Nieuws

Waarom heeft België niet het snelste internet?

03 oktober 2022

België hinkt achterop wat betreft gemiddelde downloadsnelheid in vergelijking met bijvoorbeeld onze buurlanden Frankrijk, Luxemburg en Nederland. Wat moet er gebeuren om die achterstand in te halen?

De beste internetsnelheid vind je niet in België. Dat blijkt uit een jaarlijkse studie van Cable.co.uk die 200 miljoen metingen uitvoerde over heel Europa. Ons land behaalde in 2022 een gemiddelde downloadsnelheid van bijna 92 Mbps en strandt op de 14de plaats in de ranking. Daarmee blijven we ver achter kampioen IJsland (220 Mbps). Ook buurlanden Frankrijk (120 Mbps), Luxemburg (132 Mbps) en Nederland (114 Mbps) scoren aanzienlijk beter.

Dat kleinere landen zoals Luxemburg, Andorra en Liechtenstein in de top 5 staan, heeft zeker met hun omvang te maken. De netwerkinvesteringen moeten op een veel kleiner grondgebied plaatsvinden dan bijvoorbeeld in Duitsland of Italië. Die twee landen scoren ook aanzienlijk lager dan België. Maar waarom scoort België zo slecht?

Meer concurrentie nodig

We hebben voldoende aanbieders van internetabonnementen met downloadsnelheden tot ver boven 100 Mbps , maar gemiddeld betaal je daar zo’n € 58 per maand voor. Dat is veel geld, zeker in vergelijking met de buurlanden.

In Frankrijk heb je bijvoorbeeld bij Orange al een internetabonnement voor € 41,99 per maand met een down- en uploadsnelheid tot 500 Mbps. In Nederland heb je bij Ziggo dubbel zoveel snelheid vanaf € 43 per maand. Op jaarbasis zijn die abonnementen dus tot € 192 goedkoper dan wat wij gemiddeld in België betalen.

De hogere prijzen in ons land kunnen deels verklaren waarom onze buurlanden het zoveel beter doen. We blijven het dan ook herhalen: België heeft nood aan meer spelers op de telecommarkt die druk zetten op de prijzen en zo de concurrentie doen opleven.

Op zoek naar het goedkoopste internetabonnement? Of ben je al aangesloten op het fibernetwerk en wil je het voordeligste fiberabonnement vinden? Onze tariefvergelijker kan helpen.

Onze tariefvergelijker internetabonnementen

Fiberuitrol moet versnellen

Ook de uitrol van het hogesnelheidsinternet, fiber, moet beter kunnen in ons land. Eind 2022 zullen 6 op 10 Europese huishoudens toegang hebben tot fiber. Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk staan op dit vlak een pak verder dan België.

Het consortium Unifiber wil dat er tegen 2028 in totaal 600 000 Waalse huishoudens zijn aangesloten op fiber.

Proximus wil tegen 2028 70% van alle Belgische huishoudens en bedrijven aangesloten hebben op fiber. In grote steden neemt Proximus die uitrol volledig op zich, voor kleinere steden en gemeenten werkt het hiervoor samen met Fiberklaar.

De doelstelling van Fiberklaar is om tegen 2028 1,5 miljoen Vlaamse huishoudens aangesloten tot hebben op het glasvezelnetwerk.

Afgelopen zomer kondigde NetCo, een joint venture tussen Telenet en Fluvius, aan dat het in Vlaanderen in 2038 zo’n 78% van de huishoudens van een fiber-to-the-homeverbinding wil voorzien.Dat klinkt allemaal nog als verre toekomstmuziek. Consumenten willen op korte termijn internet aan hoge snelheden tegen betaalbare prijzen. Wij benadrukken dat de implementatie van fiber mag en moet versnellen en dit ook kan zorgen voor extra aanbieders die vervolgens een gunstig effect kunnen hebben op de prijzen die consumenten moeten betalen.