Dossier

Dvd-recorders

05 september 2007
Dvd-recorders

05 september 2007

Bijna alle dvd-recorders zijn uitgerust met een harde schijf van 160, 250 of 320 GB. Daarmee kunt u uren programma's opslaan zonder die te moeten branden op een schijfje. U vindt trouwens al modellen met 160 GB voor nog geen € 200. De meeste toestellen kunnen videofragmenten, afbeeldingen en muziek in verschillende formaten weergeven en overbrengen naar de harde schijf. Welke functies zijn echt nuttig?

Welke capaciteit?

Aangezien het prijsverschil tussen harde schijven van 160 en 250 GB niet zo groot is, is de hogere capaciteit aan te raden. Die ruimte zal immers goed van pas komen. Temeer omdat u digitale tv-uitzendingen het best opneemt in hoge kwaliteit omwille van een merkbaar beter beeld.

Enkele belangrijke functies

 • Pause live TV en time chase: met "pause live tv" kunt u via een toets op de afstandsbediening gemakkelijk een programma onderbreken om nadien gewoon voort te kijken, zodat u niets mist wanneer u bv. telefoon krijgt. U moet er dan wel voor zorgen dat de tuner van uw dvd-recorder op de juiste zender staat. Met "time chase" kunt u een uitzending al van vooraf aan beginnen te bekijken terwijl de recorder ze nog verder aan het opnemen is. 
 • Time shift: erg handig om een eerdere opname op dvd of harde schijf te bekijken terwijl u een programma aan het opnemen bent op de harde schijf. 
 • Een beveiliging om te voorkomen dat u ongewild programma's wist. 
 • Weergave resterende opnameruimte: de resterende tijd geven de meeste modellen weer, maar ze geven niet allemaal ook een waarschuwing wanneer er onvoldoende ruimte rest voor een geprogrammeerde opname. 
 • Ongewenste stukken knippen: als u reclame of andere ongewenste stukken uit uw opnames knipt, wordt de vrijgekomen ruimte toegevoegd aan de resterende ruimte, maar enkel op de harde schijf, op een dvd-ram en op een in "video recording mode" geformatteerde dvd-rw. 
 • Regeling van de opnamekwaliteit: in standaardkwaliteit kan ongeveer 2 uur op een dvd worden opgenomen. Die kwaliteit volstaat ruimschoots voor de meeste tv's. Onze tests wijzen uit dat de recorders in die kwaliteit doorgaans goede resultaten opleveren. Als u een lagere opnamekwaliteit kiest, wordt de opname sterker gecomprimeerd, waardoor de beeldkwaliteit verslechtert. Opgelet, wanneer u een bestand van uw harde schijf op een dvd wilt branden, kunt u bij sommige modellen enkel de kwaliteit van de opnamebehouden. Er zijn ook modellen waarmee u niet rechtstreeks op een dvd kunt opnemen. Al is dat niet noodzakelijk een nadeel, vermits u uw opnames eerst op de harde schijf kunt bewerken vooraleer ze te kopiëren op een dvd.

Welke formaten?

Meer en meer recorders zorgen ervoor dat u comfortabel via uw tv-scherm de dingen kunt doen waarvoor u voorheen een computer nodig had. Wilt u bijvoorbeeld muziek, foto's en beeldfragmenten via uw recorder rangschikken, bekijken en opslaan, zorg er dan voor dat uw toestel overweg kan met DivX-beeldbestanden (mpeg4) met ondertitels (srt), muziek in mp3- of wma-formaat en afbeeldingen in jpeg.

Welke dvd-formaten ondersteund worden, heeft minder belang bij de recorders met een ingebouwde harde schijf. Hou er niettemin rekening mee dat niet alle modellen met alle dvd-formaten compatibel zijn.

Welke aansluitingen?

Ga na of uw dvd-recorder over de gewenste aansluitingen beschikt:

 • sleuven voor geheugenkaarten: om rechtstreeks foto's van een digitaal fototoestel weer te geven; 
 • een of meer USB-poorten: om bv. een mp3-speler of externe harde schijf aan te sluiten; 
 • DV-ingang: om rechtstreeks beelden van een digitale camcorder met DV-uitgang af te spelen; 
 • digitale audio-uitgang: wilt u een surroundsysteem (Dolby Digital of DTS) aansluiten, ga dan na of dat een optische of coaxiale digitale audio-uitgang vergt, want niet alle dvd-recorders hebben beide. 
 • HDMI-aansluiting: de opvolger van de scartaansluiting kan een digitaal signaal in High Definition overbrengen naar een tv met HDMI-ingang. Op dit ogenblik biedt ze echter weinig meerwaarde, aangezien het videosignaal dat de dvd-recorder kan ontvangen via de teledistributie of een digitale decoder niet digitaal, maar analoog (PAL) is. Natuurlijk kunt u de HDMI-aansluiting gebruiken om de dvd-recorder met de televisie te verbinden, al is de kwaliteitswinst minimaal.