Nieuws

Wat is een smart-tv?

02 augustus 2022
Smartphone en smart tv met elkaar verbonden

Als je vandaag een nieuwe tv koopt, is dat haast per definitie een smart-tv. Dat betekent dat je je televisietoestel kunt verbinden met het internet. Maar hoe werkt dat dan en welke voordelen biedt dat nu precies ten opzichte van een gewone tv?

Een smart-tv is een televisietoestel dat je met internet kunt verbinden waardoor je de mogelijkheid hebt om bepaalde applicaties op je tv te bekijken en streamingdiensten zoals Netflix of Disney+ rechtstreeks op je scherm te openen. Daarnaast kun je andere onlinetoestellen verbinden met je smart-tv zoals je smartphone.

Wat is het verschil tussen een gewone tv en een smart-tv?

Met een smart-tv kun je niet alleen uitzendingen bekijken via de kabel of via een decoder, maar je kunt hem ook verbinden met het internet. Zo kun je naar programma’s of uitzendingen kijken via de ingebouwde apps. Sommige smart-tv’s hebben nog andere ingebouwde elementen zoals een web browser.

Heb je een kabel nodig voor een smart-tv?

Als je gewone programma’s wilt bekijken die je normaal via de kabel bekijkt, heb je ook voor een smart-tv een netwerkkabel nodig. Op de smart-tv zit een kabelaansluiting waar je dus je normale netwerkkabel op kunt aansluiten.

Wat kun je met een smart-tv doen?

Je hoeft je smart-tv niet te verbinden met het internet om naar gewone uitzendingen te kijken, maar als je online gaat, heb je een aantal extra mogelijkheden:

  • Apps: sommige applicaties zoals YouTube of Netflix zijn al vooraf geïnstalleerd op je smart-tv en andere kun je downloaden via een app store.
  • Streamen en casten: via een smart-tv kun je draadloos video’s, muziek en foto’s rechtstreeks naar het televisiescherm streamen vanaf je smartphone, tablet of laptop. Dat wordt casten genoemd.
  • Aanbevelingen: als je daarvoor kiest, kunnen veel smart-tv’s films en programma’s aanbevelen op basis van je kijkgedrag en je favoriete genres.
  • Smart home control: net als met een smartphone of tablet kun je met sommige smart-tv's een deel van je huishouden organiseren. Je kunt er andere onlinetoestellen mee verbinden en ze vervolgens op afstand instellen zoals wasmachines, lampen, thermostaten en meer.

Hoe maak je je huidige tv smart?

Als je nog een oude tv hebt die goed werkt, maar toch aan aantal functies van een smart-tv wil, dan bestaan er relatief goedkope manieren om gebruik te maken van internetdiensten op je huidige toestel. Er zijn een aantal toestellen beschikbaar die je gewoon op je standaard tv kunt aansluiten om er een smart-tv van te maken. De meest bekende zijn Google Chromecast en Nvidia Shield. Deze zogenaamde externe mediastreamers vind je in de meeste elektrozaken of in online webshops vanaf enkele tientallen euro's. 

Op zoek naar een smart-tv?

Overweeg je een smart-tv te kopen, maar heb je je keuze nog niet gemaakt? In onze vergelijker tv's vind je ruim 300 toestellen die je met elkaar kunt vergelijken volgens prijs, merk, enz.

77 Topkwaliteit
Beste van
de Test
vanaf  998,00
63 Redelijke
kwaliteit
vanaf  457,00
76 Topkwaliteit
vanaf  1.149,99