Koopgids

Waarop letten als je een beamer koopt?

14 oktober 2021
Beamer;

Een videoprojector of beamer kan je een indrukwekkende home cinema-ervaring bieden, maar geniet het ook de voorkeur tegenover een grote televisie? Waar moet je bovendien op letten bij de installatie en welke beamer is geschikt voor jouw situatie? In deze koopgids geven we tips en aankoopadvies.

Waarop moet je letten bij de installatie?

Anders dan bij een tv is het van belang goed na te denken over de opstelling. Belangrijke vragen zijn:

  • Wil ik mijn projector op een meubelstuk plaatsen of aan het plafond monteren?
  • Op welke afstand wil of kan ik naar de projectie kijken?
  • Wil ik het toestel verder weg van de muur of het projectiescherm, of eerder dichtbij?
  • Hoe groot wil of kan ik precies projecteren?

Vooral het antwoord op de laatste twee vragen zal bepalen welke projector voor jou geschikt is. Denk ook na over de randapparaten die je met je projector wil verbinden (decoder, blu-ray speler, game console …), welke kabels je daarvoor nodig hebt en hoe je deze netjes kan wegwerken. Hou tenslotte ook rekening met eigenschappen als keystone-correctie en lens shift als je je projector niet in een ideale (rechte) hoek kan laten projecteren.

Projectieverhouding
De projectieverhouding of "throw ratio" bepaalt hoe ver of dichtbij je een projector van het beeldscherm moet plaatsen om een bepaalde projectiegrootte te verkrijgen. Een projector met een throw ratio van bijvoorbeeld 1,33 - 2,16:1 moet tussen 1,33 en 2,16 m afstand van de muur staan voor een 1 m brede projectie. Diezelfde projector moet je op een afstand tussen 2,66 en 4,32 m plaatsen voor een 2 m brede projectie. Op de website van fabrikanten vind je meestal handige rekenmodules.
Kijkafstand
Een ander belangrijk punt: hoe groter je projecteert, hoe verder weg je van het scherm dient te zitten. Het heeft weinig zin om een beeld te projecteren van 2 meter breed, als je je sofa op slechts 2 meter afstand van de projectie kan plaatsen. Zorg dat je voor een 2 meter brede projectie toch op ongeveer 4 meter afstand kan zitten. Let wel: naarmate de projectie groter is, verlies je aan helderheid.
Zoom en focus
Alle projectoren zijn vandaag voorzien van een zoomlens die ervoor zorgt dat je na de plaatsing van het toestel door middel van optische zoom gemakkelijk de grootte van het scherm nog kan aanpassen en verbeteren. Een variabele focuslens zorgt er bovendien voor dat het beeld ook op elke afstand scherp op het scherm komt te staan. Verder is het van belang dat, indien de projector op een grotere afstand wordt geplaatst (bv. aan de andere kant van de woonkamer), je het beeld nog genoeg kan verkleinen om het niet te groot te maken.
Kabels en randapparatuur
Een projector doet weinig meer dan beeld doorgeven dat afkomstig is van een ander apparaat. Je kan dus net als bij een televisie randapparaten zoals een digicorder, bluray-speler, spelconsole of mediaspeler aansluiten. Denk op voorhand goed na hoe je je kabels zal leggen, zeker als je van plan bent je projector ergens midden in de kamer te plaatsen of aan het plafond te hangen. Idealiter plaats je alle randapparaten samen in één kast of meubel en vertrek je van daaruit met slechts één HDMI-kabel. Een draadloze HDMI zender/ontvanger is ook een optie. Vergeet niet dat een stroomkabel voor je projector altijd nodig blijft.
Muur of projectiescherm
Projecteren op een muur is de goedkoopste optie. Zorg er wel voor dat het oppervlak zo effen en wit mogelijk is. Een projectiescherm zal in veel gevallen wel een betere beeldkwaliteit opleveren. Voor een projectie van ongeveer 100 inch variëren de prijzen hiervoor van € 100 tot € 500. Je hebt de keuze tussen een beeldverhouding van 4:3 of 16:9. Voor films heb je in principe 16:9 nodig maar 4:3 gaat ook, er is dan gewoon een grotere witte strook te zien boven en onder het beeld.