Koopgids

Koopgids beamers

15 juni 2018

Een videoprojector (of beamer) kan je een indrukwekkende home cinema-ervaring bieden, maar geniet het ook de voorkeur tegenover een grote televisie? Waar moet je bovendien op letten bij de installatie en welke beamer is geschikt voor jouw situatie? In deze koopgids geven we tips en aankoopadvies.

Recente evoluties op de markt

Er zijn een aantal nieuwigheden op het vlak van resolutie en lichttechnologie.

Full HD versus UHD 4K

Steeds vaker zijn er op de markt projectoren met 4K-resolutie verkrijgbaar. Let wel: er is een verschil tussen projectoren met een native 4K-resolutie (3840 x 2160 pixels) en 4K-projectoren met zogenaamde pixel shift.

Als consument heb je momenteel vooral de keuze uit het laatste type 4K-projector. Deze ondersteunen een lagere resolutie, maar simuleren de 4K-beeldkwaliteit. Een ingebouwde 4K-chip zorgt er namelijk voor dat de pixels snel heen en weer bewegen, waardoor het lijkt alsof je meer pixels ziet. Het beeld wordt daardoor scherper, maar niet zo scherp als een native 4K-beeld. Native 4K-projectoren zijn nog duur (meer dan € 2 000). Projectoren die 4K simuleren vind je voor een prijs tussen de € 1 000 en € 2 000.

Is een "goedkope" 4K-projector echter fundamenteel beter dan een Full HD-projector en is de meerprijs die je ervoor betaalt tegenover een degelijke Full HD-projector van pakweg € 950 de moeite waard? Op basis van onze testresultaten kunnen we concluderen dat dat niet het geval is: 3 "goedkope" 4K-modellen van minder dan € 2000 onderwierpen we aan dezelfde tests als de Full HD-modellen. Meer bepaald ging het om de Acer M550 (€ 1814), BenQ W1700 (€ 1432) en Optoma UHD550X (€ 2005). De beeldkwaliteit van deze projectoren was zonder meer goed, maar niet opvallend beter dan de projectoren met Full HD-resolutie. Kijk je zelden of nooit naar 4K-content, dan investeer je dus beter in een goede Full HD-projector.

LED
Ook op vlak van gebruikte lichttechnologie zijn er aantal nieuwigheden. LED-projectoren hebben een lamp die langer meegaat. Een nadeel van LED is echter de beperkte lichtopbrengst (vaak minder dan 1000 ANSI-lumen). De technologie wordt vooral gebruikt bij "pico-projectoren", mini-projectoren die makkelijk ergens mee naartoe te nemen zijn.
Laser

Laser is een ander recent alternatief voor de klassieke projectorlampen. Een laser lichtbron heeft eveneens een lange levensduur en kan – in tegenstelling tot LED – wel een zeer helder beeld projecteren. De keerzijde is dan weer de hoge kostprijs.

Nochtans konden de twee laser-projectoren uit onze test (de Epson LS100 en Sony VPL-PHZ10, beide rond de € 3 000) ons niet overtuigen: een hoog verbruik, een storend geluidsniveau en ook op de technische tests scoorden ze middelmatig.