Dossier

Draagbare dvd-spelers

01 maart 2007
Draagbare dvd-spelers

01 maart 2007

“Zijn we er bijna?”, “is het nog ver?”. Ongetwijfeld wordt u om de haverklap met dergelijke vragen bestookt, wanneer u een verre autoreis maakt met uw kinderen. Een draagbare dvd-speler kan dan enig soelaas brengen. Daarmee kunt u bijvoorbeeld ook naar het strand trekken of van een film genieten op de trein. U kunt er trouwens meer mee dan films bekijken alleen.

Twee soorten draagbare dvd-spelers

Een draagbare dvd-speler kan één scherm hebben of twee. Modellen met twee schermen dienen vooral voor filmplezier in de wagen. De meeste daarvan zijn voorzien van een netsnoer, een autoadapter om aan te sluiten op de sigarettenaansteker en een oplaadbare batterij. Hoewel fabrikanten op die manier een gebruik in de wagen beogen, is dat niet altijd even handig.

Films spelen in de auto

Als u de draagbare dvd-speler vooral in de wagen wilt gebruiken, koopt u beter een model met meer dan één hoofdtelefoonaansluiting en een optimale geluidskwaliteit via de hoofdtelefoons. Op die manier kunnen meerdere personen van de film genieten, zonder dat de bestuurder wordt gestoord. Bovendien kunt u door het overstemmende omgevingslawaai weinig aanvangen met de ingebouwde luidsprekers. Het is ook van groot belang dat de dvd-speler snel en gemakkelijk in de auto gemonteerd kan worden. Ga dus na of er in een installatiekit voor de wagen is voorzien en of die ook gebruiksvriendelijk is. Het scherm, de knoppen, de sensor en de aansluitingen mogen in geen geval bedekt worden. Een oplaadbare batterij is trouwens erg handig. En uiteraard moet het toestel een goede beeldkwaliteit leveren en voldoende schokbestendig zijn.

Elders films bekijken

Bent u in de eerste plaats op zoek naar een draagbare dvd-speler voor in uw slaapkamer of vakantieverblijf, kies dan een model met een groot scherm. Hoe groter het scherm, hoe meer personen mee kunnen kijken.

Als u vooral in de trein of op het vliegtuig dvd’s wil bekijken, doet u er goed aan een toestel te kopen waarvan de lezer zo weinig mogelijk werkingsgeluid maakt. Zo voorkomt u dat u de rust van uw medepassagiers verstoort. Let ook op de autonomie van de batterij, want die bepaalt immers hoe lang u naar films kunt kijken.

Andere toepassingen

Draagbare dvd-spelers kunnen meer dan alleen dvd’s afspelen. Hoewel dat niet altijd is aangegeven, kunnen ze doorgaans ook overweg met het divx-filmformaat. Sommige zijn voorzien van een USB-aansluiting of een sleuf voor een SD-kaart om uw mp3-collectie te spelen of een diashow van uw digitale foto’s te bekijken. Voorts kunnen ze allemaal mp3- en fotobestanden lezen die op een cd of dvd zijn gebrand.

Wanneer het toestel over een A/V-ingang beschikt, kunt u er rechtstreeks een digitaal fototoestel of camcorder op aansluiten. Door hem op die manier met een spelconsole te verbinden, wordt de draagbare dvd-speler een draagbare spelcomputer.

Via de composiet video-uitgang is het mogelijk het toestel op de tv of een surroundsysteem aan te sluiten. Voor surroundgeluid is een digitale uitgang wel noodzakelijk.