Tips

Meet je mobiele netwerkdekking met onze app BeCover+

01 augustus 2022
becover

Met onze applicatie om mobiele netwerkdekking te meten, BeCover+,  kun je kiezen tussen drie type tests. Ook kun je aan de hand van een zeer duidelijke kaart verschillende parameters per gemeente en per operator bekijken. Je kunt zelfs resultaten zien voor specifieke adressen.

Ben je benieuwd naar welk netwerk het beste resultaat biedt voor jouw locatie? Download onze applicatie BeCover+ en test je eigen netwerkdekking. Beschik je over een Android-smartphone, kijk dan in Google Play Store. Heb je een iPhone, dan vind je de app in de App Store

 

Je netwerkdekking testen

1. Zet je wifi uit:

 • Zorg dat je verbonden bent met een mobiel netwerk en niet met een wifinetwerk thuis of op kantoor. Schakel tijdelijk je wifiverbinding uit op je smartphone en open nadien de BeCover+ app.

2. Kies het type test dat je wilt uitvoeren:

 • Een volledige test: hiermee kun je naast de snelheidsmetingen voor downloaden en uploaden ook zien hoe snel en vlot je kunt streamen via YouTube en kunt surfen naar meerdere webpagina’s (zie illustratie 1 in de fotogalerij onderaan). Op basis van deze tests, berekenen we een score voor je dekking. Die score vergelijken we met de gemiddelde dekking in jouw buurt. 
 • Een Speed test: deze focust enkel op de snelheidsmetingen voor downloaden en uploaden.
 • Een Drive test: met deze optie (zie illustratie 2 in de fotogalerij onderaan) kun je een serie van meerdere tests uitvoeren binnen een bepaalde tijdslimiet. Je kunt zo metingen uitvoeren voor een bepaald traject, bijvoorbeeld je treinrit van thuis naar het werk. Zo bepaal je zelf het aantal tests dat je wilt laten uitvoeren (5, 10, 20, 30 enz.) en het aantal minuten interval tussen iedere test. Wil je dat de totale test niet langer dan 10 minuten duurt of niet meer dan 500 MB data verbruikt, dan kun je dit ook instellen. 

3. Ontdek je resultaten:

 • Na een volledige test krijg je een overzicht van de resultaten voor de ping, de downloadsnelheid, de uploadsnelheid, de tijd in seconden voordat de YouTubevideo begon af te spelen en de gemiddelde tijd in seconden waarin de webpagina’s werden ingeladen (zie illustratie 3 in de fotogalerij onderaan).
 • Op basis van de resultaten van die 5 tests wordt een eindscore op punten gemaakt, welke dan vergeleken kan worden met andere resultaten voor diezelfde locatie (zie illustratie 4 in de fotogalerij onderaan).
 • Dankzij deze vergelijking krijg je een goed beeld van hoe goed jouw dekking heeft gescoord ten opzichte van de bestaande gemiddelden.
 • In de tab ‘Details’ kun je heel wat extra gegevens terugvinden over de uitgevoerde tests, waaronder de hoeveelheid verbruikte data om de test te kunnen uitvoeren (zie illustratie 5 in de fotogalerij onderaan).
 • In de tab ‘Toelichtingen’ vind je verdere details over de 4 verschillende tests die werden uitgevoerd (zie illustratie 6 in de fotogalerij onderaan). Als deze toelichtingen per test een groene kleur hebben, betekent dit dat je resultaten over het algemeen positief waren. Kleuren ze geel/oranje dan zijn je resultaten eerder middelmatig. Kleuren ze rood dan zijn ze slecht.

4. Vergelijken dankzij kaart en grafieken:

 • Naast zelf meten kun je via de applicatie ook per locatie gaan opzoeken welke operator de beste score haalt. Dit doe je via de kaart die je links onderaan vindt naast de homeknop die je naar de testmeting leidt.
 • De kaart werkt op basis van een kleurcode die gaat van rood, oranje, geel, groen tot donkergroen (zie illustratie 7 in de fotogalerij onderaan). De gemeenten die donkergroen kleuren zijn degene met de beste scores, namelijk een gemiddelde downloadsnelheid die hoger ligt dan 30 Mbps.
 • Bovendien kun je via het keuzemenu (rechts bovenaan) bepaalde filters toepassen. Zo kun je naast filteren op downloadsnelheid ook filteren op uploadsnelheid, snelheid bij openen webpagina’s, snelheid bij streaming, reactietijd en totaalscore (zie illustratie 8 in de fotogalerij onderaan).
 • Via de grafieken die je rechts naast de homeknop vindt, krijg je ook een overzicht van de resultaten van onze barometer (zie illustratie 9 in de fotogalerij onderaan) die je ook op onze Interactieve kaart van het mobiel netwerkbereik in België kunt raadplegen. Hierin geven we standaard een overzicht van de resultaten van de laatste drie maanden.