Dossier

TV: over naar voetbalmodus

16 mei 2014
TV: over naar voetbalmodus

16 mei 2014

Voor wie trouw alle voetbalwedstrijden volgt op tv, hebben Sony en Samsung enkele snufjes bedacht, waarvan sommige best handig zijn.

De matchen beter in beeld?

Sony en Samsung proberen hun tv-verkoop een boost te geven naar aanleiding van de wereldbeker in Brazilië door enkele modellen te voorzien van speciale snufjes voor voetbalfans. Die moeten zorgen voor een intensere en aangenamere beleving van de wedstrijduitzendingen. De speciale instellingen en opties zijn te activeren door een aparte voetbalknop op de afstandsbediening.

Bij Samsung is de beeldkwaliteit volgens ons slechter in voetbalmodus dan in standaardmodus, tenzij bij heel heldere lichtomstandigheden, zoals op een terras in de zon. Eens u de voetbalmodus hebt gekozen, kunt u de instellingen trouwens niet meer aanpassen. Wat de geluidskwaliteit betreft, klinkt het gejuich van het publiek iets luider.

Bij Sony wordt in de voetbalmodus automatisch de beeldinstelling Standaard of Helder gekozen. Tijdens onze test bleef het beeld constant in de standaardstand staan. Het geluid klinkt holler en de stem van de verslaggever wordt gedempt. Hoe dan ook biedt de voetbalmodus wat ons betreft geen echte meerwaarde.

Nog een weetje voor eigenaars van een Philips-tv met Ambilight: op het internet kunt u een app downloaden om de led-achtergrondverlichting aan te passen aan de kleuren van uw favoriete club.

Behalve specifieke beeld- en geluidsinstellingen in voetbalmodus bieden Samsung en Sony nog enkele functies aan die moeten zorgen voor nog meer kijkplezier en -comfort tijdens de wedstrijden. Wij hebben ze allemaal uitgetest en u kunt onze bevindingen lezen in de volgende secties van dit dossier. Deze functies vereisen vaak een internetaansluiting en sommige kunnen handig zijn. Voor bepaalde functies hebt u de aparte voetbalknop op de afstandsbediening niet nodig.