Koopgids

Waarop letten als je een beamer koopt?

14 oktober 2021
Beamer;

Een videoprojector of beamer kan je een indrukwekkende home cinema-ervaring bieden, maar geniet het ook de voorkeur tegenover een grote televisie? Waar moet je bovendien op letten bij de installatie en welke beamer is geschikt voor jouw situatie? In deze koopgids geven we tips en aankoopadvies.

Welke aspecten bepalen de beeldkwaliteit?

Welke resolutie moet je projector minstens hebben? Hoeveel lichtopbrengst heb je nodig? En hoe zit het met de contrast ratio?

Resolutie
De resolutie komt overeen met het aantal getoonde pixels. Hoe hoger de resolutie, hoe gedetailleerder het beeld. De huidige meest bekende standaarden zijn Full HD (1920 x 1080 pixels) en UHD 4K (3840 x 2160 pixels). Natuurlijk, om hiervan te kunnen profiteren moet ook de bron van het beeld (bv. afkomstig van je tv-decoder of blu-ray speler) Full HD of UHD 4K zijn.

Ook al zijn projectoren met een resolutie lager dan Full HD nog te verkrijgen, een Full HD-resolutie is een minimumvereiste wil je bv. een blu-ray film gedetailleerd op een groot scherm kunnen projecteren. Een 4K-projector wordt pas interessant als je écht groot wilt projecteren (groter dan 2 m breed).
Helderheid

De helderheid van een lamp wordt uitgedrukt in ANSI-Lumen, een eenheid voor de hoeveelheid energie die de lamp uitzendt. Voor een ruimte met veel (omgevings)licht is een projector met een hoge lichtopbrengst nodig.

De lichtopbrengst van de projectoren die wij getest hebben, ligt tussen 2000 en 5000 ANSI-lumen. Let wel: geafficheerde ANSI-lumen waardes zijn enkel bij bepaalde gebruiksinstellingen haalbaar en liggen in de praktijk een stuk lager. Staar je dus niet blind op de door fabrikanten geafficheerde waarden. Een projector met een lichtopbrengst van bv. 4000 ANSI-lumen zal in realiteit zelden of nooit deze waarde halen. Maar natuurlijk, deze zal wel helderder zijn dan een projector met een geafficheerde lichtopbrengst van 2000 ANSI-lumen.

Bovendien speelt de projectietechnologie een rol: LCD-projectoren zijn in de regel helderder dan DLP-projectoren.

Contrast ratio

De contrast ratio geeft de verhouding aan tussen het donkerste (zwart) en lichtste (wit) deel van het beeld. Het is een goede indicatie om het zwartniveau te kunnen inschatten: hoe hoger de eerste waarde, hoe donkerder ("zwarter") het zwart.

Net als bij de geafficheerde lichtopbrengst van een projector zijn de door fabrikanten vermelde contrast ratio’s met een (serieuze) korrel zout te nemen, met sommige fabrikanten die overdreven hoge contrast ratio’s beloven (bv. 50 000:1 of zelfs hoger).

In de praktijk is een contrast ratio van 1000:1 echter al behoorlijk goed. Om een idee te geven: de beste gemeten contrast ratio in onze test was 2455:1, terwijl de fabrikant een waarde van 60 000:1 beloofde. Ook hier fabrikanten dus niet blindelings geloven.