Dossier

Tv-uitzendingen opnemen

01 maart 2021
Tv-uitzendingen opnemen

In navolging van de videorecorder is ook de dvd-recorder een stille dood aan sterven. Aangezien er alsmaar minder talrijk worden in de multimedia-afdeling, zullen wij de zeldzame nieuwe modellen niet meer testen. Welke mogelijkheden bestaan er dan nog om een film of uitzending op tv op te nemen? Alles hangt af van het soort van signaal en de overbrenging naar uw televisie, alsook van uw woonplaats.

Als u al digitale tv ontvangt

Dan bent u genoodzaakt de decoder met recorder te gebruiken van de kabeloperator waarbij u een abonnement op digitale tv hebt. Die kunt u kopen of huren. Al deze decoders hebben een harde schijf (van 160 tot 320 GB), maar met geen enkele kunt u opnemen op dvd om uw opnames te archiveren of met een ander toestel af te spelen.

Natuurlijk kunt u uw klassieke dvd-recorder nog altijd aansluiten op de digitale decoder en de uitzending vervolgens kopiëren via de scart-aansluiting. Het digitale signaal zal dan echter automatisch worden omgezet in een analoog signaal, waardoor de digitale kwaliteit verloren gaat (en de opnamesnelheid blijft 1 op 1).

Opgelet, opnemen is niet mogelijk als het gaat om programma’s op aanvraag (video on demand of VOD), de interactieve dienst waarmee u films, uitzendingen, documentaires enz. kunt aanvragen tegen betaling. Dat is erg jammer, aangezien die doorgaans maar gedurende een zeer korte periode te bekijken zijn (24 uur) en vaak vrij veel kosten (tot €7 voor een film in HD). Uitzendingen die u op een later tijdstip bekijkt (Catch-up TV of ReplayTV), kunt u evenmin opnemen, maar die zijn wel goedkoper (€0,5 tot €3,5 per uitzending).

Als u gekozen hebt voor digitale tv via antenne (DVB-T)

Sinds november 2008 wordt televisie digitaal uitgezonden via antenne. Om Eén, Canvas, Canvas+ en Euronews te ontvangen, is er een antenne en een decoder nodig.

Als u een recente tv hebt, is die ongetwijfeld uitgerust met een ingebouwde DVB-T-tuner. In dat geval volstaat het daar de kabel van de antenne binnen of buiten op aan te sluiten. Zo niet, dan moet u een externe decoder met HDMI- of scart-uitgang op uw tv aansluiten. Wat de antenne betreft, hoeft u niets nieuws te kopen als uw oude UHF-antenne nog in goede staat en goed georiënteerd is.

Om in analoge kwaliteit op te nemen kunt u een “goede oude” dvd-recorder met of zonder harde schijf gebruiken. Er bestaan ook DVB-T-decoders met een harde schijf, waarop u in digitale kwaliteit kunt opnemen. Gezien de onzekere toekomst van digitale tv via antenne (DVB-T) in ons land en de mogelijke technische evoluties raden wij momenteel echter niet aan zo’n duurdere decoder te kopen.

Als u nog een abonnement hebt op analoge tv

In dat geval kunt u via een scart-kabel een “oude” dvd-recorder met of zonder harde schijf op uw tv aansluiten. Het volstaat dan de instructies in het menu van de recorder te volgen op het tv-scherm. Ook hier gebeurt de opname uiteraard in analoge kwaliteit. Uiteindelijk is dit nog altijd de meest flexibele oplossing.

Als u tv ontvangt via satelliet

De twee operatoren die in België kabeltelevisie aanbieden, TV-Vlaanderen en TéléSAT, laten de klant de keuze om hetzij een decoder-recorder in de handel te kopen (voor zover die compatibel is) of te huren, hetzij hun eigen model te kopen.

Natuurlijk kunt u uw klassieke dvd-recorder op de digitale decoder aansluiten en de uitzending kopiëren via de scart-aansluiting, maar het digitale signaal wordt dan automatisch omgezet in een analoog signaal (en de opnamesnelheid is 1 op 1).