Nieuws

Nieuwe televisietoestellen van de grote merken getest: verbeteringen zijn moeilijk te vinden

20 mei 2020

De resultaten van de nieuwe top- en middenklasse televisietoestellen van Sony, LG en Samsung zijn bekend. We overlopen de nieuwigheden en de verschillen met vorige modellen. Soms zijn er nauwelijks verschillen en zijn verbeteringen erg ver te zoeken. Bepaalde modellen van 2019 halen zelfs een hogere score dan de versie van 2020.
Sinds de lockdown hebben velen van ons heel wat meer tijd achter de buis doorgebracht. Misschien ben je wel tot het besef gekomen dat je televisietoestel echt wel zijn beste tijd gehad heeft en dat het tijd is voor een nieuw model.

 

Maar wat zijn de nieuwe televisies van dit jaar nu eigenlijk waard? Is het nu een goed moment om je portefeuille boven te halen voor een toestel dat op vlak van technologie echt een vooruitgang is? We geven je alvast onze bedenkingen bij de eerste testresultaten voor televisies uit de top- en middenklasse.

 

Spring echter niet te snel een gat in de lucht. Bepaalde modellen van afgelopen jaar zijn zelfs beter dan hun opvolgers. En zoals zo vaak worden die modellen goedkoper, en dus zelfs nog interessanter, als er een opvolger gelanceerd wordt. En als je de promoties goed in de gaten houdt, kun je misschien wel de koop van je leven doen (of een groter scherm voor dezelfde prijs kopen). Een analyse.

 

Samsung: Q60T, Q70T en Q80T

De opvolgers van de Q60R en de Q80R zijn de Q60T en de Q80T (met ook nog een Q70 tussen die twee modellen). Samsung heeft een uitgebreid Q-LED-gamma, met de Q60 als instapmodel. Vervolgens heb je de Q90T, Q95T & de 8K Q-LEDS (Q800T, Q900T, Q950TS) die we binnenkort zullen testen.
  • Q60T: Quantum HDR, Real Game Enhancer en een driezijdig Boundless Design (dunne schermrand maar niet aan de onderkant).
  • Q70T: Quantum Processor 4K, Adaptive Picture & Sound en Real Game Enhancer+.
  • Q80T: Direct Full Array, Object Tracking Sound, Boundless Design (4-side), Quantum HDR 1500 & Q-Symphony.

 

Een lichte terugval qua prestaties van de 65Q80T ten opzichte van zijn voorganger (de Q80R), op het vlak van beeld en geluid. Het model uit 2019 is vandaag verkrijgbaar voor € 1399, terwijl het nieuwe model ongeveer € 1990 kost (ofwel een verschil van € 590). Op de versie van 2020 kun je de geïnstalleerde applicaties niet verwijderen en is er geen Dolby Vision maar HDR 10+. Qua privacy is de Q80T wel beter en hij heeft ook nog een uitgebreide PIP-mogelijkheid. De Q60, het entry seriemodel, moet ook zijn meerdere erkennen in zijn voorganger die in 2019 op de markt kwam.

 

Sony: nieuw entry seriemodel

Met de XH80 (twee versies, zwart of zilver) biedt Sony een opvolger voor het entry seriemodel XG80 (+/- € 300 verschil voor het model van 55 inch). Lichtjes verbeterde beeldkwaliteit (de zwarte toestellen zijn beter, betere weergave van de UHD-beelden) maar geen betere geluidskwaliteit (wel een hoger maar geen beter volume).
Lichte verbetering voor het stroomverbruik (-20%). Het SmartTV-platform werkt wel opmerkelijk sneller.

Bij LG, de CX voor de C9

Bij LG vervangt de CX6-serie de C9 OLED in het topsegment. Heeft de opvolger voldoende eigenschappen in petto om de C9 van de troon te stoten? Twee modellen (de OLED65C9PLA en OLED55C9PLA) hebben bijna een jaar lang het klassement aangevoerd. Wel, eigenlijk niet. Het nieuwe model is eerder een stap terug, maar de 65CX kost wel minstens € 2 749 terwijl zijn voorganger, de 65C9 al verkrijgbaar is vanaf € 1 919.

 

Als we de algemene beeldkwaliteit (nog steeds uitstekend) bekijken, stellen we vast dat er nauwelijks verschillen zijn. Zo is het contrast van de CX6 iets beter maar is er een lichte terugval in de kijkhoek (die wel nog steeds goed is). Op het vlak van snel bewegende beelden scoort het nieuwe model ook goede punten. De nieuwe CX6-serie ondersteunt ook FreeSync, een belangrijk aspect voor de gamers onder ons. En qua HDR? De nieuwe modellen ondersteunen nog steeds HDR 10 maar niet de dynamische metadata. Ze ondersteunen eveneens Dolby Vision. Het geluid is dan weer duidelijk minder dan dat van de modellen uit 2019. Qua aansluitingen ondersteunt de nieuwe CX6-serie ook HDMI 2.1, heeft maar 1 tuner en Apple TV en Disney+ zijn beschikbare platformen.

Meer weten? De volledige testresultaten en de prijzen van de verschillende toestellen vind je in onze koopwijzer televisies.
 

79 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Televisies
vanaf  1.199,00
74 Goede
kwaliteit
Televisies
vanaf  1.249,00
69 Goede
kwaliteit
Televisies
vanaf  409,00
User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

21 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/08/2021

Wij hebben identiek hetzelfde voorgehad. LG OLED tv, die best prijzig is geweest, na 3 jaar opeens lijntjes te zien, haperingen, valt uit, enkele dagen later geeft ie de geest. We hadden het al eens laten herstellen na 1 jaar, zelfde probleem, nogal grote herstellingskost. Paar jaar later hetzelfde. Technieker vertelde zelfs dat dit soort tv's hoogstens 4 jaar meegaan! Dit terwijl een gewone tv toch wel 20 jaar meegaat zeker? Iemand een beter idee voor een tv met goede kwaliteit?

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/08/2021
, Gereageerd:

koop een philips tv

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/08/2021
, Gereageerd:

Hallo Marleen, wat jammer dat jou dit overkomt. Je kan dit alvast melden via ons meldpunt begeven: https://terapkapot.be/  . met de precieze referentie van je toestel. Bovendien kan je onze koopwijzer raadplegen: https://www.test-aankoop.be/hightech/tv-s/test/flatscreentelevisies Onze experten hebben er 284 getest, keuze te over dus. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/08/2021
, Gereageerd:

Met Samsung nog nooit problemen gehad. Bijna 10 jaar.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/07/2021

Zelfde probleem hier! Toestel aangekocht 2 jaar geleden. toestel is nu 4-5 maanden uit garantie en doet NIETS meer. Tijdens het kijken ineens 4-5 lijnen op het scherm en viel uit. Daarna zo dood als een pier. Klantendienst doet niets. Ze boeken een technieker, en de volgende dag krijgen we ineens een mail om ons akkoord te geven om 97,5€ te betalen enkel en alleen om de diagnose te stellen? Nadien zouden we nog eens de herstelkosten ook moeten dragen! Dit is echt beneden alles! Dit kan toch écht niet?

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/04/2021

Mijn LG Oled55B7V (24/07/2018) is plots defect, we keken naar televisie en het scherm valt uit. Komt niet meer uit STANDBY Mode. Technieker langsgekomen en me verteld dat het scherm defect is. Dit zou me 650 euro kosten om het te vermaken. Ik vroeg voor de oorzaak en het antwoordd was "je hebt pech". 1500 euro betalen om 2 jaar naar een televisie te kunnen kijken. Dit is schandalig van LG. Mijn eerste OLED TV en waarschijnlijk ook laatste. Mijn sony tv van 7 jaar oud werkt nog altijd... en koste me 400 euro.

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/08/2021
, Gereageerd:

heb ook een LG TV al zeker 10 jaar en nog geen problemen gehadt kost prijs rond 700 euro.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/07/2021
, Gereageerd:

Zelfde probleem hier. Toestel aangekocht 2 jaar geleden. toestel is nu 4-5 maanden uit garantie en doet NIETS meer. Tijdens het kijken ineens 4-5 lijnen op het scherm en viel uit. Klantendienst vraagt technieker aan, maar dan moeten we eerst ons akkoord geven om de kosten van 97.5€ te dragen om een diagnose te komen stellen, en dan nadien de herstelkosten ook nog eens te dragen?? Hoe heb jij dit opgelost?

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/07/2021
, Gereageerd:

Dat is natuurlijk niet ok, je toestel mag zeker niet zo snel kapot gaan. Maak hier gerust een melding van via onze site https://terapkapot.be/ , zo help je ons om het probleem van #geplandeveroudering verder in kaart te brengen. #terapkapot  Alvast bedankt! ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/07/2021
, Gereageerd:

Dag Bertrand, ik heb de melding gemaakt. Groetjes!

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/07/2021
, Gereageerd:

Super, bedankt hiervoor :-) ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/03/2021

als ik ingelogd ben op de site en ik wil de verschillende merken van de test doorlopen kom ik steeds op een een pagina die vraagt om toegang exclusieve toegang , dan brengt het mij op een pagina om lid te worden, maar ik ben lid en ingelogd , waarom maakt men het zo lastig om aan de testpagina te geraken ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Heb sinds een 5 tal jaren een nieuwe LG tv toestel gekocht. Ondertussen een nieuwe afstand bediening moeten kopen. Vorig jaar 2 lichtpunten op het scherm, nu 5 lichtpunten en krijg sinds kort moeilijk mijn tv opgestart. Ben verplicht om me terug een nieuwe aan te kopen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/09/2020

Na 5 jaar ging toestel in beveiliging (merk = LG) . Nog klank maar na enkele seconden beeld op zwart , background LED defect. Maar gelukkig zelf kunnen herstellen , 2 jaar later zelfde probleem , terug een andere background LED defect. Volgende TV zal zeker geen LG meer zijn én waarschijnlijk een OLED zonder background LED's.....

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/09/2020
, Gereageerd:

Hallo Rik, onze experten zijn zeer geïnteresseerd in deze info. Zou je ons kunnen laten weten om welk type LG toestel het precies gaat ajb (referentie) ? Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/03/2021
, Gereageerd:

Het type was : LG 47LN5758

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/04/2021
, Gereageerd:

Bedankt, Rik, voor de feedback, ik heb deze informatie alvast intern doorgestuurd. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/04/2021
, Gereageerd:

Hallo Rik, ik heb intussen toch nog een reactie van onze expert gekregen in verband met je toestel. 

Hij denkt wel dat die serie niet zo goed was omdat dat een schermformaat is dat ze al een tijdje hebben afgeschaft. In onze test was die ook niet zo goed. Het is een TV van 2013, denkt hij. .

Let wel op. Als je een OLED koopt dan koop je altijd LG want LG is de enige fabrikant van OLED panelen. Dus ook als je je zinnen hebt gezet op een Sony, Philips of Panasonic, het belangrijkste onderdeel, het paneel komt sowieso van LG ! Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/07/2020

Ik ben zinnens om een LG OLED smart TV aan te schaffen. Uit de door jullie gevoerde test blijkt het geluid uitstekend te zijn. Evenwel kan ik dit NERGENS fysiek testen. Mijn soundbar van Sony is geen optie omdat die allen met een Sony remote controle kan bediend worden en die gaat mee met mijn oude TV

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/08/2020
, Gereageerd:

Beste Walter, onze experten zouden graag van jou vernemen over welk LG toestel het precies gaat ? Laat je ons iets weten? Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/07/2020

Ik vraag me af of de geluidskwaliteit voldoet. Verschillende reviews spreken over een slecht geluid. Schijnt eigen te zijn aan dunne TV's. Surround toestanden hoeven voor mij niet. Ik beschik ook nog over een Sony Soundbar. Kan deze gebruikt worden voor deze LG?
Wat is de breedte van de voet?
Walter

Server Error