter, een functie die het zuurstofgehalte in het bloed meet. Ze lijkt daarmee perfect afgesteld op de SARS-CoV-2 pandemie ...

Een andere aankondiging die de aandacht van het publiek trok was de lancering van een SE-versie van het horloge, zoals die al bestaat voor de iPhone. Dus nu is er ook de Apple Watch SE, waarvoor je minder diep in de buidel moet tasten.

Apple Watch 6 meet zuurstof in je bloed

De wearable-markt kent de laatste jaren een sterke groei. En ze worden steeds slimmer, zoals blijkt uit onze tests.

Naar onze koopwijzer wearables

Apple, wiens horlogeverkoop nu flirt met die van de Zwitserse horloges, is momenteel marktleider.

Recent kwamen er meerdere smartwatches op de markt die beschikken over een "VO2max"-meting, een combinatie van de functies van een hartfrequentiemeter en bloedzuurstofmeter. Om de (zware) concurrentie het hoofd te bieden en sporters tevreden te stellen heeft Apple deze functie nu ook toegevoegd aan zijn nieuwste smartwatch.  

De bloedzuurstofmeter van Apple werkt met optische sensors aan de achterkant van het horloge, waarmee je het zuurstofgehalte in je bloed kunt meten. Hij kan elke 15 seconden een meting doen en de informatie kun je raadplegen in de app. Als het zuurstofgehalte daalt (wat een gezondheidsrisico inhoudt) kun je hiervan een melding krijgen. De optische hartslagmeter is ook elektrisch, zodat elektrocardiogrammen (ECG) op de pols kunnen worden uitgevoerd.

Verder zijn er nog enkele andere nieuwigheden, zoals een hoogtemeter die constant actief is en waarmee je dus in realtime kunt zien op welke hoogte je je bevindt. Het display is nu ook veel helderder.

De software werkt met Watch OS7, dat in juni werd uitgerold. Deze bevat nieuwe features zoals gezinsconfiguratie, automatische detectie wanneer je je handen wast (nogmaals bedankt, Covid-19) en nieuwe workouts. Het design is niet opvallend veranderd, behalve dat je meer keuze hebt qua kleuren.  

Kortom, de enige echte vernieuwing is de bloedzuurstofmeter. De smartwatch is verkrijgbaar vanaf € 429 (gps zonder LTE) of € 529 (gps en LTE).

 

Hoe je VO2max wordt gemeten

Steeds vaker worden functies om de VO2max te meten geïntegreerd in consumentenelektronica, zoals bij sporthorloges. Die metingen zijn gebaseerd op hartslag- en trainingsgegevens, maar geven meestal slechts een schatting.

De Apple Watch Series 6 bevat een sensor die verschillende lichtspectra uitzendt en het gereflecteerde licht opvangt. Algoritmen gebruiken deze gegevens om de hoeveelheid zuurstof in het bloed te meten. In combinatie met de gegevens van de bewegingssensor en de hartslagsensor van het horloge wordt dan een schatting gemaakt van de VO2max.

Meer weten over VO2max?

De VO2max of het maximale zuurstofopnamevermogen geeft aan hoeveel zuurstof het menselijk lichaam per tijdseenheid kan transporteren en gebruiken tijdens een fysieke inspanning. Tijdens een inspanning heeft je lichaam immers zuurstof nodig om energie te kunnen leveren. Het ademhalingssysteem en het cardiovasculair stelsel (hart en bloedvaten) zorgen ervoor dat zuurstof uit de lucht via de longen in het bloed kan opgenomen worden en getransporteerd naar alle weefsels in het lichaam.

De VO2max wordt uitgedrukt in een absolute waarde van aantal liters zuurstof per minuut (l/min) of een relatieve waarde van aantal milliliters zuurstof per kilogram lichaamsgewicht per minuut (ml/kg/min).

Hoe wordt dat gemeten?

De VO2max kan nauwkeurig worden bepaald tijdens een inspanningstest. Een dergelijke meting vindt meestal plaats op een loopband of een fietsergometer in een laboratorium onder medisch toezicht. Tijdens deze langdurige en toenemende intensieve test worden de hartslag en de zuurstofopname en -uitstoot gemonitord. De VO2max wordt bereikt als de hoeveelheid opgenomen zuurstof niet meer stijgt, ondanks een toenemende inspanning.

Er bestaan ook meer eenvoudige formules die je VO2max berekenen op basis van je maximale hartslag en hartslag in rust, of op basis van de afgelegde afstand tijdens een Coopertest (binnen 12 minuten een zo lang mogelijke afstand afleggen). Deze methodes geven eerder een schatting en zijn dus minder betrouwbaar of nauwkeurig.

Waarom is zo'n meting nuttig?

De VO2max zegt iets over het functioneren van de verschillende fysiologische systemen die zorgen voor de aanvoer, het transport, het opnemen en het gebruik van zuurstof, zoals het cardiovasculair (hart en bloedvaten) en respiratoir (ademhaling) systeem. Het is bovendien een goede indicatie van iemands fysieke conditieniveau. Het wordt bijvoorbeeld vooral gebruikt bij atleten (bv. hardlopen, wielrennen en andere duursporten) om het uithoudingsvermogen te bepalen.

Hoe hoger de VO2max, hoe efficiënter het lichaam zuurstof gebruikt om energie (in de vorm van beweging) te kunnen leveren, wat (duur)sportprestaties vanzelfsprekend ten goede komt. De VO2max varieert van persoon tot persoon en kan oplopen tot 80 of zelfs 90 mL/kg/min voor goed getrainde duuratleten. VO2max waardes van getrainde personen kunnen bijna 2 keer zo hoog zijn als van mensen die niet sporten.

Kan de VO2max door andere factoren beïnvloed worden? Ja, volgende zaken hebben een invloed: genetische aanleg (bv. type spiervezels), geslacht, leeftijd, gewicht, longfunctie, lichaamssamenstelling (bv. spier- versus vetweefsel, totaal bloedvolume en hoeveelheid hemoglobine), maximale hartslag en slagvolume (hoeveelheid bloed dat per hartslag uit het hart wordt gepompt), de doorbloeding en het zuurstofverbruik van de spieren. Voor een groot gedeelte is de VO2max dus genetisch bepaald, maar door middel van training (voornamelijk duurtraining) kan je de VO2max verhogen.

Watch SE: goedkoper alternatief

Voor de eerste keer lanceert Apple nu ook een goedkopere, SE-versie van zijn slimme horloges. Interessant als je een beperkter budget hebt. De Watch SE is beschikbaar vanaf deze vrijdag, 18 september, en kun je in twee versies krijgen: zonder 4G vanaf  € 299 en met 4G vanaf € 439.

Het grote verschil met de Watch 6 is dat de SE geen bloedzuurstofmeter heeft, maar enkel een optische hartslagsensor die onder meer hartritmestoornissen weergeeft. Deze smartwatch draait op een SiP S5 dual core processor (64 bits), terwijl de Watch 6 over een SiP S6 dual core processor beschikt (Apple claimt dat die 20 % sneller is).

Al bij al is deze SE dus een zeer interessante optie als je geen waarde hecht aan een bloedzuurstofmeter of ECG-functie. Nog interessant om weten is dat de oudere Watch Series 3 nog verkrijgbaar blijven (vanaf € 219).

Aarzel niet om verschillende smartwatches te vergelijken alvorens tot aankoop over te gaan. Onze koopwijzer smartwatches kan je hierbij helpen.

Vergelijk de prestaties van verschillende smartwatches