Dossier

Digitale tv: pas op voor dure valstrikken

01 maart 2019
Digitale televisie: pas op voor dure valstrikken

01 maart 2019

Aanbieders van digitale televisie maken ons heel wat mooie beloften. Maar kunnen ze deze ook waarmaken? Operatoren bieden inmiddels heel wat interactieve diensten aan. Of deze allemaal nuttig zijn, is echter nog maar de vraag.

Gratis digitale televisie

DVB-C

De meeste nieuwe flatscreen-tv’s zijn standaard uitgerust met een DVB-C (Digital Video Broadcasting Cable) tuner, om digitale signalen via de kabel te ontvangen. Hiermee kun je dus ongecodeerde zenders via de gewone kabel ontvangen. In België zijn er maar een beperkt aantal zenders ongecodeerd te ontvangen. Het voordeel is dat je niet moet betalen voor een abonnement (boven op de analoge kabel), noch voor een decoder en de relatief hoge verbruikskosten daarvan. Het aanbod bij de kabeloperatoren blijft veelal beperkt tot de zenders van de publieke omroep (één HD, Canvas HD, Ketnet/OP12 HD, La Une HD, La Deux HD, La Trois HD) en een klein aantal buitenlandse zenders.

DVB-T

Op 3 november 2008 stopten in Vlaanderen de analoge uitzendingen via de ether. In Wallonië gebeurde dit in maart 2010.

Sinds 1 december 2018 zendt de VRT niet meer gratis uit via DVB-T (Digital Video Broadcasting Terrestrial), omdat het voorrang geeft aan haar onlineplatform VRT NU. De RTBF heeft tot nog toe geen beslissing genomen over het al dan niet afschaffen van haar DVB-T-aanbod.

Die signalen kun je ontvangen via uw oude UHF-antenne, als je voorheen een goed analoog signaal had zonder veel ruis. Anders kun je ook een nieuwe DVB-T-antenne kopen, eventueel met versterking. Als jouw tv geen ingebouwde DVB-T-tuner heeft (veel recente flatscreens hebben er één), moet je ook een DVB-T-decoder kopen (vanaf € 50). Hier kun je uiteraard ook kiezen voor een model met harde schijf, dubbele tuner enz.

Digitale uitzendingen leveren een beter beeld op zonder sneeuw en maken meer ruimte vrij in de ether voor extra kanalen of andere toepassingen. Helaas zijn de signalen niet overal even goed te ontvangen (bv. in een woning met veel beton).

Ook al kwamen de EU-lidstaten in 2003 overeen om via digitale antenne-uitzendingen een ruimere programmakeuze aan te bieden, België blijft op dat vlak flink achterwege. Met wat geluk kun je in de grensstreken kanalen ontvangen die bij onze buren "Free To Air" (FTA) worden uitgezonden, zoals het Franse TNT-pakket met 18 zenders. Jammer genoeg zijn er in ons land geen betaalpakketten beschikbaar zoals in Nederland, waar antennekijkers keuze hebben uit 23 populaire zenders voor maar € 9 per maand.

Het zenderpark van de VRT is verkocht aan een Noorse telefoonmaatschappij dat op zijn beurt in zee is gegaan met Telenet. Maar ondanks enkele loze beloften is er nog steeds geen volwaardig DVB-T alternatief. Telenet lanceerde ondertussen wel Teletenne, maar dat is al even duur als een kabelabonnement en je krijgt er slechts een beperkt zenderaanbod voor (geen kanalen uit de VMMa-stal, dus geen vtm en 2BE). Verloren moeite, vinden wij. Een situatie die we voor jullie blijven opvolgen.

Aanbod in Vlaanderen: Eén, Canvas/Ketnet, Canvas+/Ketnet+ en Eén+. Daarenboven zijn ook de DAB-zenders van de VRT te ontvangen.

Aanbod in Wallonië: La Une, La Deux, La Trois en Euronews (soms ook met programma’s van BRF TV). Daarenboven zijn ook de DAB-zenders van de RTBF te ontvangen.

Gratis satelliet-TV

Hier gaat het niet over TV Vlaanderen of TéléSAT, maar enkel over de vrije (gratis) zenders. Digitale tv via satelliet heeft overal ter wereld een ware explosie gekend, vooral in Europa. Toch is dit voor de Belgische kijker nog geen volwaardig alternatief voor andere manieren van digitale ontvangst (met name via DVB-C en xDSL).
De enige Belgische zenders die je momenteel gratis kunt ontvangen, zijn TV5 Monde en BVN, het beste van Vlaanderen en Nederland (via de satellieten Astra en Hotbird). Ook Arte is te ontvangen via de Duitstalige pakketten op Astra.

De Hotbird-satelliet zendt bijna alle Franse zenders uit, maar daarvoor moet je een abonnement nemen op een of ander Frans pakket. Dat kan enkel via een Franse of Belgische handelaar, die dienst doet als tussenpersoon tussen de operator en de abonnee. In België kun je je dus niet rechtstreeks abonneren bij een aanbieder van een Frans satellietpakket. Vandaag wordt het Franse TNT-pakket ook via satelliet uitgezonden. Je kunt dus vaak bij een plaatselijke handelaar een decoder (ongeveer € 100) en een chip (€ 20) kopen. De toegangskaart blijft doorgaans vier jaar geldig. Of dit alles legaal is, valt moeilijk na te gaan.

De Europese Commissie dringt er echter op aan om betaalpakketten ook aan te bieden buiten de nationale markt. Miljoenen Europeanen wonen niet in hun eigen land, maar zouden graag naar hun eigen zenders kijken. Technisch kan dat probleemloos via satelliet. Door dit te legaliseren, zou de piraterij sterk afnemen. Het vrije verkeer van personen en goederen zou ook moeten gelden voor tv-diensten!

HD-aanbod: sommige HD-zenders zijn vrij te ontvangen via de Astra-satelliet, bijvoorbeeld Luxe TV HD, Arte HD en het Duitse Anixe HD.

Benodigd materiaal:

Een decoder (van € 50 tot € 400, afhankelijk van hoe gesofisticeerd en veelzijdig het toestel is), een paraboolantenne met ontvangstkop (€ 50 tot € 200) en een coaxkabel. De prijs van de complete installatie gaat van € 100 tot € 800.

De coaxkabel die voor satelliet wordt gebruikt, is niet dezelfde als die voor kabeltelevisie. Meestal is dit een witte kabel van 75 Ohm. Controleer dat je de juiste hebt.

Voor de ontvangstkop spreekt men meestal van een Low Noise Block down converter (LNB). Daarin bestaan verschillende types:

  • Mono LNB: televisie kijken op één satelliet (bv. Astra)
  • Duo LNB: televisie kijken én opnemen op één satelliet (bv. Astra + ander kanaal)
  • Twin LNB: televisie kijken op twee verschillende satellieten (bv. Astra + Hotbird)
  • Twin-Duo LNB: televisie kijken én opnemen op twee satellieten

Ongeacht de gewenste zenders moet je eerst een paraboolantenne installeren. Die moet naar het zuiden gericht zijn, zonder directe obstakels. Astra bevindt zich op 19,2° oost en Hotbird op 13° van het zuiden. Er bestaan ook ontvangstkoppen die beide satellieten dekken. Als de opstelling niet aan deze primaire vereisten beantwoordt, heeft het geen zin om verder te gaan. Opgelet, op bepaalde plaatsen of gemeenschappelijke gebouwen wordt de installatie van paraboolantennes beperkt.