Handleiding voor een sterk wachtwoord

5 tips voor jouw wachtwoord
Je beheert en bewaart heel wat gevoelige informatie op het internet. Daarom zijn goede wachtwoorden om die informatie te beschermen erg belangrijk. Met de tips hieronder ben je al een heel eind op weg.
Heb je heel wat wachtwoorden die je moet onthouden? Dan kun je een wachtwoordmanager gebruiken. Check hier welk programma het best scoort in onze meest recente test.
Naar de vergelijker wachtwoordmanagers
1. Gebruik voor elk account een uniek wachtwoord
Zeker voor accounts met gevoelige informatie, zoals accounts waaraan je bankkaart is gekoppeld of waarop je loonfiches worden bewaard, moet je steeds een nieuw en uniek wachtwoord gebruiken. Daarnaast is het ook zeer belangrijk om een sterk wachtwoord te hebben voor je e-mailadres. Als hackers je e-mailwachtwoord kennen, kunnen ze namelijk heel makkelijk toegang krijgen tot al je andere accounts door simpelweg je wachtwoord te resetten.
2. Bedenk een wachtwoordzin
Bedenk een wachtwoordzin voor je wachtwoord en maak die bij voorkeur zo lang mogelijk. Zorg ervoor dat er kleine en grote letters, leestekens en cijfers in staan. Gebruik een zelfgemaakte zin en geen bekende quote of liedjestekst, want dit maakt het weer makkelijker om te raden. Een voorbeeld van zo’n zin kan zijn “In België woon ik al 3 jaar (en 2 maanden).”. Vind je een wachtwoordzin te lang om telkens in te geven, kan je elke eerste letter gebruiken en zo op een creatieve manier een sterk maar makkelijk te onthouden wachtwoord maken. De bovenstaande zin wordt dan bijvoorbeeld “IBwia3j(&2m).”
3. Deel je wachtwoorden niet
Geef je wachtwoorden nooit door aan andere mensen. Zeker niet via het internet, want dan riskeren ze voor altijd online te staan. Bewaar ze bovendien niet op een plek die voor iemand met kwade bedoelingen vanzelfsprekend is, zoals in je portefeuille of in de buurt van je computer.
4. Gebruik tweefactorauthenticatie (2FA)
Bescherm je accounts met tweefactorauthenticatie, kortweg 2FA. Het is misschien soms wat omslachtig, maar we raden ten zeerste aan om dit in te stellen voor je belangrijkste accounts, zoals je e-mail. In Test Connect 27 van maart/april 2020 leggen we uit hoe je dit kunt activeren bij Google en Microsoft.
5. Website gehackt? Verander je wachtwoorden
Werd een website waarbij je vaak inlogt gehackt? Verander je wachtwoorden. Op de website haveibeenpwned.com kun je je e-mailadres ingeven om te zien of hieraan een account gekoppeld is dat ooit werd gehackt. Indien dit het geval is, beschouw dan het wachtwoord voor dit gehackte account als publiekelijk beschikbaar en dus onveilig. Verander het dan zo snel mogelijk voor alle accounts waarbij je ditzelfde wachtwoord gebruikt. Levert je e-mailadres geen resultaten op, maar twijfel je toch of heb je vermoedens dat je wachtwoord werd gekraakt? Verander het dan. Beter nu een paar minuten werk, dan later veel spijt.