Hoe verbind ik verschillende apparaten aan mijn tv?

Je kunt je tv op verschillende manieren met andere toestellen verbinden. Dat hangt af van welke technologieën je tv ondersteunt en welke technologieën de apparaten ondersteunen die je wilt aansluiten. Ook het aantal aansluitingspoorten op je tv is belangrijk, want hoe minder er zijn, hoe minder toestellen je kunt aansluiten
AUDIO EN VIDEO
HDMI (High Definition Multimedia Interface)
Er bestaan verschillende HDMI-versies. Ze geven zowel beeld als geluid door zonder kwaliteitsverlies van je apparaat naar de tv en omgekeerd. De meest recente versie is de HDMI 2.1.
Als je niet veel plaats naar achter hebt, neem dan een kabel met een gebogen HDMI-plug en als je een kabel koopt van meer dan 5 meter, zorg dan dat hij goed afgeschermd is. Hoe dikker de kabel, hoe beter hij is beschermd. Voor een settopbox, bijvoorbeeld de digicorder van Telenet, volstaat een HDMI 1.4-kabel, maar de kabel is meestal bijgeleverd bij de aankoop of levering van het apparaat.
Aangezien elke tv nu 4K ondersteunt, neem je beter minimum een 2.0 kabel. Die kost ongeveer € 20 voor 1,5 meter. Wil je je next gen console of game computer ook verbinden aan je tv om te gamen? Dan heb je zeker een HDMI 2.1 kabel nodig.
AUDIO
Naast HDMI die zowel beeld als audio doorstuurt, bestaan er ook speciale HDMI-aansluitingen voor alleen audio. De HDMI-ARC en de HDMI eARC:
HDMI-ARC (Audio Return Channel)
Met een HDMI-ARC aansluiting, kan je een home cinema systeem of een soundbar verbinden met je tv. Zowel de tv als het apparaat moet dit audiosysteem wel ondersteunen. Sluit het apparaat juist aan door de specifieke HDMI-aansluiting te gebruiken die ARC aanduidt. Normaal is daar maar 1 aansluiting voor op je tv.
HDMI eARC
Een HDMI eARC is de opvolger van ARC en werkt op dezelfde manier als de HDMI-ARC, maar heeft ook een automatische “Lip Sync Correction” waardoor beeld en geluid perfect gesynchroniseerd blijven. Om het apparaat die eARC ondersteunt te synchroniseren met je tv, heb je een HDMI-aansluiting nodig die ARC ondersteunt. Voor eARC heb je een HDMI 2.1 kabel nodig. Ook die is vaak meegeleverd bij het audio-apparaat dat je wil aansluiten, bijvoorbeeld een soundbar.
Optische aansluiting
Heeft je toestel dat je aan je televisie wil verbinden geen HDMI-ARC of eARC aansluitingen? Je kan je geluidssystemen nog altijd verbinden met je televisie als je een optische kabel gebruikt. Op je tv zal je DIGITAL AUDIO OUT (OPTICAL) zien staan, op je apparaat een DIGITAL AUDIO IN-poort. Verbind beide met een optische audiokabel.
Bluetooth
Bluetooth is een draadloze verbinding die je ook terugvindt op moderne tv’s. Met bluetooth kan je snel en gemakkelijk je tv met het apparaat verbinden.
3,5mm mini-jack
Met een 3,5mm jack aansluiting kan je een hoofdtelefoon verbinden met je televisie.
USB-aansluiting
Je kan verschillende apparaten aan je televisie aansluiten door een USB-poort. Denk dan maar aan een externe harde schijf, maar je kan eventueel ook programma’s op je televisie overzetten door deze aansluiting te gebruiken.
DIGITALE of KABELTELEVISIE EN INTERNET
Antenne-aansluiting
Met een antenne-aansluiting kan je een coaxkabel of antennekabel verbinden met je tv en een speciale daarvoor voorziene aansluiting in je muur of in het apparaat dat je wil aansluiten. Zo kan je gemakkelijk digitale televisie bekijken. Er bestaan verschillende soorten antenne-aansluitingen: DVB-T, DVB-S en DVB-C tuner
- DVB-C (Digital Video Broadcast Cable): digitale tuner voor de ontvangst van digitale tv via Telenet, Orange, Voo zonder aparte decoder. In de praktijk is dat een DVB-C2
- DVB-T of TNT (Digital Video Broadcast Terrestial): digitale tuner voor de ontvangst van de publieke zenders via antenne. Een tv-antenne op het dak zorgt voor een betere ontvangst. Je moet een abonnement nemen bij een operator zoals TV Vlaanderen.
- DVB-S (Digital Video Broadcast Sattelite): digitale tuner voor de ontvangst van digitale tv via satelliet (door middel van een schotelantenne op het dak). Voor interactieve toepassingen is ook een dataverbinding vereist. Tegenwoordig wordt bijna altijd een DVB-S2 tuner gebruikt.
CI/CI+ module
Bijna alle televisies beschikken over een CI+ module, net zoals sommige kabelproviders zo’n module aanbieden. Hierdoor kan je gemakkelijk digitaal televisie kijken zonder dat je een decoder of settopbox van je provider nodig hebt. Om na te gaan of je televisie compatibel is, moet je televisie over de juiste tuner beschikken en ondersteund worden door de nodige software. Vraag dit na bij je provider.
Als je televisie compatibel is, dan heb je alleen nog maar de CI+-kaart of smartcard van je provider nodig. Dit lijkt op een bankkaartje dat in een behuizing zit en die je in zijn geheel in de CI+ sleuf steekt. Volg dan de instructies van de provider om het te installeren op je tv. Als je abonnement toestaat om programma’s op te nemen, denk er dan aan dat je televisie een USB-aansluiting nodig heeft om je een externe harde schijf aan te sluiten. Op deze manier bewaart de televisie de opnames op de externe harde schijf.
Internetaansluiting
Beschik je over een Smart TV? Deze hebben allemaal een wifi-verbinding, maar als je wifi niet sterk of stabiel genoeg is, kan je dat oplossen met een ethernetkabel (ook wel UTP-kabel genaamd). Deze is verbonden met je router of thuisnetwerk.
VEROUDERDE AANSLUITINGEN
Er bestaan verder nog aansluitingen zoals composiet aansluiting, AV, RCA, VGA en SCART-aansluitingen maar deze worden tegenwoordig niet meer voorzien in moderne tv’s. Heb je toch nog een ouder apparaat uitgerust met zo’n aansluiting dat je nog wilt gebruiken? Je kan hiervoor adapters kopen die de aansluitingen overzetten in bijvoorbeeld een HDMI-aansluiting.
Wil je meer weten over de verschillende aansluitingen? Neem dan zeker een kijkje in onze koopgids.
Ben je op zoek naar een nieuwe televisie? Bekijk onze vergelijker en vind de televisie die bij jou past.