Koopgids

Waarop letten als je een beamer koopt?

14 oktober 2021
Beamer;

Een videoprojector of beamer kan je een indrukwekkende home cinema-ervaring bieden, maar geniet het ook de voorkeur tegenover een grote televisie? Waar moet je bovendien op letten bij de installatie en welke beamer is geschikt voor jouw situatie? In deze koopgids geven we tips en aankoopadvies.

Welke projector voor jouw situatie?

Jouw gebruikssituatie of installatienoden bepalen welke projectorspecificaties belangrijk zijn. We overlopen een aantal vaak voorkomende gevallen.

Ruimte met (veel) omgevingslicht

Een projector in de woonkamer, ter vervanging van of aanvulling op je tv, is soms een voor de hand liggende keuze. Je bent namelijk al gewoon om daar tv te kijken en/of hebt al een degelijk audiosysteem aangesloten. Maar in zo’n situatie heb je vaak te kampen met hinderlijk omgevingslicht. Om het nodige weerwerk te kunnen bieden, kies je daarom een projector met voldoende lichtopbrengst, namelijk minimaal 3 000 ANSI-lumen.

Een LCD-projector houdt doorgaans meer lichtopbrengst over dan een (1-chip) DLP-projector en geniet daarom hier de voorkeur. Kies tot slot eerder voor een projectiescherm: een gewone (witte) muur reflecteert minder effectief licht.

Voor deze situatie vind je projectoren vanaf € 500.

Thuisbioscoop in donkere ruimte

Ga je je projector in hoofdzaak voor home cinema gebruiken en heb je een ruimte die makkelijk te verduisteren is, dan is een hoge lichtopbrengst minder van belang. Het is aan te raden om een projector met minstens Full HD-resolutie te kopen. Die zijn ondertussen betaalbaar en zo kan je op zijn minst ten volle van Full HD-content genieten.

Een DLP-projector is in principe de eerste keuze omwille van een beter zwartniveau. Ben je echter gevoelig voor het zgn. regenboogeffect dat goedkopere modellen hebben (bij heldere objecten is dan een kleurenwaas te zien), ga dan voor LCD.

We raden aan om naar een gespecialiseerde verdeler te stappen en een aantal modellen uit te proberen. Veel fabrikanten en verdelers pakken overigens uit met zeer hoge contrastwaarden, maar dit heeft meer met marketing dan met effectieve prestaties te maken.

Voor deze situatie vind je projectoren vanaf € 500.

Projector tegen de muur

Wil je vermijden dat je extra lange kabels doorheen de kamer moet leggen of ben je van plan je projector in een kleine ruimte te plaatsen, dan kan je een "ultra short throw"-projector overwegen. Daarmee kan je vanaf 10 cm afstand een beeld van 50 inch projecteren.

Er zijn wel een aantal nadelen: ze zijn meestal duur en goedkopere modellen bieden geen opties als "lens shift" (zie "Schuine projectie") of zoom, waardoor het toestel zowel qua hoogte als afstand tot het scherm precies juist geplaatst moet zijn. Het is echt precisiewerk om de projector uit te lijnen. Bovendien leiden oneffenheden op de muur of het projectiescherm tot schaduw op het beeld en is het een gedoe om de boven- en onderkant van het beeld even scherp en recht te krijgen.

Voor deze situatie vind je projectoren vanaf € 1 000.

Schuine projectie

Soms kan je je projector niet in de ideale positie voor het scherm plaatsen en valt het geprojecteerde beeld wat buiten het voorziene oppervlak. Let er dan op dat de projector uitgerust is met verticale en liefst ook horizontale "lens shift", al naargelang zijn positie. Via die functie kan je de lens verstellen zodat je het beeld verticaal of horizontaal kan verschuiven, zonder de projector te verplaatsen.

Het kan ook voorvallen dat je onder een zijwaartse hoek of een hoek omhoog of omlaag dient te projecteren. In dat geval kan "keystone-correctie" helpen. Let wel: hiermee wordt het beeld softwarematig bijgesteld en verlies je – in tegenstelling tot bij lens shift – aan beeldkwaliteit.

Voor deze situatie vind je projectoren vanaf € 500.