Dossier

Tv-uitzendingen opnemen

01 maart 2021
Tv-uitzendingen opnemen

In navolging van de videorecorder is ook de dvd-recorder een stille dood aan sterven. Aangezien er alsmaar minder talrijk worden in de multimedia-afdeling, zullen wij de zeldzame nieuwe modellen niet meer testen. Welke mogelijkheden bestaan er dan nog om een film of uitzending op tv op te nemen? Alles hangt af van het soort van signaal en de overbrenging naar uw televisie, alsook van uw woonplaats.

Als u al digitale tv ontvangt

Dan bent u genoodzaakt de decoder met recorder te gebruiken van de kabeloperator waarbij u een abonnement op digitale tv hebt. Die kunt u kopen of huren. Al deze decoders hebben een harde schijf (van 160 tot 320 GB), maar met geen enkele kunt u opnemen op dvd om uw opnames te archiveren of met een ander toestel af te spelen.

Natuurlijk kunt u uw klassieke dvd-recorder nog altijd aansluiten op de digitale decoder en de uitzending vervolgens kopiëren via de scart-aansluiting. Het digitale signaal zal dan echter automatisch worden omgezet in een analoog signaal, waardoor de digitale kwaliteit verloren gaat (en de opnamesnelheid blijft 1 op 1).

Opgelet, opnemen is niet mogelijk als het gaat om programma’s op aanvraag (video on demand of VOD), de interactieve dienst waarmee u films, uitzendingen, documentaires enz. kunt aanvragen tegen betaling. Dat is erg jammer, aangezien die doorgaans maar gedurende een zeer korte periode te bekijken zijn (24 uur) en vaak vrij veel kosten (tot €7 voor een film in HD). Uitzendingen die u op een later tijdstip bekijkt (Catch-up TV of ReplayTV), kunt u evenmin opnemen, maar die zijn wel goedkoper (€0,5 tot €3,5 per uitzending).

Als u gekozen hebt voor digitale tv via antenne (DVB-T)

Sinds november 2008 wordt televisie digitaal uitgezonden via antenne. Om Eén, Canvas, Canvas+ en Euronews te ontvangen, is er een antenne en een decoder nodig.

Als u een recente tv hebt, is die ongetwijfeld uitgerust met een ingebouwde DVB-T-tuner. In dat geval volstaat het daar de kabel van de antenne binnen of buiten op aan te sluiten. Zo niet, dan moet u een externe decoder met HDMI- of scart-uitgang op uw tv aansluiten. Wat de antenne betreft, hoeft u niets nieuws te kopen als uw oude UHF-antenne nog in goede staat en goed georiënteerd is.

Om in analoge kwaliteit op te nemen kunt u een “goede oude” dvd-recorder met of zonder harde schijf gebruiken. Er bestaan ook DVB-T-decoders met een harde schijf, waarop u in digitale kwaliteit kunt opnemen. Gezien de onzekere toekomst van digitale tv via antenne (DVB-T) in ons land en de mogelijke technische evoluties raden wij momenteel echter niet aan zo’n duurdere decoder te kopen.

Als u nog een abonnement hebt op analoge tv

In dat geval kunt u via een scart-kabel een “oude” dvd-recorder met of zonder harde schijf op uw tv aansluiten. Het volstaat dan de instructies in het menu van de recorder te volgen op het tv-scherm. Ook hier gebeurt de opname uiteraard in analoge kwaliteit. Uiteindelijk is dit nog altijd de meest flexibele oplossing.

Als u tv ontvangt via satelliet

De twee operatoren die in België kabeltelevisie aanbieden, TV-Vlaanderen en TéléSAT, laten de klant de keuze om hetzij een decoder-recorder in de handel te kopen (voor zover die compatibel is) of te huren, hetzij hun eigen model te kopen.

Natuurlijk kunt u uw klassieke dvd-recorder op de digitale decoder aansluiten en de uitzending kopiëren via de scart-aansluiting, maar het digitale signaal wordt dan automatisch omgezet in een analoog signaal (en de opnamesnelheid is 1 op 1).

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

4 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/03/2021

Ik kijk via TV Vlaanderen "decoder" ( ! geen decoder- recorder) en heb een oude eigen Sony DVD recorder die via scart aangesloten is op de TV

Alle instellingen om op te nemen op de dvd recorder kunnen zonder probleem uitgevoerd worden.

Op het moment dat er geklikt wordt op "opnemen" komt echter het bericht
"dit kan niet worden opgenomen".

Wanneer ik toch op opnemen klik start de opname (schijnbaar).
Bij het later bekijken is er voor de ganse opname tijd een blanco beeld.

Dit is toch in tegenstelling met test aankoop schrijft ?

Vroeger kon ik het "analoge signaal" van telenet zonder probleem opnemen.
Recent werd alles echter digitaal en heb ik hetzelfde probleem.

Wat doe ik verkeerd ? Zou het misschien mogelijk zijn om bij TV Vlaanderen een "decoder- recorder" te huren en van daar over te zetten op mijn DVD recorder zodat ik uitzendingen kan blijven bewaren?

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/04/2021
, Gereageerd:

Hallo Willy, ik heb je probleem even ter tafel gelegd bij onze experten van de betrokken dienst. Zij zeggen het volgende: 

Analoge opnames kunnen op een DVD recorder worden opgenomen maar digitale opnames niet. TV Vlaanderen, met een decoder en CI+ kaart is niet zomaar over te zetten op een DVD recorder. Kan je hen eventueel de tekst bezorgen waar dat staat? (Dit kan via het contactformulier op onze site via deze link: https://bit.ly/2Ffll7j  , alvast bedankt) Want dat zouden we dat toch snel moeten aanpassen. Misschien gaat het om een oude publicatie? Het digitale TV signaal van Telenet is in hetzelfde bedje ziek als TV vlaanderen en is inderdaad niet zomaar op te nemen. Er zijn echter verschillende manieren om van TV vlaanderen op te nemen.

  • De Decoder met harde schijf (maar misschien ben je daar geen fan van?)
  • Een decoder zonder harde schijf (het laatste nieuwe model) maar dan met externe schijven om de opnames te bewaren. Het probleem hier is dat de decoder slechts 1 tuner heeft en je niet kan kijken naar 1 uitzending en opnemen op een ander.
  • Een CI+ kaartje in de TV met een externe harde schijf. Als je een dubbele tuner hebt op de TV, dan kan je naar een uitzending kijken en de andere opnemen.
  • Een Dreambox of een andere meer gesofisticeerde tuner die in staat is om op te nemen, zoals deze

Maar we moeten hier toegeven dat de consument minder en minder eigenaar wordt van de content en alleen maar moet of mag huren. Dit is een zeer slechte ontwikkeling op de markt die wij altijd aankaarten maar waar de meerderheid van de bevolking blijkbaar totaal niet in geïnteresseerd is. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/09/2021
, Gereageerd:

U schrijft:
Als u al digitale tv ontvangt

Dan bent u genoodzaakt de decoder met recorder te gebruiken van de kabeloperator waarbij u een abonnement op digitale tv hebt. Die kunt u kopen of huren. Al deze decoders hebben een harde schijf (van 160 tot 320 GB), maar met geen enkele kunt u opnemen op dvd om uw opnames te archiveren of met een ander toestel af te spelen.
Dat de decoders allemaal een harde schijf hebben lijkt me niet juist, het is al lang niet meer het geval.
Groeten

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/09/2021
, Gereageerd:

Dag Rita, het klopt dat niet alle decoders nog over een harde schijf beschikken waarop je je opnames kan bewaren. De laatste generatie(s) van decoders van bijvoorbeeld Proximus en Telenet hebben die niet en alle opnames zitten in de cloud. Bedankt om ons hierop attent te maken, ik heb je post alvast intern doorgegeven. ^An 

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies