Tips

De 5 voordelen van een wachtwoordmanager

02 februari 2023
wachtwoord ingeven

Je kunt onmogelijk al je onlinewachtwoorden zelf onthouden. Een wachtwoordmanager helpt je om sterke wachtwoorden aan te maken en om ze te onthouden.

1. Nog maar één wachtwoord in je hersenpan

Dit is meteen het duidelijkste en grootste voordeel. Eens je je wachtwoordmanager hebt geïnstalleerd moet je nog maar één wachtwoord onthouden: het hoofdwachtwoord. Dit heb je nodig om toegang te krijgen tot je wachtwoordkluis en moet dus vanzelfsprekend complex en lang genoeg zijn.

2. Sterke en unieke exemplaren

Je wachtwoordmanager zal voor elk van je accounts een nieuw en sterk wachtwoord creëren en opslaan. Afhankelijk van welke wachtwoordmanager je gebruikt, kan je het aantal karakters instellen, en kiezen of er grote en kleine letters, symbolen, leestekens en cijfers in voor moeten komen. Deze wachtwoorden worden voor jou gegenereerd en je hoeft ze in principe zelfs niet te zien. Via een wachtwoordmanager is het dus perfect mogelijk om tientallen verschillende complexe wachtwoorden te hebben, zonder dat je zelf weet wat deze wachtwoorden zijn.

3. Bescherming tegen onveilige websites

Een goede wachtwoordmanager vergelijkt je wachtwoorden met databases van gekende gehackte wachtwoorden, en waarschuwt je als je op het punt staat een oud wachtwoord te recycleren dat al eens gelekt is geweest. Hij zal je ook een waarschuwing geven als je je probeert in te loggen op websites die niet zo veilig blijken om te springen met hun data. Als je een zwak, oud of reeds gebruikt wachtwoord probeert in te stellen, zal hij je helpen dit te voorkomen.

4. Anti-phishing

Afhankelijk van je wachtwoordmanager zal hij je ook beschermen tegen phishingwebsites. Phishing blijft een veel voorkomende vorm van online-oplichterij, dus dit voordeel is zeker niet te onderschatten. Meer details en tips tegen phishing vind je in ons onlinedossier.

5. Kluis voor belangrijke bestanden

Veel wachtwoordmanagers kunnen naast je wachtwoorden ook belangrijke bestanden opslaan. Deze bestanden worden geëncrypteerd en bevinden zich dan in de beveiligde opslagruimte van je wachtwoordmanager. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld belangrijke e-mails of foto's.

Welke wachtwoordmanager kies jij?

Ben je op zoek naar een programma dat je helpt om je wachtwoorden efficiënt te beheren? In onze vergelijker kun je de verschillende wachtwoordmanagers gemakkelijk met elkaar vergelijken. 

Naar de vergelijker wachtwoordmanagers