wachtwoordmanager

Waar moet je op letten bij het kopen van een wachtwoordmanager?

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om het meest geschikte programma te vinden? In onze koopgids vind je meer uitleg en advies.

Stap-voor-stap gids

Intro

Heb jij ook tientallen verschillende wachtwoorden voor allerhande tools en websites? Om die niet te vergeten, moet je ze ergens bewaren. Maar hackers liggen op de loer en gaan maar wat graag met jouw wachtwoorden aan de slag. Met een goede wachtwoordmanager kun ie jouw wachtwoorden in alle veiligheid beheren. We zetten op een rijtje waarop je moet letten.


Terug naar boven

Wat is een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager is een digitale kluis die al je wachtwoorden op één plaats bewaart en zo al het lastige werk voor jou doet. Op die manier kun je unieke en sterke wachtwoorden gebruiken voor elk account, zonder ze zelf te moeten onthouden.

Je kunt een wachtwoordmanager downloaden als een programma op je computer of een app op je smartphone. Vaak bestaat er ook een extensie voor je browser. Daarnaast hebben sommige browsers hun eigen ingebouwde wachtwoordmanagers.

Er zijn veel programma's beschikbaar. Om je te helpen bij je keuze hebben wij 18 programma's getest. De resultaten vind je in onze koopwijzer wachtwoordmanagers.

Naar de koopwijzer wachtwoordmanagers

Terug naar boven

Welke functies moet een wachtwoordmanager zeker hebben?

Je wachtwoordmanager moet wachtwoorden voor jou kunnen aanmaken. Het is belangrijk dat je de lengte van het wachtwoord kunt instellen. Je moet zeker ook de optie hebben om er leestekens, cijfers, kleine en grote letters aan toe te voegen.

Ook de vereisten voor het hoofdwachtwoord waarmee je de manager zelf beveiligt, moeten streng genoeg zijn. Een sterk hoofdwachtwoord vereist kleine letters, grote letters, leestekens en cijfers. Bovendien bestaat dit best uit zoveel mogelijk tekens, het absolute minimum is 12.

Kijk ook naar het maximale aantal wachtwoorden dat je kunt opslaan. Dit hangt samen met het aantal accounts dat je hebt. Bij sommige gratis wachtwoordmanagers kun je slechts 15 wachtwoorden opslaan, een limiet waar je snel over zit.

Tot slot is de mogelijkheid om je wachtwoorden te synchroniseren tussen verschillende toestellen zeer handig. Zo kun je je wachtwoordmanager zowel op je computer als op je smartphone of tablet gebruiken.

Terug naar boven

Waarom zijn unieke wachtwoorden zo belangrijk?

Nog te vaak gebruiken we slechts een en hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts. Dit is absoluut af te raden. Vinden indringers je wachtwoord voor één account, dan hebben ze meteen toegang tot ál je andere. Je zult hackers dan niet om de tuin leiden door gewoon één cijfer op het einde van je wachtwoord te veranderen. Recycleer ook in geen geval oude wachtwoorden. Verderop geven we meer tips voor goede wachtwoordgewoontes.

De risico’s kunnen groter zijn dan je op het eerste gezicht zou denken. Koppel je bijvoorbeeld je kredietkaart aan bepaalde accounts, wat wij om veiligheidsredenen afraden, dan kan een kwaadwillende via je wachtwoord zeer makkelijk aankopen doen in jouw naam.

Tenzij je een meesterbrein bent, is het bijna onmogelijk om zoveel verschillende sterke wachtwoorden te creëren en vooral te onthouden. Daarom is het gebruik van een wachtwoordmanager een goed idee om je online veiligheid te verbeteren.


Terug naar boven

Kies ik een gratis of een betalende wachtwoordmanager?

De meeste extra functies tegen betaling kunnen handig zijn, maar zijn niet broodnodig. Het gaat dan bijvoorbeeld om de mogelijkheid om je account met meerdere vrienden te delen of om belangrijke bestanden te encrypteren en op te slaan. Tenzij je echt op zoek bent naar bepaalde specifieke uitbreidingen, is een gratis programma voldoende.


Terug naar boven

Veelgestelde vragen

We beantwoorden enkele veelvoorkomende vragen over wachtwoordmanagers.

Is de wachtwoordmanager van Google veilig?

De meeste browsers hebben een wachtwoordmanager ingebouwd. Dat is zo bij Google Chrome, maar ook bij Edge, Firefox en Safari. Een browser-wachtwoordmanager is handig omdat je heel snel wachtwoorden kunt opslaan en invullen. Helaas zijn ze iets meer gericht op gebruiksgemak dan op veiligheid. De Chrome-wachtwoorden zijn bijvoorbeeld beveiligd met je Windows-wachtwoord, maar via gratis te downloaden programma’s is deze zwakke beveiliging zo omzeild. Een hoofdwachtwoord is een veel betere oplossing.

De bedrijven achter de echte wachtwoordmanagers zijn vaak gespecialiseerd in onlineveiligheid en privacy, terwijl dit voor bijvoorbeeld Apple en Google niet hun voornaamste bedrijfsactiviteit is. Bovendien is er veel minder compatibiliteit. Wachtwoorden die je opslaat in bijvoorbeeld Safari, kun je niet in een andere browser gebruiken. Echte wachtwoordmanagers zijn daarentegen meestal wel compatibel met verschillende toestellen en browsers en hebben meer functies.

Om al deze redenen blijf je dus beter weg van browser-wachtwoordmanagers.


Zijn wachtwoordmanagers zelf wel veilig?

De meeste bedrijven achter wachtwoordmanagers focussen enkel op onlineveiligheid en privacy en slagen er beter in om sterke wachtwoorden te creëren en onthouden dan jijzelf.

Maar er zijn wel nog twee kanttekeningen te plaatsen bij het gebruik van een wachtwoordmanager. Wees je ervan bewust dat je al je wachtwoorden aan één partij geeft. De programma’s die wij hebben getest geven aan veilig om te gaan met de data die zij verkrijgen. Wij hebben geen bewijs gevonden dat deze stelling ontkracht, maar we kunnen ook niet controleren wat er achter de schermen met die kostbare data gebeurt.

Daarnaast is het haast onbegrijpelijk dat sommige programma’s hoofdwachtwoorden toelaten van slechts één teken. Gebruik in dit geval je gezond verstand en probeer toch iets beter te doen dan “a” als wachtwoord, of nog beter: gebruik een wachtwoordmanager die strenger is.

Terug naar boven