Nieuws

Doe je online accounts dubbel op slot

23 maart 2021

Er gaat haast geen dag voorbij of er verschijnen nieuwsberichten over phishing. Ook wij krijgen dagelijks meerdere vragen van bezorgde consumenten. Om je online accounts beter te beveiligen tegen deze en andere vormen van online oplichterij, raden we aan om tweestapsverificatie en een goede wachtwoordmanager te gebruiken. We helpen je op weg.

Je logt dagelijks in bij tal van websites, maar doe je dat ook veilig? Volgens het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) gebruiken we nog te vaak dezelfde en te simpele wachtwoorden voor verschillende accounts. Zo maak je het hackers wel heel gemakkelijk om in te breken en je gegevens te stelen.

Dat het te veel moeite kost om unieke en sterke wachtwoorden te bedenken is nochtans geen valabel excuus. Gebruik je een wachtwoordmanager, dan wordt het werk voor jou gedaan. Dit is een digitale kluis die al je wachtwoorden op één plaats bewaart. Jij hoeft enkel het hoofdwachtwoord van je kluis te onthouden, het programma doet de rest. Onze koopwijzer wachtwoordmanagers kan je helpen een goed programma te kiezen.

44 Slechte
kwaliteit
Wachtwoordmanagers
Referentieprijs  0,00
41 Slechte
kwaliteit
Wachtwoordmanagers
Referentieprijs  0,00
33 Slechte
kwaliteit
Wachtwoordmanagers
Referentieprijs  0,00

Tweestapsverificatie

Om je accounts nog beter te beschermen tegen indringers, raadt het CCB ook aan om twee- of meerstaps-verificatie te activeren. Dat is een authenticatiemethode waarbij minstens twee factoren vereist zijn om toegang te krijgen tot je account. Vaak gaat het om iets dat je weet (je wachtwoord) en iets dat je hebt (je smartphone). Naast je wachtwoord, log je dan bijvoorbeeld in met een code die je op je smartphone ontvangt. Bijgevolg heeft een hacker niet genoeg aan je wachtwoord om je account binnen te dringen.

Bescherm je e-mail

Activeer die dubbele bescherming zeker en vast voor accounts die belangrijke informatie bevatten, zoals het e-mailadres dat je gebruikt om in te loggen bij andere websites. Hackers die toegang krijgen tot je mailbox, kunnen anders heel gemakkelijk toegang krijgen tot al die andere accounts door simpelweg je wachtwoord te herstellen.

Gebruik je Gmail, dan doe je dit via je Google-account. Als Outlook.com-gebruiker, passeer je via je Microsoft-account.

Google

Google biedt meerdere 2FA-methodes aan. Wij raden Google prompt aan.
Zo activeer je het:

 1. Surf op je computer naar myaccount.google.com en meld je indien nodig aan.
 2. Klik links op Beveiliging.
 3. Klik in het venster "Inloggen bij Google" op Authenticatie in twee stappen.
 4. Klik op Aan de slag en meld je aan als dat je wordt gevraagd.
 5. Nu moet je ervoor zorgen dat je ook op je smartphone bent ingelogd bij je Google-account:
  Als je een Android-telefoon hebt, ga je naar Instellingen > Accounts > Account toevoegen, selecteer dan Google en log in.
  Als je een iPhone hebt, doe je dit door de Google-app te downloaden in de App Store en je vervolgens in die app in te loggen.
 6. Eens je bent ingelogd ontgrendel je je smartphone. Zoek je smartphone in de lijst die op je computer verschijnt en klik op Doorgaan.
 7. Je krijgt nu op je smartphone de vraag of jij het bent die zich probeert aan te melden. Klik op Ja.
 8. Google vraagt dan nog een back-upoptie om toegang te krijgen tot je account moest je je telefoon kwijt zijn. Kies om een sms te laten sturen naar een contact dat je vertrouwt of om een back-upcode te ontvangen. Klik dan op Volgende.
 9. Klik uiteindelijk op Inschakelen om te bevestigen. Je Google-account is nu beveiligd met 2FA.
Microsoft

Ook Microsoft biedt je meerdere 2FA-methodes aan. Wij raden het gebruik van de Microsoft Authenticator-app aan:

 1. Ga naar de Google Play Store of App Store en download de Microsoft Authenticator-app op je smartphone.
 2. Open de app, klik op Account toevoegen > Persoonlijk account > Aanmelden met Microsoft en meld je aan met je Microsoftaccount.
 3. Ga op je computer naar de beveiligingsinstellingen van je Microsoft-account.
 4. Klik boven op Verificatie in twee stappen.
 5. Op de volgende pagina klik je onder Extra beveiliging in het blokje Verificatie in twee stappen op Inschakelen en dan op Volgende.  
 6. Klik uiteindelijk op Volgende en op Voltooien. Je Microsoft-account is nu beveiligd met 2FA.

Ook betaaldiensten als PayPal doe je maar beter dubbel op slot. Hoe je dat doet, lees je in dit dossier.

Een vraag voor onze experts?

Heb je een vraag over het beveiligen van je accounts, veilige wachtwoorden, de risico's op het internet ...? Onze experts beantwoorden deze en al je andere vragen over digitale technologie. Stel je vraag via het nummer 02 892 37 10 of vul het contactformulier in.

Contacteer onze experts