Nieuws

Getest: de instap 75 inch-tv’s van Samsung en LG

28 januari 2022

Tv’s met een schermgrootte van 75 inch beginnen iets meer mainstream te worden. Voor minder dan € 1 000 kun je zo’n grote tv op de kop tikken. Het gaat dan wel om instapmodellen zonder OLED-, QLED- of NanoCell-technologie. We hebben twee instapversies van LG en Samsung getest. Dit is het verdict.

Een tv met een schermdiagonaal van 190,5 cm is uiteraard niet voor elke woonkamer weggelegd. Voor de beste kijkervaring moet je immers ver genoeg van je scherm kunnen zitten. Lees: toch twee keer de diagonaal (3,8 m). Is dat het geval en zoek je een grote tv zonder premium features, dan kan een instapmodel zoals de LG 75UP75006LC (vanaf € 799) of de Samsung UE75AU7100 (vanaf € 1149) interessant zijn. Hoe brengen deze 75” tv’s het ervan af in ons testlabo?

Ga naar onze tv-vergelijker

Goede beeldkwaliteit, aangename geluidskwaliteit

Volgens ons testpanel hebben beide LCD-tv’s een goede beeldkwaliteit die geschikt is voor het bekijken van 4K-beelden. Beweging wordt zeer vloeiend weergegeven. "We merken op dat de Samsung het op het vlak van beeldkwaliteit veel beter doet dan zijn kleinere broer van 65” (Samsung UE65AU7100). Tot dezelfde familie behoren is dus geen garantie voor dezelfde beeldkwaliteit", aldus onze expert Roy Metz.

Wel zijn er een paar minpunten te vermelden. Beide toestellen hebben een tamelijk enge (Samsung) tot enge (LG) kijkhoek en ze geven kleuren niet gelijkmatig weer.

Ook qua weerkaatsing van het licht en lichtopbrengst scoren deze tv’s niet bijster goed. Terwijl je volgens onze expert van een dergelijk grote tv wel beter mag verwachten.

En wat zegt de geluidskwaliteit? Op dat vlak scoren beide tv’s zeer goede punten, met een aangename en rijke klank. "Ze doen het hier zeker niet slecht in vergelijking met een toptoestel als de LG OLED65G1RLA."

Niet voor gamers

De tv van Samsung is toch iets beter uitgerust met 3 HDMI-aansluitingen en 2 USB-poorten, de LG-tv doet het telkens met één aansluiting minder (2 HDMI en 1 USB-poort). De Samsung mist daarentegen ondersteuning om uitzendingen op te nemen via USB.

Hun smart-tv portaal is goed ontworpen en gebruiksvriendelijk. Beide toestellen werken met AirPlay en Google Cast om makkelijker te kunnen streamen vanaf Android- of iOS-apparaten. Je kan ook content casten naar de tv als je de bijhorende app (bijvoorbeeld Spotify of Netflix) op de tv installeert.

Het smart-tv portaal van de LG 75UP75006LC.

De tv’s ondersteunen HDMI eARC om het audiosignaal over te brengen via een HDMI-kabel naar een soundbar of andere luidspreker. Via bluetooth kan je een koptelefoon aansluiten.

Wat betreft de gaming-opties is onze expert duidelijk: "De toestellen hebben geen HDMI 2.1, FreeSync, G-Sync of VRR. Simpel gezegd: deze tv’s zijn niet aangepast aan de meest recente spelconsoles."

Hoger stroomverbruik

Wie groter scherm zegt, zegt ook hoger stroomverbruik. Het verbruik van een 75” tv ligt rond de 140W, waar dat bij een 55” toestel eerder rond de 90W bedraagt. "Als je heel veel tv kijkt kan dit, gezien de huidige energiesituatie, wel een verschil in je portemonnee betekenen", besluit onze expert.

Vind de beste tv dankzij onze koopwijzer

Benieuwd naar de uitgebreide testresultaten van beide modellen? Of ben je op zoek naar een kleinere tv, of een ander toestel dat beter bij je behoeften past? Gebruik onze koopwijzer televisies.

Vergelijk alle geteste tv's