Nieuws

Verhoging internetsnelheid bij Voo: wie profiteert?

13 december 2018

Vorige week verhoogde de Waalse kabeloperator VOO de maximale downloadsnelheid naar 400 Mbps. De verhoging is bovendien gratis. Bestaande en nieuwe klanten moeten dus niet extra betalen om van de nieuwe maximale snelheid te genieten. Maar goed ook, want de meeste gebruikers hebben sowieso niet de juiste apparatuur om het verschil te merken.

De Tatoo- (internetabonnement en bundels) en One-klanten van VOO ervaren vanaf begin december een maximale downloadsnelheid van 400 Mbps en uploadsnelheid van 20 Mbps en ze moeten daar niet extra voor betalen.

Klanten Telenet betalen wel meer

Toen Telenet begin dit jaar zijn ‘Internet Boost’ optie lanceerde, betaalde de consument daar € 15 extra per maand voor. Tot op vandaag betaal je nog steeds die extra kost om ook bij de Vlaamse telecomgigant van 400 Mbps te kunnen genieten.

Topsnelheden quasi onhaalbaar met wifi

We leggen de nadruk echter wel op “kunnen”, want het gaat steeds om theoretisch maximale snelheden. Bij een kabelverbinding kan bijvoorbeeld tijdens piekmomenten, ’s avonds wanneer iedereen thuis online is, de ervaren snelheid veel lager liggen omdat het netwerk drukker belast is dan overdag.

Uit onze campagne rond internetsnelheid eerder dit jaar bleek overigens dat 2/3 van de gebruikers niet de helft van hun beloofde theoretische snelheid haalden. Dit was mede te wijten aan het gebruik van wifi. Topsnelheden tot 400 Mbps zijn quasi onhaalbaar te bereiken via wifi-verbindingen, zeker niet met de huidige apparatuur waarmee we via wifi online gaan.

Aangepaste hardware nodig

Als de hardware (smartphone, tablet, laptop enz.) niet is aangepast, dan blijft de ervaren snelheid beperkt tot de maximale snelheid die het toestel aankan. De meeste populaire wifi standaard die we terugvinden in toestellen is momenteel 802.11n wat neerkomt op een maximale ervaren snelheid rond de 240 Mbps.

De nieuwe standaard - 802.11ac - kan tot 3 keer zoveel maximale snelheid aan. De laatste nieuwe high-end (en dus peperdure) smartphones, tablets en laptops zijn er al grotendeels mee uitgerust. Het zal dus nog even duren voor deze nieuwe standaard het grote publiek heeft bereikt en die hogere snelheden voor de meerderheid van de consumenten beschikbaar worden.

400 Mbps, voor wie nu al nuttig?

Voor gamers of voor wie constant streamt in Full HD of 4K zal deze verhoging een meerwaarde betekenen. Zeker als je in een groot gezin met meerderen tegelijkertijd gaat gamen of streamen.

De verhoging van VOO komt er nu al om vooral beter voorbereid te zijn op toekomstige toepassingen. Ieder anderhalf jaar merkt de kabeloperator een verdubbeling van het verbruikte brandbreedte op. Ook het aantal verbonden toestellen per persoon blijft aanzienlijk toenemen. Met de opkomst van 4K en andere toepassingen in het achterhoofd gaan we deze topsnelheden misschien toch sneller nodig hebben dan verwacht.

Test de internetsnelheid bij jou thuis

Benieuwd naar de internetsnelheid bij jou thuis? Doe dan de test!

Test je internetsnelheid hier

Welk internetabonnement voor jou?

Ben je op zoek naar een internetabonnement op jouw maat? Dan kun je terecht op onze module om alle tarieven te vergelijken.

Ga naar de module voor telecomtarieven