Dossier

TV: over naar voetbalmodus

16 mei 2014
TV: over naar voetbalmodus

16 mei 2014

Voor wie trouw alle voetbalwedstrijden volgt op tv, hebben Sony en Samsung enkele snufjes bedacht, waarvan sommige best handig zijn.

Samsung: mis geen enkel doelpunt

Herbeleef de mooiste momenten

De meest interessante functie is wellicht "Highlight". Die vereist weliswaar een specifieke opstelling. Ten eerste moet uw tv beschikken over een CI-kaart (Common Interface). Ten tweede moet u de DVB-bron op de tv selecteren. En ten derde moet u via USB een externe harde schijf aansluiten en formatteren (niet meegeleverd). Opgelet, dit werkt niet met uw gewone HDMI-bron (die normaal gezien wordt gebruikt om de decoder met de tv te verbinden) en als u een aparte decoder hebt. In die gevallen hebt u dus geen toegang tot de Highlight-functie.

Met deze functie kunt u belangrijke wedstrijdmomenten (bv. een doelpunt) op één schermhelft herbekijken, terwijl de wedstrijd op de andere helft doorloopt. U kunt ze op twee manieren activeren. Ofwel via de groene knop op de afstandsbediening, waardoor de tv 10 seconden vóór dat moment opneemt (dat kan doordat de beelden voortdurend worden opgeslagen in een buffergeheugen) en 10 seconden erna stopt. Ofwel kiest u voor de "Auto highlight"-modus, waardoor de tv zelf de momenten kiest om op te nemen. Wij hebben vastgesteld dat de tv dan inderdaad de belangrijkste momenten opneemt (de doelpunten), maar ook minder interessante. Als uw tv het begeeft, bent u al die opnames ook kwijt. De beelden op de externe harde schijf zijn namelijk enkel op die tv af te spelen.

Zoomfunctie

De zoomfunctie bevriest het scherm en deelt het op in 9 even grote vakken, waaruit u er één kunt kiezen om dat uitvergroot te zien.

Toegang tot sociale media

In de voetbalmodus hebt u eenvoudig toegang tot Twitter, Facebook en Skype. De sociaalnetwerksite neemt dan een derde van het scherm in, terwijl u de wedstrijd op de rest van het scherm kunt blijven volgen.

Bij welke modellen?

Bij Samsung bieden de modellen H4000, H5000 en H6100 (geen Smart-tv's) geoptimaliseerde beeld- en geluidsinstellingen voor voetbal, alsook een zoomfunctie. Het volledige pakket voetbalfuncties is beschikbaar op de Smart-tv's H4300, H5500, H6400, H6800 en hogere referenties.