Koopgids

Waarop letten als je een beamer koopt?

14 oktober 2021
Beamer;

Een videoprojector of beamer kan je een indrukwekkende home cinema-ervaring bieden, maar geniet het ook de voorkeur tegenover een grote televisie? Waar moet je bovendien op letten bij de installatie en welke beamer is geschikt voor jouw situatie? In deze koopgids geven we tips en aankoopadvies.

Welke zijn de beschikbare projectietechnologieën?

Projectoren zijn volgens de gebruikte technologie in te delen in drie categorieën: DLP, LCD en LCOS.

  • DLP-projectoren geven zwartwaarden correcter weer dan LCD-projectoren. Ze zijn wel iets luider (door een zwaardere koeling) en de lampen duurder om te vervangen. De goedkopere DLP-projectoren met slechts één DLP-chip hebben ook last van het zgn. regenboogeffect, waarbij er bij heldere objecten een kleurenwaas te zien is. DLP-projectoren met drie chips lossen dit probleem op, maar zijn met een prijskaartje van meer dan € 10 000 onbetaalbaar.
  • LCD-projectoren waren aanvankelijk van inferieure kwaliteit, maar de laatste jaren is dit merkelijk verbeterd, o.a. door het gebruik van drie afzonderlijke LCD-paneeltjes, voor elke basiskleur één (rood, groen en blauw). Men spreekt daarom ook van 3LCD. Dit type projectoren heeft het voordeel een helderder beeld te kunnen projecteren, maar slaagt er minder goed in om donkere delen op het scherm goed weer te geven.
  • LCOS combineert eigenlijk de voordelen van beide andere technologieën, maar is duur (meer dan € 2000). Sony en JVC zijn de voornaamste fabrikanten en brengen het respectievelijk op de markt onder de naam SXRD en D-ILA.