Dossier

Digitale tv: pas op voor dure valstrikken

19 juli 2021
Digitale televisie: pas op voor dure valstrikken

Aanbieders van digitale televisie maken ons heel wat mooie beloften. Maar kunnen ze deze ook waarmaken? Operatoren bieden inmiddels heel wat interactieve diensten aan. Of deze allemaal nuttig zijn, is echter nog maar de vraag.

Gratis digitale televisie

DVB-C

Alle nieuwe flatscreen-tv’s zijn standaard uitgerust met een DVB-C (Digital Video Broadcasting Cable) tuner, om digitale signalen via de kabel te ontvangen. Hiermee kun je dus ongecodeerde zenders via de gewone kabel ontvangen. In België zijn er maar een beperkt aantal zenders ongecodeerd te ontvangen. Het voordeel is dat je niet moet betalen voor een abonnement (boven op de analoge kabel), noch voor een decoder en de relatief hoge verbruikskosten daarvan. Het aanbod bij de kabeloperatoren blijft veelal beperkt tot de zenders van de publieke omroep (één HD, Canvas HD, Ketnet/OP12 HD, La Une HD, La Deux HD, La Trois HD) en een klein aantal buitenlandse zenders.

DVB-T

Op 3 november 2008 stopten in Vlaanderen de analoge uitzendingen via de ether. In Wallonië gebeurde dit in maart 2010.

Sinds 1 december 2018 zendt de VRT niet meer gratis uit via DVB-T (Digital Video Broadcasting Terrestrial), omdat het voorrang geeft aan haar onlineplatform VRT NU dat enkel uitzendingen in Standard Definition (SD) aanbiedt. De RTBF heeft tot nog toe geen beslissing genomen over het al dan niet afschaffen van haar DVB-T-aanbod.

Die signalen kun je ontvangen via uw oude UHF-antenne, als je voorheen een goed analoog signaal had zonder veel ruis. Anders kun je ook een nieuwe DVB-T-antenne kopen, eventueel met versterking. Als jouw tv geen ingebouwde DVB-T-tuner heeft (veel recente flatscreens hebben er één), moet je ook een DVB-T-decoder kopen (vanaf € 50). Hier kun je uiteraard ook kiezen voor een model met harde schijf, dubbele tuner enz.

Digitale uitzendingen leveren een beter beeld op zonder sneeuw en maken meer ruimte vrij in de ether voor extra kanalen of andere toepassingen. Helaas zijn de signalen niet overal even goed te ontvangen (bv. in een woning met veel beton).

Gratis satelliet-TV

Hier gaat het niet over TV Vlaanderen of TéléSAT, maar enkel over de vrije (gratis) zenders. Digitale tv via satelliet heeft overal ter wereld een ware explosie gekend, vooral in Europa. Toch is dit voor de Belgische kijker nog geen volwaardig alternatief voor andere manieren van digitale ontvangst (met name via DVB-C en xDSL).
De enige Belgische zenders die je momenteel gratis kunt ontvangen, zijn TV5 Monde en BVN, het beste van Vlaanderen en Nederland (via de satellieten Astra en Hotbird). Ook Arte is te ontvangen via de Duitstalige pakketten op Astra.

De Hotbird-satelliet zendt bijna alle Franse zenders uit, maar daarvoor moet je een abonnement nemen op een of ander Frans pakket. Dat kan enkel via een Franse of Belgische handelaar, die dienst doet als tussenpersoon tussen de operator en de abonnee. In België kun je je dus niet rechtstreeks abonneren bij een aanbieder van een Frans satellietpakket. Vandaag wordt het Franse TNT-pakket ook via satelliet uitgezonden. Je kunt dus vaak bij een plaatselijke handelaar een decoder (ongeveer € 100) en een chip (€ 20) kopen. De toegangskaart blijft doorgaans vier jaar geldig. Of dit alles legaal is, valt moeilijk na te gaan.

De Europese Commissie dringt er echter op aan om betaalpakketten ook aan te bieden buiten de nationale markt. Miljoenen Europeanen wonen niet in hun eigen land, maar zouden graag naar hun eigen zenders kijken. Technisch kan dat probleemloos via satelliet. Door dit te legaliseren, zou de piraterij sterk afnemen. Het vrije verkeer van personen en goederen zou ook moeten gelden voor tv-diensten!

HD-aanbod: sommige HD-zenders zijn vrij te ontvangen via de Astra-satelliet, bijvoorbeeld Luxe TV HD, Arte HD en het Duitse Anixe HD.

Benodigd materiaal:

Een decoder (van € 50 tot € 400, afhankelijk van hoe gesofisticeerd en veelzijdig het toestel is), een paraboolantenne (60 cm standaard tot 120 cm indien je TV Vlaanderen wilt ontvangen in het zuiden van Spanje bijvoorbeeld) met ontvangstkop (€ 50 tot € 200) en een coaxkabel. De prijs van de complete installatie gaat van € 100 tot € 800.

De coaxkabel die voor satelliet wordt gebruikt, is niet dezelfde als die voor kabeltelevisie. Meestal is dit een witte kabel van 75 Ohm. Controleer dat je de juiste hebt.

Voor de ontvangstkop spreekt men meestal van een Low Noise Block down converter (LNB). Daarin bestaan verschillende types:

  • Mono LNB: televisie kijken op één satelliet (bv. Astra)
  • Duo LNB: televisie kijken én opnemen op één satelliet (bv. Astra + ander kanaal)
  • Twin LNB: televisie kijken op twee verschillende satellieten (bv. Astra + Hotbird)
  • Twin-Duo LNB: televisie kijken én opnemen op twee satellieten (standaard nu bij TV Vlaanderen/Télésat)

Ongeacht de gewenste zenders moet je eerst een paraboolantenne installeren. Die moet naar het zuiden gericht zijn, zonder directe obstakels. Astra bevindt zich op 19,2° oost en Hotbird op 13° van het zuiden. Er bestaan ook ontvangstkoppen die beide satellieten dekken. Als de opstelling niet aan deze primaire vereisten beantwoordt, heeft het geen zin om verder te gaan. Opgelet, op bepaalde plaatsen of gemeenschappelijke gebouwen wordt de installatie van paraboolantennes beperkt.

Wat met IPTV?

Internet Protocol Television of IPTV biedt duizenden zenders gratis aan, waaronder betaalzenders voor sport en film. Helaas is dit meestal illegaal.

Voorbeelden van dergelijke aanbieders zijn HIPTV of GoFast IPTV. Meestal zien hun websites er heel professioneel uit. Via die IPTV-diensten kun je bijvoorbeeld live naar het Belgische voetbal kijken zonder dat je daarvoor een abonnement hebt betaald bij Telenet (Play Sports) of Proximus (All Sports). Zo kan je gewoon rechtstreeks een online abonnement afsluiten via Eleven Sports en vervolgens de wedstrijden via je smartphone of laptop volgen of streamen naar je televisie.

IPTV wordt gekeken via decoders die je online kunt kopen zoals een Android Box of Kodi Box. De decoders op zich zijn niet illegaal, maar de streams die je ermee kunt bekijken wel. Je betaalt dan wel maandelijks een abonnementskost om die duizenden streams te kunnen ontvangen, maar dat betekent niet dat het legaal is.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

14 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/06/2021

Er zijn redelijk wat problemen met Opnames op Tadaam. Bepaalde opnames kunnen helemaal niet bekeken worden met de vermelding “oeps, tadaam is in volle ontwikkeling, door even te zappen kun je verder kijken” . Desondanks het even zappen lukt het nog niet. Bepaalde opnames zijn eveneens onverwijderbaar. Soms staat er 2 nieuwe opnames, terwijl er maar 1 te zien is, die ik dan nogmaals niets kan bekijken. Dus het lijkt mij een zootje. Ik heb ze reeds gecontacteerd, ze zijn op de hoogte maar dit is nu zo al sinds ik begin juni aansloot. Vraag mij af hoe lang het duurt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/06/2021
, Gereageerd:

Bedankt voor de info, er zijn inderdaad nog een aantal kinderziektes. Ik geef je bevindingen alleszins verder intern door naar onze verantwoordelijke voor de Telecomsector. 

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/05/2021

Net gedaan kan ik weer opnieuw beginnen

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/05/2021

Tot voor kort konden we met het wigo abonnement tot 7 dagen terugkijken, zonder meer. Nu plots word je Streamz opgedrongen en moet je nog eens extra opleggen op de al behoorlijke som van Wigo. Dit is platte geldklopperij waarbij Telenet eenzijdig de voorwaarden aanpast en de klant in de kou laat staan, ze veranderen de naam van hun formule en tegelijk vervallen hun voorafgaande overeenkomsten.

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/05/2021
, Gereageerd:

Ergo je kan niets meer veranderen aan je bestaande wigo of yugo abonnement. En als je denkt ik kies voor dat ONE+, dan kunnen ze niet je die geven, want dat aanbod geldt alleen voor nieuwe klanten, dus mis poes! Dus trap er niet in. Een vraag om die ONE internetsnelheid te veranderen van een magere 150 naar 300 of 500, dat willen ze niet, vraag maar aan hun market manager Dieter Nieuwdorp.groetjes

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/05/2021
, Gereageerd:

Aanvulling ik bedoel dus die tv boxen, ze hebben ze nog niet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021

Telenet laat zijn oudere kijkers gewoon in de steek. *** heeft enkel analoge TV, geen internet, geen gsm... kan niet overweg met de nieuwe technologie. Door de omschakeling van de kabel heeft zij een nieuw toestel moeten kopen. Nu zou ze nog een kaartje moeten aanschaffen om toch wat zenders te bekijken. Ok 69 euro valt mee van prijs, doch waarom 50 euro activeringskost... Kan Telenet dit niet gratis doen. Niet haar schuld dat analoge tv gewijzigd wordt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/06/2020

Reeds enkele maanden de omschakeling gemaakt van analoog naar digitaal voor het beperkte zendaanbod. Als ik nu TV met een kaartje zou willen, kost mij dit € 69 voor de CI+ module en de smartcard wat nog aanvaardbaar is. Echter wil men mij ook € 50 activeringskost aanrekenen om wat te doen ? Absoluut NIETS want om het kaartje in gebruik te nemen heb ik van niemand hulp of assistentie nodig. Om over te schakelen van analoog naar digitaal ? Wat een onzin ik kijk al maanden digitaal, na de omschakeling die Telenet ons heeft opgedrongen door het analoge aanbod te schrappen. Kan deze onzin nu echt niet ophouden ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/05/2020

Omdat wij afgelegen wonen, beschikken wij niet over kabel en moeten we tv kijken via satteliet. Tot heden deden we dat via TV Vlaanderen maar deze schrappen heel wat kanalen die ik belangrijk vind. Ik kijk dus uit naar een andere oplossing. Kunt u mij hierin adviseren? Met dank.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/05/2020
, Gereageerd:

Welke kanalen gaat men schrappen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/05/2020
, Gereageerd:

Onder ander Discovery

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/02/2020

Ook bij de CI+ kaart van Telenet zit er een addertje onder het gras, heb je 2 TV-toestellen met 2 digiboxen dan betaal je voor je extra zenderpakket (bv play-sport) slechts éénmaal; heb je 2 TV-toestellen die je allebei uitrust met een, CI+ kaart, dan dien je twee maal te betalen voor je extra zenderpakket.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2020
, Gereageerd:

Dit klopt inderdaad, bedankt om ons dit even te melden. De extra entertainmentpakketten dien je per CI+ kaartje te nemen en kan je dus niet onderling delen. Waarom dit technisch onmogelijk is blijft ons een raadsel, maar uiteraard werkt het Telenet in de hand omdat ze op die manier toch hun decoder naar voren kunnen schuiven. 

Twijfel je tussen de keuze van digibox of CI+ kaartje is het aangewezen correct in te schatten of je effectief extra zenderpakketten nodig hebt en al dan niet op welke van je tv’s. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/11/2020
, Gereageerd:

Wij kijken eerder beperkt TV en het feit dat we zeer sporadisch op een 2de toestel wil kijken terwijl 1 van ons 2 op de loopband staat , maakt me allergisch voor extra kosten. Streamen ofzo is hier niet aan de orde, maar anderzijds hebben we op onze camper een schotelantenne en ci kaart van TV Vlaanderen. Misschien Telenet TV maar stopzetten en thuis ook een schotel? ik wil dit wek eens samen met anderen verder bekijken.