Nieuws

Zelfs voor de prestaties hoef je geen 8K-tv te kopen

04 november 2020

De eerste 8K-tv’s maken hun intrede op de markt. We testten twee basismodellen van LG en Samsung. Het resultaat liegt er niet om: matige prestaties, hoge prijzen, buitensporig verbruik en weinig content ... De huidige 8K-tv’s verbleken ten opzichte van veel 4K-modellen, waardoor er vandaag amper reden is om er een aan te schaffen.

Waarom zou je voor 8K gaan als het menselijk oog het op een tv-scherm amper kan onderscheiden? Die vraag wierpen we al eens op in een recent Test Connect-artikel over onze digitale voetafdruk.

Tests door onze experts bevestigen dat het op een 65 inch-scherm (165 cm) zo goed als onmogelijk is om het verschil te zien tussen een 4K- en een 8K-toestel. Logisch dus dat er weinig reden is om deze laatste in huis te halen ...

Eerst en vooral: 8K, wat is dat eigenlijk?

De definitie van een beeld wijst op het totaal aantal pixels waaruit het is samengesteld. In het geval van een Full HD-beeld van 1920 breed en 1080 pixels hoog geeft dat een totaal van zo’n 2 miljoen pixels.

4K of UHD (wat staat voor Ultra HD) voert dat op tot meer dan 8 miljoen pixels met een definitie van 4360 x 2160. Bij 8K gaat het niet om een verdubbeling, maar wel om een verviervoudiging, namelijk in totaal ruim 33 miljoen pixels (7680 x 4360).

Het mag dus niet verbazen dat 8K-tv’s niet alleen duurder zijn, maar ook meer verbruiken.

Alles buiten proportie ...

De technologische kloof vertaalt zich eerst en vooral in een hogere prijs. Zo kost een 65” 8K-basismodel zo’n € 4 000, bijna het dubbele van de meeste 4K OLED-tv’s uit onze test. Als voorbeeld nemen we het toestel dat als Beste van de Test uit de bus kwam en ongeveer € 2 500 kost.

Wat het energieverbruik betreft tijdens het spelen, stelden we voor de 8K-tv van Samsung een verbruik vast van 247 W, wat meer dan het dubbele is van een 4K-tv van hetzelfde merk. Slechts nieuws, voor het milieu én voor je portemonnee.

... behalve de kwaliteit

Onze experts selecteerden twee 8K-basismodellen (LG 65NANO956 en Samsung QE65Q800T) en vergeleken deze met een aantal 4K-tv’s van dezelfde merken, namelijk de LG OLED65CX6 en de Samsung GQ65Q90T. Allebei modellen die bij onze laatste test met de pluimen gingen lopen.

In een vergelijking met allemaal andere LG-modellen komt LG’s 8K-tv als slechtste uit onze vergelijking. Dat betekent dat ze op alle vlakken (op uitzondering van de definitie en scherpte) minder goed presteerde dan 4K-tv’s uit het instapgamma. De 8K-tv wist zich enkel te onderscheiden op het vlak van weergave in HDR (High Dynamic Range, een technologie waarmee je de helderheid en het contrast van het beeld een stevige boost geeft).

Hetzelfde verhaal bij Samsung, al weet hun 8K-tv zich iets beter te redden, wat niet betekent dat er op het vlak van prestaties sprake is van verschillen ten opzichte van een gemiddeld 4K-model. Het enige voordeel van deze 8K-tv’s blijkt dus de HDR-weergave te zijn, onvoldoende gezien het bedrag dat je voor zo’n toestel neerlegt en gezien het energieverbruik.

Voorlopig vooral nutteloosheid troef

Zelfs als het product op zich het overwegen waard zou zijn, stuit je sowieso op het gegeven van een beperkt nut.

Zo is er vandaag amper 8K-content voorhanden: op uitzondering van enkele landschaps- en dierenvideo’s op YouTube (waarvan de kwaliteit afhangt van je internetverbinding), zijn er vandaag maar drie smartphones waarmee je 8K-beelden kunt schieten: de Samsung S20 Ultra, de Note 20 en de LG V60.

Bij opgenomen video’s met deze smartphones komen twee problemen kijken. Eerst en vooral: door je smartphone op de maximale definitie in te stellen van 24 beelden per seconde, valt de minste beweging of trilling meteen op. De kwaliteit is stukken lager dan met een 4K-tv met 60 beelden of meer per seconde. In sommige gevallen is de beeldkwaliteit zelfs zo bedroevend dat je het gevoel krijgt niet eens naar HD-content te kijken, wat bijvoorbeeld het geval is als je op een LG 8K-tv een video afspeelt die werd opgenomen met een LG V60-smartphone.

Anderzijds geven de bestanden van deze video’s je een beeld van de gegevensstroom die nodig is om een 8K-video af te spelen. Ten opzichte van een 4K-video gaat het namelijk om het dubbele (80 Mbit/s voor de Samsung Note 20 Ultra). Een niet onbelangrijk probleem gezien de huidige nood om onze digitale voetafdruk te beperken.

Dit gebrek aan content is geen kwestie van maanden, wel van jaren. Vandaag is er geen enkel toestel, noch streamingdienst waarvan we 8K-uitzendingen mogen verwachten. Om nog maar te zwijgen van het feit dat een groot deel van de tv-zenders zelfs niet in HD uitzendt, laat staan in 4K. Los van een handvol demozenders, waar je geen echte uitzendingen kunt bekijken, is het op je decoder vruchteloos zoeken naar 8K-zenders. Zelfs in de bioscoop, de enige plek waar zulke definities eventueel van pas zouden komen (aangezien de schermen groot genoeg zijn om het verschil te zien), zal het gebrek aan content zich nog lange tijd laten voelen.

Te vermijden technologie

Zowel bij LG als bij Samsung raden we aan om eerder in een goede 4K-tv te investeren dan in een 8K-toestel.

Zoals vaak het geval is bij een nieuwe technologie, betalen de "early adopters" ook bij 8K ruimschoots te veel voor hun waar, vooral gezien het beperkte nut ervan.

Zelfs indien een 8K-tv vandaag evenveel (of zelfs wat minder) zou kosten als een high-end 4K-tv en je van plan zou zijn om zo’n tien jaar met je toestel te doen, kunnen we de aanschaf ervan niet aanbevelen.

Wil 8K-tv doorbreken, dan is het vooral hopen dat de streamingplatformen zoals Netflix en Amazon Prime Video over enkele jaren content aanbieden in deze definitie. Sowieso is het weinig waarschijnlijk dat zo’n hoge definitie correct wordt uitgezonden (voorlopig is de kans klein dat alles wordt opgenomen in 8K), maar daarnaast spreken we bij 8K ook over buitensporige gegevensstromen, terwijl ons huidige gegevensverbruik al zeer milieubelastend is ... En dat alles voor een beelddefinitie die onze ogen niet eens kunnen onderscheiden.

Het sop is de kool dus niet waard.

Maak de juiste keuze met onze koopwijzer

Op zoek naar jouw ideale tv? Aarzel niet om door onze koopwijzer van tv's te bladeren.

59 Redelijke
kwaliteit
vanaf  459,00
78 Topkwaliteit
vanaf  1.379,00
67 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
vanaf  449,00