Nieuws

Geen fraude met energielabels Samsung-tv's

13 oktober 2015
Geen fraude met energielabels Samsung-tv's

De Britse krant The Guardian pakte recentelijk uit met de beschuldiging dat Samsung sjoemelt met de energielabels van zijn tv's. De standaardinstelling "motion lighting" zou het energieverbruik danig doen zakken. In onze tests vonden we daar echter geen enkel bewijs van.

The Guardian publiceerde vorige week het nieuws dat sommige Samsung-televisies op de Europese markt bewust minder energie zouden verbruiken tijdens officiële testomstandigheden dan tijdens dagelijks gebruik, om zo de resultaten te beïnvloeden en een gunstiger energielabel te bewerkstelligen. Onafhankelijke labostudies zouden hebben gewezen op bewuste manipulatie met de zogenaamde ecologische "motion lighting"-instelling. 

Het verhaal deed sterk denken aan het recente schandaal van Volkswagen, dat werd betrapt op gesjoemel met de uitstoot, en de Europese Commissie beloofde de zaak te onderzoeken. Wij deden alvast zelf de test, en vonden geen bewijs dat Samsung zou vals spelen.

Geen fraude

ComplianTV, een door de EU gesubsideerde onderzoeksgroep, noteerde een significant hoger energieverbruik tijdens normaal tv-gebruik dan tijdens officiële testomstandigheden (de zogenaamde IEC 62087-standaard). "Motion lighting" is een instelling die het energieverbruik aanzienlijk naar beneden haalt door de helderheid van het scherm te dempen tijdens het kijken. Het labo insinueerde dat deze instelling vanzelf wordt geactiveerd zodra het officiële testprotocol wordt gestart. Samsung zelf ontkent ten stelligste dat de instelling is ontworpen om energietests te misleiden en een beter energielabel te kunnen geven.

Uit onze test blijkt alvast dat Samsung-televisies niet kunnen detecteren wanneer het energieverbruik wordt gemeten volgens een genormaliseerd testprotocol. Hoewel het stroomverbruik van de meeste Samsung-toestellen inderdaad veel hoger is bij de optimale beeldinstellingen dan bij de standaardinstellingen dan bij andere merken, lijkt dat niet bewust bedoeld om te frauderen met energielabels. 

Gebruikers kunnen "motion lighting" inschakelen om hun energiefactuur te beperken, al moeten ze daarvoor wel aan beeldkwaliteit en kijkervaring inboeten. Wij kregen namelijk tot 20 % betere scores van ons kijkerspanel door de optimale beeldinstellingen te kiezen.

Op zoek naar de beste kijkervaring voor uw tv-toestel?