Koopgids

Waarop letten als je een beamer koopt?

14 oktober 2021
Beamer;

Een videoprojector of beamer kan je een indrukwekkende home cinema-ervaring bieden, maar geniet het ook de voorkeur tegenover een grote televisie? Waar moet je bovendien op letten bij de installatie en welke beamer is geschikt voor jouw situatie? In deze koopgids geven we tips en aankoopadvies.

Projector voor thuis

Wil je sportevenementen of films op een zeer groot scherm bekijken met de beste kijkervaring, dan is een projector mogelijk iets voor jou. En een groot beeld betekent niet per se een hoge prijs. Vanaf € 500 zijn er projectoren van goede kwaliteit te verkrijgen.

We focussen hier op beamers voor privégebruik thuis, home cinema dus. Daarnaast zijn er ook zakelijke projectoren op de markt, bijvoorbeeld voor gebruik in vergaderzalen. Deze zullen meer de nadruk leggen op een hoge lichtopbrengst en (contrast)rijke kleuren, terwijl bij home cinema-projectoren een natuurlijke kleurweergave en goed zwartniveau op de voorgrond staat. Het is wel zo dat de grens tussen beide categorieën de laatste jaren wat vervaagd is en er meer en meer projectoren te verkrijgen zijn die zowel voor zakelijk als privégebruik geschikt zijn. 

Verschillen met een televisie

Een projector kopen is niet zomaar te vergelijken met de aankoop van een televisie: je moet namelijk met meer parameters rekening houden om het voor jou geschikte toestel te vinden. We overlopen eerst de belangrijkste voor- en nadelen van een projector tegenover een televisie.

Zeer groot beeld voor een toegankelijke prijs
Net als televisies vind je projectoren in alle prijsklassen, maar de prijs per inch is goedkoper. Neem een tv-toestel van 85 inch: dat kost je al gauw € 2 000 tot zelfs € 10 000. Voor ruim onder de € 1 000 vind je daarentegen degelijke Full HD-projectoren die de schermgrootte van televisietoestellen makkelijk kunnen overtreffen.
Intensere kijkervaring
Omwille van het grotere scherm en de lagere helderheid tegenover een televisietoestel vinden veel mensen de kijkervaring bij een projector aangenamer. Je hebt ook meer het gevoel midden in de actie te zijn, zeker als je je projector combineert met een goed audiosysteem.
Omgevingslicht als grootste vijand
Bij een televisie kijk je naar een scherm dat zelf licht uitstraalt. Omdat het beeld en de lichtbron zich op dezelfde plaats bevinden is het geen probleem om in lichtrijke omstandigheden tv te kijken. Bij een beamer is dat anders: daarbij kijk je naar een geprojecteerd beeld en dus niet rechtstreeks naar een lichtbron. Bijgevolg gaan door de helderheid van het omgevingslicht details in het beeld verloren en is het belangrijk dat je de ruimte waar je de projector zou plaatsen zoveel mogelijk kan verduisteren.
Extern audiosysteem noodzakelijk

Televisies hebben meestal twee luidsprekers. Ook al kunnen deze niet op tegen een volwaardig home cinema-systeem, bij de goede modellen is de geluidskwaliteit van een aanvaardbaar niveau. Een projector heeft doorgaans ook een ingebouwde luidspreker, maar laten we eerlijk zijn: wie investeert in een projector voor de beste kijkervaring, wil ook op vlak van geluid niet teleurgesteld worden. Bij een groot scherm hoort nu eenmaal een "groot" geluid.

Reken op een extra investering van € 1 500 tot € 3 000 voor een 5.1 surround set met versterker (die ondersteunt dan ook meestal alle mogelijke streamingstandaarden). Het is ook mogelijk om een soundbar te gebruiken (rond de € 500 vind je degelijke toestellen), al is de kwaliteit niet te vergelijken met een echt home cinema-systeem.

Meer installatievoorbereiding
Een nieuwe televisie plaatsen is eenvoudig, bij de installatie van een projector komt er wat meer denk- en eventueel doe-het-zelf werk aan te pas.